direct naar inhoud van 4.2 Stedenbouwkundige hoofdstructuur
Plan: Schoonebeek, Stroomdal
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2011036-0701

4.2 Stedenbouwkundige hoofdstructuur

Het oorspronkelijke plan voor het nieuwe woongebied Schoonebeek-Stroomdal beoogde een aantrekkelijke woonomgeving tot stand te brengen, op een ecologisch verantwoorde, duurzame wijze. De doelstelling van het ontwerp is tweezijdig: aan de ene kant mens en kindvriendelijk wonen, aan de andere kant het een op duurzaamheid gericht ruimtelijk beleid.

De uitgangspunten die voor een belangrijk deel betrekking hebben op duurzaamheidsaspecten en de woningbehoefte, het landschap, de bodem en het natuurlijk milieu zijn integraal en samenhangend in het bestemmingsplan tot uitdrukking gebracht.

Bij de opzet van het woongebied is ingespeeld op het karakteristieke slagenlandschap. een aantal "slagen"wordt als open ruimten in het plangebied gehandhaafd en benut als multifunctionele groenvoorzieningen voor het woongebied.

het woongebied ten zuiden van de oost-west lopende hoofdontsluitingsroute voor het langzaamverkeer wordt door de openruimtes ingedeeld in een viertal clusters.

De clusters met een breedte van circa 100 meter worden onderling gescheiden door groenzones. Deze "groenzones" die hun ritme ontlenen aan de oorspronkelijke opstrekende verkaveling, zorgen voor een aantrekkleijke geleding van het woongebied. De middelste open ruimte bestaat uit een waterpartij.

De vier clusters ten zuiden van de loopstraat hebben ieder een eigen identiteit. De meest westelijke cluster, grenzend aan de Kerkhoflaan, wordt getypeerd als "De Boomgaard".

De cluster aan de oostzijde van "De Boomgaard" kan getypeerd worden als "De Houtwallen".

Oostelijk van "De Houtwallen" ligt de cluster "Het Eiland". Dit woongebied wordt voor een groot deel begrensd door een vijver. "De Bossingel" is het meest oostelijk gelegen woonbuurtje, dat uit twee subclusters bestaat. beide subclusters zijn omringd door bossingels. De cluster ten noorden van de verbindingsweg tussen de Liaslaan en Kosterijweg vormt de overgang naar de bestaande bebouwing.

De inrichting van de groenzone is multifunctioneel. Deze functies zijn:

  • waterzuivering door middel van riet en biezenvelden;
  • recreatieve voorzieningen, in de vorm van sport-, speel- en verblijfplaatsen en dergelijke.

Langs de zuidelijke rand is een groenzone geprojecteerd, van belang voor de overgang van het landschap. deze groenzone kan worden benut als boomgaard, ecologische weide en heeft met de aanleg van informele voetpaden tevens een recreatief karakter.

Bodem en natuurlijk milieu

het aanwezige natuurlijke milieu is zoveel mogelijk gehandhaafd en in het woongebied geintegreerd. de bodem situatie is zo min mogelijk gewijzigd. Ophoging van de bouwgrond is mogelijk gemaakt door de becshikbare grond afkomstig van de aanleg van waterpartijen te gebruiken.

Woningbehoefte en differentiatie

ten behoeve van de woningbehoefte voor de plaatselijke bevolking is een gedifferentieerd aanbod aan woonvormen en woning en kavelgroottes toegepast. De differentiatie bestaat enrezijds uit woonvormen voor zowel junioren als senioren en anderzijds uit de keuzemogelijkheden varierend van stedelijk wonen in het noorden van de wijk tot aan landelijk wonen in het zuidelijke gedeelte.

Woningsoorten en dichtheden

Het bestemmingsplan biedt een verscheidenheid aan woningsoorten:

  • aaneengecshakelde woningen en woningen van het type twee onder een kap, variĆ«rend in grootte;
  • vrijstaande woningen op kleinere en grotere kavels;

De bebouwingsdichtheid neemt af van noord naar zuid

Het gehele plangebied heeft een oppervlakte van circa 290 ha. Dit is inclusief de tot het plangebied behorende, ruim opgezette groengebieden en de wegen. hiervan uitgaande bedraagt de bruto-woningdichtheid circa 10 woningen per hectare.