direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Emmen, bedrijvenpark Waanderveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2015001-B701

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding tot nieuw bestemmingsplan

Vanwege de wettelijke plicht om bestemmingsplannen iedere 10 jaar te herzien, is voor bedrijvenpark Waanderveld te Emmen een nieuw bestemmingsplan opgesteld.
Dit bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld heeft in de eerste plaats als doel de bestaande planologische situatie opnieuw vast te leggen. Ten tweede moet het bestemmingsplan de bestaande situatie voorzien van een adequaat en actueel ruimtelijk- en juridisch kader. Een derde doelstelling van het bestemmingsplan is dat het plan eenvoudiger en beter handhaafbaar moet zijn.

1.2 Ligging plangebied

Het plangebied van het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld ligt aan de zuidkant van Emmen. Het wordt globaal begrensd door de de Nieuw-Amsterdamsestraat in het westen, de Rondweg in het noorden en de derde zijde vormt de spoorlijn (zie figuur).

Figuur 1-1: De ligging van het plangebied Emmen Emmen, bedrijvenpark Waanderveld   in de gemeente Emmen.

Figuur 1-2: Indicatie begrenzing plangebied.

1.3 Huidige planologische regelingen

Het voorliggende bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld vervangt de volgende bestemmingsplannen geheel, dit zijn:

  • “Emmen, Bargeres, halte NS Goedgekeurd 24 maart 1975 , nr 74.055
  • "Emmen, Middengebied stadsdeel zuidwest”, nr 79.175, met 4 uitwerkingen
  • “Emmen, vestigingspark zuidwest”, nr 89.027
  • “Emmen, bedrijvenpark Waanderveld”, nr 94.118
  • “Emmen, bedrijvenpark Waanderveld II, wonen en werken”, nr 04.090

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2015001-B701_0001.jpg"

Figuur 1.3 geeft een overzicht, niet volledig, van de oude bestemmingsplannen in het plangebied.

Daarnaast zijn in het verleden diverse (bouw)initiatieven in afwijking va het bestemmingsplan mogelijk gemaakt. Bij het van kracht worden van het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld verliezen de genoemde bestemmingsplannen en de vrijstellingen, voor zover zij vallen binnen het plangebied, rechtskracht en het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld vervangt de genoemde plannen.

1.4 Opzet bestemmingsplan

Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. Op de verbeelding worden de percelen in het gebied aangegeven met een bestemming en soms een aanduiding. In de regels worden de bouw- en gebruiksmogelijkheden van het plangebied geregeld. Tot slot wordt in de toelichting een verantwoording gegeven van de in het plan gemaakte keuzes.

1.5 Overzicht verricht onderzoek

Ter voorbereiding van het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld zijn diverse onderzoeken verricht en adviezen gegeven. Daarnaast is er informatie gebruikt uit onderzoeken en adviezen die in een ander kader zijn uitgevoerd. De conclusies uit de onderzoeken en adviezen zijn verwerkt in de toelichting.

Ter voorbereiding van het bestemmingsplan zijn de volgende onderzoeken verricht:

  • Akoestisch onderzoek
  • Onderzoek externe veiligheid

Hoofdstuk 2 Beleid

2.1 Gemeentelijk beleid

2.1.1 Structuurvisie gemeente Emmen 2020, veelzijdigheid troef

De structuurvisie Emmen 2020, Veelzijdigheid Troef, is 24 september 2009 vastgesteld. Het document is opgesteld als ruimtelijke vertaling van de ambities gesteld in de Strategienota Emmen 2020, vastgesteld Raad, september 2001. De structuurvisie geeft de hoofdlijnen van de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Emmen weer. Tevens dient de structuurvisie om bedrijven, instellingen en andere overheden uit te nodigen tot en te stimuleren om passende, gewenste activiteiten en investeringen te doen die aansluiten op de weergegeven ambities en ruimtelijke mogelijkheden. In de structuurvisie wordt de ruimtelijke structuur van 2020 geschetst aan de hand van een aantal thema's, te weten landschap, duurzaamheid, verkeer, werken, wonen, voorzieningen en veiligheid. Voor ieder thema is een hoofdkoers bepaald, deze zijn als volgt:

Landschap:
Versterken van het landschap door in te zetten op bebossing van de Hondsrug, het vrijwaren van de steilrand, het koesteren van de openheid, de herkenbaarheid van de kanalenstructuur te vergroten, de beekdalen te herstellen en het gebruik van de essen te vergroten.

Verkeer:
Voor de externe bereikbaarheid wordt ingezet op verdubbeling van de N34 (Emmen-Zuid tot Emmen-centrum) en de N862 en optimalisering van het spoor naar Zwolle en Twente.
Interne bereikbaarheid: opwaarderen van de Rondweg door de stroomfunctie te verbeteren en onderzoek doen naar de verbeteropties van de Hondsrugweg.

Werken:
Naast de geplande uitbreidingen tot 2015 zijn geen nieuwe uitbreidingen van bedrijventerreinen beoogd. Voor woonwerkcombinaties is behalve op de Meerdijk op termijn ruimte langs de as naar Nieuw Amsterdam, op Pollux IV en in Emmer-Compascuum (mits passend binnen de milieucontouren). Voor kantoren en zorg ('cure') wordt aangesloten op bestaande plannen en locaties. Ingezet wordt op een verknoping van nieuwe en aanwezige leisurevoorzieningen. Voor wat betreft glastuinbouw vindt inzet plaats op herstructurering van oudere delen. Tenslotte de koers voor de landbouw: schaalvergroting in landbouwgebieden (zone 1 en 2 uit het POP) mogelijk maken in aansluiting op het landschap. Daar waar de landbouw in de knel komt wordt ingezet op altenatieven.

Wonen:
Vanuit de structuurvisie vindt aansluiting plaats op het bestaande bouwprogramma (zie ook woonplan). Voor fase 2 en 3 van de Delftlanden vindt een verbijzondering plaats en wordt gericht op meer landelijke en dorpse woonmilies. Naast een kwaliteitsimpuls van de bestaande woningen wordt ingezet op op wervende woonmilieus, te weten: water/lintwonen tussen Barger- en Emmer Compascuum, boswonen op de Hondsrug en erfwonen in het zuidelijk deel van de gemeente. Wonen-werkencombinaties worden gestimuleerd.

Voorzieningen:
Inzet op versterking van de centrumfunctie van Emmen en behoud bestaande ruimtelijke structuur niet-commerciële voorzieningen. Bij natuurlijke wijzigingsmomenten inzetten op versterking van de kwaliteit en efficiënte bundeling.

Veiligheid:
Emmen wenst een gemeente te zijn waarin een ieder veilig woont. Hier tegenover staat dat Emmen dé industriestad van het Noorden is en in de toekomst een gemeente wil blijven waarin economie, bedrijvigheid en werkgelegenheid hoog in het vaandel staan. Voor risicovolle activiteiten is ruimte op bedrijventerreinen Bargermeer, de Vierslagen en A37. Buiten de zoekgebieden op de industrieterreinen Bargermeer, A37 en De Vierslagen mag geen nieuwvestiging BEVI inrichtingen plaatsvinden. Met uitzondering van LPG-tankstations hiervoor wordt per locatie een beoordeling gemaakt in het kader van de daarvoor te voeren planologische procedure conform het BEVI. Buiten de industrieterreinen staat de ambitie Veilig Wonen voorop. Hier heeft wonen de prioriteit boven (risicovolle) bedrijvigheid. Nieuwe ontwikkelingen in de vorm van (beperkt) kwetsbare objecten worden nadrukkelijk getoetst aan het aspect fysieke veiligheid.

Het bedrijvenpark Waanderveld valt buiten de aangewezen bedrijventerreinen en de invloedssfeer daarvan.

2.1.2 Structuurvisie Werklocaties Emmen 2020

De Raad van de gemeente Emmen heeft de Structuurvisie Werklocaties Emmen 2020 op 26 mei 2011 vastgesteld. In deze structuurvisie staat hoe de gemeente Emmen tot 2020 om wil gaan met de bedrijventerreinen en winkelcentra. Het vormt de sectorale/facetmatige uitwerking van de structuurvisie gemeente Emmen 2020 “Veelzijdigheid troef”.

De doelen van de Structuurvisie Werklocaties Emmen 2020 zijn onder meer het vergroten van de werkgelegenheid en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. De locaties worden aantrekkelijker gemaakt, waardoor nieuwe ondernemers aangetrokken. Ook wordt hiermee de regiofunctie van Emmen als winkelstad verder versterkt.

De uitgangspunten uit deze visie komen terug in bestemmingsplannen. Daarnaast krijgen deze uitgangspunten verder vorm in projecten voor het herstructureren en aanleggen van bedrijventerreinen en het verbeteren van winkelcentra en andere winkellocaties.

Bedrijventerreinen
De gemeente Emmen versterkt de al ingezette segmentering van bedrijventerreinen. Bedrijven kunnen zo een heldere locatiekeuze maken die het beste aansluit bij hun activiteiten. Economische activiteiten komen daar terecht waar deze het minste hinder opleveren (indien dit het geval is) en zich daardoor het best kunnen ontplooien. Deze segmentering vindt naast de traditionele segmentering op functie vooral plaats op basis van de verschijningsvorm. Juist de verschijningsvorm geeft goede aangrijpingspunten bij de (her)inrichting.

Voor Emmen betekent segmentering in hoofdlijnen:

  • 1. De terreinen gericht op de productie-industrie, dus de segmenten zware industrie, logistiek en modern gemengde industrie: in de werkas Emmen-Klazienaveen (Bargermeer, Emmtec, Bargerpoort, Bedrijvenpark A37, en deels Pollux) en daarnaast op De Vierslagen en De Tweeling.
  • 2. De terreinen gericht op hoogwaardige werklocaties (o.a. kantoren en woonwerk combinaties): in de Westflank van de gemeente de terreinen Waanderveld, Eigenhaard, en de Kantorenparken Hooggoorns/Bukakkers en Westenesch en daarnaast het Business Park Meerdijk.
  • 3. Overige gemengde terreinen (o.a. bij de dorpen).

Ten aanzien van het segment modern gemengde bedrijventerrein kan er (beperkte) ruimtewinst worden behaald met herstructurering en intensivering van bestaande terreinen zoals Bargermeer, De Tweeling, Vierslagen en Klazienaveen. Het bedrijvenpark Waanderveld is een relatief nieuw bedrijventerrein waarbij herstructurering nog niet aan de orde is.

Bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld

Langs de westflank van de gemeente in de richting van Nieuw-Amsterdam/Veenoord bevindt zich het hoogwaardige gedeelte van de bedrijventerreinen in Emmen. Deze lob takt bij de invalswegen naar de stad aan bij de kantorenterreinen Westenesch, loopt dan langs de Hondsrugweg via Hooggoorns naar Waanderveld. Bij het kantorenterrein Eigenhaard raakt deze lob de werkas Emmen Klazienaveen.

In de Structuurvisie is voorzien dat de ‘Laan naar Nieuw Amsterdam’ op termijn wordt omgevormd tot diensten- en woonwerk-as. Uitbreiding van de hoogwaardige woonwerklocatie Waanderveld bij de Delftlanden is daarbij volgens de Structuurvisie een optie. De Westflank is nog fragmentarisch ontwikkeld en zal ook eerder het karakter krijgen van een snoer met verschillende kralen van uiteenlopende omvang. Verschillende functies wisselen elkaar af in een zone met ook verschillende dichtheden.Het beleid zal er de komende jaren op zijn gericht om uitbreiding van bedrijvigheid primair te realiseren in de werkas en de westflank.

Op deze succesvolle, hoogwaardige woonwerklocatie Waanderveld zijn nog slechts enkele woonwerk
kavels beschikbaar. De werkgelegenheid op dit terrein omvat 654 arbeidsplaatsen (2008) en
dat is 3,5% van de werkgelegenheid op bedrijventerreinen in Emmen.

De Structuurvisie geeft aan Waanderveld een schakel zou kunnen worden in de te ontwikkelen ‘Laan naar Nieuw Amsterdam’, voor diensten en woonwerk combinaties.Voor de Laan naar Nieuw-Amsterdam zijn in de Structuurvisie twee fasen benoemd. In de eerste fase (korte termijn) vindt de ontwikkeling van het gedeelte ter hoogte van de Delftlanden plaats. Tijdens de tweede fase vindt ontwikkeling van het gedeelte ter hoogte van de Rietlanden en Parc Sandur plaats.

Allereerst zal nader onderzoek voor verdere uitbreiding van Waanderveld, door een ‘spiegeling’ in de richting van de Delftlanden, op korte termijn duidelijkheid bieden over de haalbaarheid. Op langere termijn zal specifiek onderzoek de kansen voor de ‘Laan naar Nieuw Amsterdam’ In beeld brengen.
Enkele wegverbeteringen worden betrokken bij het onderhoud en bij de afwerking nadat het terrein geheel is bebouwd. Op welke termijn hieraan uitvoering zal worden gegeven is op moment van ter inzageleggen van het ontwerpbestemmingsplan niet bekend.Dit is dan ook in voorliggend bestemmingsplan niet mogelijk gemaakt.

2.1.3 Woonbeleid

De Woonvisie 2012-2017 "Thuis in Emmen" is op 20 december 2012 vastgesteld door de raad. Het beleidskader richt zich op goed wonen en leven; er is sprake van een kwalitatieve insteek. In de woonvisie wordt rekening gehouden met vergrijzing en mogelijke bevolkingskrimp. De prioriteiten in het beleid zijn: zorg voor voldoende en goede woningen voor de doelgroepen van beleid; herstructurering in relatie tot bevolkingskrimp en vergrijzing; zorg voor voldoende geschikte woningen voor senioren; duurzaamheidsmaatregelen (in het bijzonder energiebesparende maatregelen). Het accent ligt met deze prioriteiten op behoud en versterking van de bestaande woonkwaliteit. Dit komt ook tot uiting in de algemene woningbouwstrategie, waarin bij het beoordelen van nieuwe initiatieven herstructureringsprojecten prioriteit hebben. Ook van belang is dat nieuwe initiatieven en nieuw te ontwikkelen locaties/gebieden in samenhang worden bekeken.

Bij het opstellen van de Woonvisie was er geen reden om specifiek voor het aspect wonen-werken beleid op te stellen. Wonen-werken op bijvoorbeeld bedrijvenpark Waanderveld is een nichemarkt. Bij het opstellen van de woonvisie is er vanuit gegaan dat de nog vrije locaties op Waanderveld en Meerdijk in de behoefte voorziet. 

2.1.4 Verkeersbeleid

Het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP) (december 2013) gaat uit van de inrichting van wegen volgens de Duurzaam veilig-principes. De wegen in de gemeente Emmen zijn gecategoriseerd conform Duurzaam Veilig met als doel een optimale afstemming te bereiken tussen de functie van de weg, de vormgeving en het gebruik ervan door de weggebruiker. Hiermee wordt beoogd onbedoeld gebruik van de weg, conflicten met hoge snelheids- en richtingsverschillen, alsmede onzeker gedrag te voorkomen. De wegen zijn verdeeld in drie categorieën, stroomwegen, gebiedsontsluitingsweg en erftoegangswegen.
Verder zet het GVVP in op een multimodale benadering van verkeer. Dit houdt in dat niet enkel naar de bereikbaarheid per auto wordt gekeken maar nadrukkelijk ook naar andere vervoersmodaliteiten, zoals het openbaar vervoer of de fiets.
Het openbaar vervoer - zowel bus als trein - valt onder verantwoordelijkheid van de provincie, c.q. het OV-Bureau Groningen-Drenthe (voor de bus). De concessies voor de bus zijn uitbesteed aan Qbuzz en Arriva, en lopen af in december 2015. Arriva heeft eind 2012 de treindienst Emmen - Zwolle over genomen van de NS; deze concessie loopt dan tot 2027. De gemeente draagt als belangrijke gesprekspartner bij aan een goede openbaar vervoer-bereikbaarheid van de stad, de wijken en dorpen. Het beleid is erop gericht de betekenis van bus en trein in de totale mobiliteit te vergroten. Eén van de aandachtspunten de komende tijd zal zijn om de treinverbinding met Zwolle verder te optimaliseren. Daarbij wordt onder meer ingezet op gedeeltelijke verdubbeling van het spoor.
De capaciteitsuitbreiding spoorlijn Emmen - Zwolle is al sinds 2003 opgenomen in de verschillende bestuursprogramma's van de gemeente Emmen. In eerste instantie werd ingezet op een integrale verdubbeling, later op een capaciteitsuitbreiding sec.
Tot en met 2012 was in de beleidsbegroting opgenomen om fasegewijs toe te werken naar een algehele verdubbeling van de spoorlijn. In de beleidsbetroting 2013 is dit omgezet in de doelstelling om de provincie Drenthe te ondersteunen bij haar inzet naar derden om de knelpunten op deze spoorlijn met voorrang op te lossen zodat zo spoedig mogelijk ook voor Emmen een 4 treinen per uur dienstregeling in de spits mogelijk wordt.
Ook de fiets krijgt de komende jaren een belangrijkere functie. Het fietsgebruik op met name de korte afstand (<7,5 km) willen wij met minimaal 10% laten doen toenemen. Met name het gebruik van de fiets richting het centrum van Emmen willen wij verder stimuleren door hoogwaardige fietsverbindingen richting het centrum van Emmen te realiseren of bestaande routes op te waarderen. Het autogebruik daarentegen willen wij verder ontmoedigen door een aantal rechtstreekse verbindingen voor autoverkeer te laten verdwijnen.
Er is sprake van een meer gematigde groei van het autoverkeer ten opzichte van eerdere prognoses. Mede door de grotere betekenis van openbaar vervoer en fiets in het beleid, is er ruimtelijk gezien - naast de grootschalige realisatie van ondergronds parkeren in het centrum - weinig tot geen behoefte aan uitbreiding van specifieke (auto-)wegvoorzieningen. Deels wordt zelfs gedacht aan het afwaarderen van autowegen waardoor een betere verkeerskundige en ruimtelijke kwaliteit wordt bereikt. Binnen de zogenaamde centrumruit willen wij het autoverkeer richting het centrum zoveel mogelijk ontmoedigen.

Naast het GVVP is in 2010 de Parkeernota vastgesteld. Hierin zijn de uitgangspunten van het parkeerbeleid en de parkeernormen opgenomen. In het centrum van Emmen is het parkeren voornamelijk ondergronds, in twee bouwlagen. Daarnaast zijn er grote parkeerterreinen ten noord- en zuidwesten van het centrum. Voor toekomstige (nieuwbouw)ontwikkelingen zijn parkeernormen vastgesteld conform de landelijke richtlijnen van het CROW. Verder wordt uitgegaan dat initiatiefnemers en ontwikkelaars zelf voor voldoende parkeerruimte zorgen. Als dit niet kan, kan eventueel teruggevallen worden op parkeren in de openbare ruimte, waarvoor aan de gemeente een afkoopsom wordt betaald.

2.1.5 Ruimtelijke waardenkaart

De Ruimtelijke Waardenkaart (Bosch & Slabbers, 2008) belicht de aardkundige, archeologische, ecologische, hydrologische, cultuurhistorische en de landschappelijke waarden, evenals de monumenten van het buitengebied van de gemeente Emmen. De kaart is opgesteld ten behoeve van het bestemmingsplan buitengebied, hierdoor ligt het accent op de waarden in buitengebied, maar komen de in het onderliggenden waarden in de kernen ook aanbod. Daarnaast reikt de ruimtelijke waardenkaart concrete handvatten voor de ontwikkeling van het landschap aan. Het rapport geeft aan met welke aspecten in de planvorming rekening dient te worden gehouden. De gemeente ziet de ruimtelijke waardenkaart als een aanzet tot een nader te bepalen ontwikkelingskader. De ruimtelijke waardenkaart is een interne beleidskader, welke richting geeft aan de inrichting van een gebied. De ruimtelijke waardenkaart hangt samen met regelingen op de gebieden als flora- en faunabescherming, archeologie, monumenten. Vastgestelde waarden binnen deze gebieden vinden hun juridische bescherming binnen de specifieke wettelijke kaders. In de RWK zijn de waarden op deze gebieden dan ook niet “opnieuw” vastgesteld maar in woord en beeld met elkaar in verband gebracht.”

De RWK maakt een onderscheid in drie deelgebieden. Het plangebied ligt binnen het deelgebied "esdorpenlandschap van de zandgronden". Voor dit deelgebied geldt de volgende algemene omschrijving: De zandgronden is een type landschap dat een al vroeg bewoond werd. Er is dan ook een rijkdom aan historische boerderijen te vinden. Het esdorpenlandschap is een lommerrijk gebied met essen, brinkdorpen en vaak zand- en keienpaden. Het landschap wordt gevormd door onregelmatige, blokvormige open ruimten, welke (deels) omsloten zijn.

Specifiek voor het gebied bedrijvenpark Waanderveld zijn de volgende aspecten van belang.

  • "Ruimtelijke aspecten", genoemd voor de omgeving van het plangebied: Monumentale kanaal- en laanbeplanting;
  • "Visuele aspecten", genoemd voor de omgeving van het plangebied: Geen.
  • "Elementen", genoemd voor de omgeving van het plangebied: Nabij het plangebied: Geen.


De opgave is ontwikkelingen zodanig te geleiden dat kwaliteiten behouden blijven, knelpunten tot een oplossing worden gebracht, nieuwe kwaliteiten aan het landschap worden toegevoegd.

Binnen het landschap van het esdorpenlandschap op de zandgronden wordt ingezet op behoud van archeologische waarden/vindplaatsen, behoud van de resterende escomplexen als open, ongedeelde ruimten en het behoud van monumentaal groen. De afleesbaarheid van de gelaagdheid van het landschap en de omzomende beplantingen kunnen bij ontwikkelingen versterkt worden.

Ten aanzien van onder andere het plangebied is de ruimtelijke waardenkaart nader uitgewerkt in een beschrijving van de landschappelijke structuren in het plangebied in hoofdstuk 4.

2.1.6 Welstandsbeleid

Bouwwerken moeten voldoen aan "redelijke eisen van welstand". Een zogenaamde Welstandscommissie beoordeelt bouwplannen aan de vooraf vastgestelde welstandcriteria opgenomen in de Welstandsnota. Op 16 december 2010 heeft de gemeenteraad de Welstandsnota vastgesteld. In deze nota wordt vooraf bepaald wat de redelijke eisen van welstand zijn. Dit betekent dat gekeken wordt of een bouwplan qua uitstraling wel past bij de omgeving.
Het bestemmingsplan en de welstandsnota zorgen samen voor het behoud van de ruimtelijke kwaliteit. Het bestemmingsplan geeft aan wat, hoeveel, in welke vorm en waar er gebouwd mag worden. Het welstandsbeleid geeft aan hoe het gebouw er uit mag komen te zien. Dit wil zeggen dat het welstandsbeleid moet voorkomen dat er gebouwen gebouwd worden die afbreuk doen aan de omgeving. Het welstandsbeleid heeft zo min mogelijk regels. Voor de meeste gebieden, zoals dit gebied, geldt de zogenaamde basiswelstand. Alleen voor gevels die te zien zijn vanaf de openbare weg of het openbaar gebied is een welstandstoets nodig.

De sportvelden vallen onder recreatieterreinen volgens de welstandsnota. Er zijn geen welstandscriteria van toepassing voor recreatieterreinen.

Voor het overige deel zijn twee summiere beeldkwaliteitsplannen opgesteld met de volgende strekking:

Conform hetgeen is vermeld bij punt 7.1 van de plantoelichting (stedenbouwkundige structuur), kunnen door burgemeester en wethouders nadere eisen worden gesteld aan de ruimtelijke inrichting van bouwpercelen.

  • a. Door in voorkomende gevallen het aantal m2 kantoorvloeroppervlak en het totale bedrijfsvloeroppervlak een minimale verhouding voor te schrijven van 1 / 5;
  • b. Door in voorkomende gevallen tussen het vanaf de straatzijde aan de gevel te herkennen kantoorgedeelte of woongedeelte en de totale gevel van het bedrijfsgebouw een minimale verhouding voor te schrijven van 1 / 3;
  • c. Door in voorkomende gevallen bij bedrijfsgebouwen met bedrijfswoningen aan het oppervlak aan groen een minimum oppervlak voor te schrijven van 15% van het bouwperceel;
  • d. Door in voorkomende gevallen voor te schrijven dat minimaal 5.00 meter van het gedeelte van het bouwperceel dat grenst aan de openbare weg als groenstrook moet worden ingericht;
  • e. Door in voorkomende gevallen voor te schrijven dat de buitenopslag zodanig dient te worden gesitueerd en ingericht dat de buitenopslag niet zichtbaar is vanaf de openbare weg.

2.2 Provinciaal beleid

2.2.1 Omgevingsvisie Drenthe

Provinciale Staten hebben op 2 juli 2014 ingestemd met de Actualisatie Omgevingsvisie Drenthe 2014. De visie is inwerking getreden op 20 augustus 2014.De Omgevingsvisie Drenthe is voor Drenthe een centraal visiedocument. De visie formuleert de belangen, ambities, rollen, verantwoordelijkheden en sturing van de provincie in het ruimtelijke domein. In de visie zijn vier wettelijk voorgeschreven provinciale planvormen samengenomen:

  • de provinciale structuurvisie op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro);
  • het provinciaal milieubeleidsplan op grond van de Wet milieubeheer (Wm);
  • het regionaal waterplan op grond van de waterwetgeving;
  • het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan op grond van de Planwet verkeer en vervoer.

De Omgevingsvisie is hét kader voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe. De Omgevingsvisie beschrijft de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe in de periode tot 2020. De Omgevingsvisie heeft voor de provincie een interne binding. Dit betekent dat de provincie bij de uitoefening van haar taken aan de Omgevingsvisie gebonden is. De missie van de provincie is het ontwikkelen van een bruisend Drenthe, passend bij de kernkwaliteiten die de provincie rijk is. De kernkwaliteiten zijn de kwaliteiten die bijdragen aan de identiteit en aantrekkelijkheid van Drenthe. Het provinciaal belang ligt in het behouden en waar mogelijk ontwikkelen van de kernkwaliteiten.Omdat niet alle kernkwaliteiten goed te duiden zijn in het fysiek-ruimtelijk domein zijn deze vertaald naar indicatoren.

Kernkwaliteiten   Indicatoren  
Rust Stilte   Duisternis  
Ruimte   Openheid van het landschap  
Natuur   Biodiversiteit  
Landschap   Diversiteit
Gaafheid van landschappen  
Oorspronkelijkheid   Cultuurhistorische waarden
Archeologische waarden
Aardkundige waarden  
Veiligheid   Sociale veiligheid
Externe veiligheid
Verkeersveiligheid  
Noaberschap, Menselijke maat,
Kleinschaligheid (Drentse schaal)  
Leefbaarheid
Passend bij Drenthe  

Met een deel van de kernkwaliteiten heeft de provincie speciale ambities. Inzet is de kernkwaliteiten te behouden en waar mogelijk te ontwikkelen.Naast de kernkwaliteiten van Drenthe is er de dynamiek van de bedrijvigheid. In het bijzonder wanneer sprake is van ontwikkelingen met positieve aspecten voor de werkgelegenheid en de vestiging van bedrijven. Deze aspecten vormen daarom de kernwaarde bedrijvigheid. Aspecten van de kernwaarde bedrijvigheid zijn vooral terug te vinden in het sociaaleconomische systeem en in het landbouwsysteem, maar ook bij natuur als het om de vrijetijdseconomie gaat. Kernkwaliteiten en kernwaarde wegen als uitgangspunt even zwaar.

Aan het plangebied zijn geen specifieke kernkwaliteiten toegekend. Wel staat op de visiekaart dat het gaat om een stedelijk netwerk tussen Emmen en Coevorden, een Regiospecifiek Pakket en als bedrijventerrein.

De kernwaarde bedrijvigheid gaat over werkgelegenheid, vestiging van bedrijven en ontwikkelen van bestaande bedrijvigheid. Voorliggende bestemmingsplan betreft een actualisatie en moderniseert daarmee de juridische tekst zonder dat de ontwikkelmogelijkheden in bedrijvenpark Waarnderveld worden aangetast.

2.2.2 Provinciale omgevingsverordening

In de Provinciale Omgevingsverordening (POV) vertaalt de provincie Drenthe zijn Omgevingsvisie (deels) door naar een verordening voor zover het planologisch relevante aspecten betreft. De provincie is verplicht vanuit de AMVB Ruimte een verordening voor erin opgesomde thema's te hanteren. De AMVB Ruimte bevat geen nieuw rijksbeleid, het is een 'beleidsneutrale' vertaling van de Nota Ruimte. Naast de vertaling van het rijks belang beschrijft de POV de provinciale belangen waarover de provincie duidelijkheid wil geven en/of wil verankeren in op gemeentelijk niveau, middels overleg of anderszins.
De ruimtelijke kwaliteit van Drenthe wordt in de verordening op drie manieren gefundeerd: kernkwaliteiten, SER ladder en milieu- en leefomgeving. Elk van de drie elementen is terug te vinden in de bepalingen van de verordening. Waarbij deze elementen een rol spelen voor het behouden en versterken van de ruimtelijke kwaliteit (Bruisend Drenthe). Gemeenten zullen binnen de kaders van de Omgevingsvisie de kernkwaliteiten ook moeten uitwerken naar hun ruimtelijke plannen. Ze zijn daarbij gebonden aan de kaders van het provinciaal beleid welke is neergelegd in de Omgevingsvisie en uitwerkingen zoals het Cultuurhistorisch Kompas en de beleidsnota Aardkundige waarden.Bij het opstellen van de cultuurhistorische hoofdstructuur beschreven in het Cultuurhistorisch Kompas is gezocht naar een samenhangende relatie van elementen, structuren en gebieden. Aan de hand van deze structuren is de provincie opgedeeld in 10 deelgebieden. Emmen behoort tot deelgebied Emmen en haar Venen. De ambities behorende bij dit deelgebied richten zich op het behouden van de karakteristiek van het esdorpenlandschap. Deze karakteristiek uit zich in een zichtbare ruimtelijke samenhang tussen esdorp en es, waarbij de esdorpen en essen als een keten op de Hondsrug liggen, afgewisseld met scherp begrensde boswachterijen. Het benadrukken van het lineair patroon van hunebedden, grafheuvels en andere zichtbare en onzichtbare prehistorische relicten die samenhangen met de prehistorische route over de Hondsrug. Het vasthouden en zorgvuldig doorzetten van de ruimtelijke opzet van de esdorpen. De belangrijkste opgave voor de Hondsrug is het ontwikkelen van een integraal gebiedsperspectief om de aantrekkelijkheid van het gebied als woon- en werkplek en toeristische trekker te waarborgen voor de toekomst.

2.3 Rijksbeleid

2.3.1 Ruimtelijk beleid

De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) is op 13 maart 2012 van kracht geworden. Onderdeel van deze structuurvisie is het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro).
Met de structuurvisie kiest het rijk voor een selectievere inzet van rijksbeleid op slechts 13 nationale belangen. Voor deze belangen is het Rijk verantwoordelijk en wil het resultaten boeken. Buiten deze 13 belangen hebben decentrale overheden beleidsvrijheid.
Delen van de structuurvisie die de nationale ruimtelijke belangen borgen en die juridische doorwerking behoeven, zijn uitgewerkt in een algemene maatregel van bestuur, de Amvb Ruimte (Barro). Ook is een planmilieueffectrapport (plan-MER) opgesteld.

Het Rijk gaat er vanuit dat de nationale ruimtelijke belangen die via wet- en regelgeving opgedragen worden aan de andere overheden goed door hen worden behartigd. Het nieuwe Rijkstoezicht in de ruimtelijke ordening richt zich op het toezicht achteraf. Wanneer rijksdoelen en nationale belangen raken aan regionale opgaven, vraagt dit om heldere taakverdeling en samenwerkingsafspraken tussen de betrokken overheden.
Waar het Barro bepalingen bevat gericht op gemeentelijke bestemmingsplannen gaat het Rijk er vanuit dat deze doorwerking krijgen. Het Rijk zal tijdens het opstellen en vaststellen van bestemmingsplannen dan ook niet toetsen op een correcte doorwerking van nationale belangen. Daarnaast blijft het Rijk opkomen voor zijn directe belangen bij gemeentelijke en provinciale plannen vanuit de rol van weg- en waterbeheerder (Rijkswaterstaat), eigenaar van defensieterreinen (ministerie van Defensie) en voor projecten in het kader van de rijkscoördinatieregeling rond rijksinpassingsplannen op het terrein van de energie-infrastructuur (het ministerie van EL&I).
Voor Emmen zijn in de SVIR geen onderwerpen opgenomen die aangemerkt worden als nationaal belang. In het Barro zijn alleen de zaken betreffende defensie en kernkwaliteiten van toepassing. Echter deze zaken hebben geen directe invloed op de inrichting van het plangebied.

2.4 Conclusie

De conclusie van de in dit bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld beschreven beleidsuitgangspunten is dat het rijksbeleid niet direct door werkt in het plangebied. Hierdoor is het bestemmingsplan in niet in strijd met het rijksbeleid. Het rijksbeleid werkt indirect door via het provinciaal beleid. Het provinciaal beleid vormt op zijn beurt weer de input voor het gemeentelijk beleid. Voor het voorliggende bestemmingsplan kan eveneens geconcludeerd worden dat het plan passend is in het provinciale beleid. Wat betreft het gemeentelijk beleid kan gesteld worden dat het actualiseren van het bestemmingsplan voldoet aan het gestelde in de gemeentelijke structuurvisies en welstandsnota.

Hoofdstuk 3 Onderzoeken

3.1 Archeologie en monumenten

3.1.1 Algemeen

In het kader van de Monumentenwet en de Culturele Alliantie tussen de gemeente Emmen en de provincie Drenthe heeft de gemeente Emmen eigen archeologie beleid opgesteld, vastgesteld d.d. 30 mei 2013. Hiervoor is een archeologische beleidsadvieskaart gemaakt met daarbij een rapport, dit rapport dient als toelichting op de kaart. Het doel van deze documenten is om aan te geven wat de kern vormt van het archeologie beleid en waar de beleidskeuzes zijn gemaakt door de gemeente Emmen. Deze beleidskeuzes zijn vertaald in een dubbelbestemming Waarde- Archeologie bestaande uit 4 kwaliteiten. Per archeologische kwaliteit zijn planregels opgenomen voor de te bebouwen oppervlakte en een omgevingsvergunningsstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. De maatvoering voor afwijking is afhankelijk van de te verwachten waarden of verwachtingen en de uitkomsten van archeologisch onderzoek. Bijlage 2 Samenvatting basisrapport archeologie is een samenvatting van het beleid van de gemeente Emmen.

Omdat de Rijksmonumenten al uitputtend zijn beschermd via het wettelijke stelsel van de Monumentenwet (zie artikel 11 MW) zijn in dit ontwerpbestemmingsplan geen aanvullende regels opgenomen.

3.1.2 Archeologische waarden in het plangebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2015001-B701_0002.png"

Figuur 3.1 Archeologische verwactingswaarden in en om het plangebied.

Het plangebied Emmen, bedrijvenpark Waanderveld is volgens de beleidskaart gelegen in een gebied met archeologische waarde 2 en 4, figuur 3.1 is uitsnede uit de beleidskaart.

Gebieden gecategoriseerd als Waarde - Archeologie 1 en 2 zijn terreinen met als behoudenswaardig gekwalificeerde archeologische resten. Deze terreinen zijn door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincies samengesteld en op de Archeologische Monumentenkaart (AMK) opgenomen. Emmen heeft in totaal 96 AMK terreinen (waaronder de 37 beschermde monumenten), overwegend gelegen op de Hondsrug. Het uitgangspunt is om de aanwezige archeologische resten zoveel mogelijk in de bodem te behouden.
Voor Waarde - archeologie 1 is een minimumoppervlak voor bodemverstoringen opgenomen van 0 m² en een diepte van 30 cm onder maaiveld. Dit betreft bijvoorbeeld alle AMK-terreinen met uitzondering van de historische kernen.
Voor Waarde - archeologie 2 is een minimumoppervlak voor bodemverstoringen opgenomen van 100 m² en een diepte van 30 cm onder maaiveld. Dit betreft de historische kernen van Emmen, Noordbarge, Zuidbarge, Westenesch, Schoonebeek, Weerdinge en Roswinkel. De buffers van 50 meter rondom de AMK-terreinen zijn ook onder categorie 2 geplaatst.

Gebieden gecategoriseerd als waarde-3 en waarde- 4 zijn gebieden waar op basis van de geologische en bodemkundige opbouw en reeds aangetroffen archeologische resten een (middel)hoge kans op het aantreffen van (intacte) archeologische vindplaatsen bestaat. Deze zones worden gekenmerkt door een - al dan niet verscholen onder het huidige maaiveld - redelijk gaaf landschap met dekzandruggen en dekzandkoppen. Van concrete vindplaatsen is hier echter vooralsnog geen sprake.
Algemeen aanvaard is een minimumoppervlak voor bodemverstoringen opgenomen van 1000 m2 en een bouwvoordiepte van 30 cm (30 cm +10 cm principe).
Waarde - archeologie 3 is apart opgenomen omdat dit terreinen zijn waar naast bovenstaande bepalingen een drainageverbod geldt. Hiervoor is gekozen vanwege de aanwezigheid van essen/plaggendekken, zoals aangegeven op de bodemkaart.

3.1.2.1 Archeologische monumenten

Binnen het plangebied liggen geen (beschermde) archeologisch monumenten. Wel ligt 50 meter buiten het plangebied een archeologisch monument. De zone rondom een rijksmonument (rood op figuur 3.1) is wel opgenomen in het plangebied. In de verbeelding is deze buffer bestemd met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie 2.

Ten oosten van het plangebied, aan de andere zijde van het spoor is namelijk een urnenveld aanwezig. Dit is een archeologisch monument, AMKnr 14382 Het is gewaardeerd als een terrein van archeologische waarde. Bijgevoegde tekst bij dit terrein is: 'Terrein met daarin mogelijk resten van een urnenveld. Het urnenveld is vastgesteld tijdens een verkenning door het BAI in 1955. Een opgraving heeft voor zover bekend, niet plaatsgevonden. De ligging van het terrein, een zandtong, is karakteristiek voor een urnenveld. Bij boringen in 1999 bleek dat het bodemprofiel grotendeels verploegd was, zo dat alleen van de kringgreppels eventueel nog sporen over zullen zijn.' Datering is late bronstijd (1100-8–vC)-ijzertijd (800-12 vC)

3.1.3 Conclusie

Op basis van de historie van het plangebied en de gevonden voorwerpen worden aan het plangebied archeologische waarden toegekend. Het merendeel van het plangebied krijgt de dubbelbestemming Waarde- Archeologie 4.

3.2 Ecologie

3.2.1 Algemeen

In het bestemmingsplan worden de beschermde natuurwaarden planologisch en juridisch veiliggesteld. Tevens worden nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen via het bestemmingsplan juridisch mogelijk gemaakt en vindt in dit kader altijd een toets plaats aan de aanwezige natuurwaarden.
Ten aanzien van de gebiedsbescherming is met name de op 1 oktober 2005 in werking getreden Natuurbeschermingswet van belang. In deze wet is de bescherming van natuurgebieden die zijn aangewezen onder de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen geregeld (de zogenaamde Natura 2000-gebieden). Daarnaast kunnen op grond van de Natuurbeschermingswet gebieden van nationaal belang worden aangewezen: Beschermde Natuurmonumenten.
Voor de door de wet beschermde gebieden geldt een onderzoeks/ vergunningplicht voor het uitvoeren van activiteiten. Ten aanzien van activiteiten in een beschermd natuurgebied en/of buiten het beschermde natuurgebied in de omgeving van deze gebieden, dient te worden beoordeeld of deze activiteiten ''significant negatieve effecten'' kunnen veroorzaken. Een bestemmingsplan mag zonder zorgvuldige toetsing geen activiteiten mogelijk maken die negatieve effecten kunnen hebben op deze beschermde natuurgebieden.

Omdat dit plan een beheersplan betreft en geen deel uit maakt van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is er bij de totstandkoming geen "quickscan" uitgevoerd.
Wanneer er toch plannen worden ontwikkeld voor ruimtelijke ingrepen of voornemens ontstaan om werkzaamheden uit te voeren, dient vooraf goed te worden beoordeeld of er mogelijke nadelige consequenties voor beschermde inheemse soorten zijn. De initiatiefnemer is daarvoor zelf verantwoordelijk.
Indien uit gegevens dan wel onderzoek blijkt dat er sprake is van (een) beschermde soort(en) en het bouwwerk en/of de activiteit beschadiging of vernieling van voortplantings- of rustplaatsen dan wel ontworteling of vernieling veroorzaakt, zal de (bouw)werkzaamheid c.q. activiteit pas kunnen plaatsvinden nadat verlening van ontheffing op grond van artikel 75 van de FFW.

3.2.2 Conclusie

Omdat dit bestemmingsplan een beheersplan betreft, is er bij de totstandkoming van dit plan geen onderzoek uitgevoerd.Er worden slechts beperkte bouwmogelijkheden in het plan geboden. Wanneer er toch plannen worden ontwikkeld voor ruimtelijke ingrepen of voornemens ontstaan om werkzaamheden uit te voeren, dient vooraf goed te worden beoordeeld of er mogelijke nadelige consequenties voor beschermde inheemse soorten zijn. De initiatiefnemer is voor het onderzoek zelf verantwoordelijk. Indien uit gegevens dan wel onderzoek blijkt dat er sprake is van (een) beschermde soort(en) en het bouwwerk en/of de activiteit beschadiging of vernieling van voortplantings- of rustplaatsen dan wel ontworteling of vernieling veroorzaakt, zal de (bouw)werkzaamheid c.q. activiteit pas kunnen plaatsvinden na verlening van ontheffing op grond van artikel 75 van de Flora en faunawet (FFW). Overigens geldt voor alle bouwactiviteiten dat er voorzorgsmaatregelen genomen dienen te worden waardoor:

  • Planning aanvang werkzaamheden buiten het broedseizoen (globaal van half maart tot begin augustus) dient plaats te vinden;
  • Een week voor de werkzaamheden beginnen, het plangebied kort gemaaid dient te worden, zodat het plangebied ongeschikt wordt voor kleine zoogdieren en ze de kans krijgen om te vluchten;
  • (wortel)schade aan de (oude) bomen wordt voorkomen en geen graafwerkzaamheden binnen de kroonprojectie van deze oude bomen kan plaatsvinden.

3.3 Externe veiligheid

Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi), verplicht het bevoegd gezag de externe veiligheid mee te wegen in het beleid. Het Bevi stelt grenzen aan het risico dat bedrijven mogen veroorzaken voor hun omgeving (het 'plaatsgebonden risico'). Zo moet er tussen risicovolle bedrijven en risicogevoelige objecten (bijvoorbeeld woningen, scholen) een bepaalde afstand blijven, om mensen in de omgeving te beschermen.
Een nadere concretisering van het besluit is opgenomen in de (ministeriële) "Regeling externe veiligheid inrichtingen" (Revi) Hierin zijn onder andere de LPG-afstanden (Plaatsgebonden Risicocontouren) opgenomen. Naast het Bevi is er ook het Besluit externe veiligheid transportroutes (Bevt) en het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). De nota zal op den duur vervangen worden door de Wet Basisnet met haar diverse besluiten en regelingen. De nota sluit aan op het Bevi waarin het beleid over de afweging van de veiligheidsbelangen die een rol spelen bij het vervoer van gevaarlijke stoffen in relatie tot de omgeving uiteengezet wordt.
Daarnaast gaat het Bevi in op de kans op een ramp waarbij een groep mensen betrokken is (het 'groepsrisico'). Voor het groepsrisico geldt dat onderbouwing van het risico plaats dient te vinden.Voor het vaststellen van het besluit dient het bestuur van de Veiligheidsregio Drenthe in de gelegenheid gesteld te worden advies uit te brengen over het groepsrisico en de mogelijkheden tot voorbereiding van bestrijding en beperking van de omvang van een ramp of zwaar ongeval.
Naast het feit dat vanuit de Rijksoverheid risiconormen zijn gesteld, laat de wet- en regelgeving ook ruimte aan de gemeenten over om een eigen veiligheidsvisie te formuleren. In specifieke zin heeft de
gemeente de vrijheid en verplichting om binnen kaders voor de bescherming van groepen burgers een eigen visie op te stellen. In de Beleidsnota externe veiligheid gemeente Emmen (april 2013) geeft de gemeente Emmen invulling aan deze beleidsruimte.In de gemeentelijke beleidsnota Externe Veiligheid zijn de ruimtelijke uitgangspunten van de structuurvisie verder uitgewerkt. In de Beleidsnota externe veiligheid heeft de gemeente Emmen gekozen voor een gebiedsgerichte benadering voor de vestiging van risicovolle activiteiten. Tevens is in het beleid een afwegingskader bij concrete ruimtelijke beslissingen en voor de inzet van bestuurlijke uitvoeringsinstrumenten om de kwetsbaarheid van een object of activiteit die niet rechtstreeks onder de begripsbepaling van het Bevi valt bepaald te beoordelen.Bij het opstellen van dit bestemmingsplan is rekening gehouden met deze nota externe veiligheid.

Vanuit de Veiligheidsregio Drenthe en RUD Drenthe is richting gegeven aan het beoogde veiligheidsniveau van de gebouwen in en rondom het plangebied van het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld. Hierbij is getoetst aan bestaande regelgeving en normen voor (externe) veiligheid, bereikbaarheid, bluswatervoorziening, repressieve dekking en alarmsystemen welke onderdeel zijn van de veiligheidsketen.

3.3.1 Fysieke veiligheidssituatie
3.3.1.1 Risicobronnen binnen het plangebied

Het plangebied is geïnventariseerd op de aanwezigheid van zogenoemde Bevi-bedrijven (vergunde situatie en feitelijke situatie). Binnen het plangebied Emmen, bedrijvenpark Waanderveld zijn de volgende risicobronnen evenals de bronnen die invloed (kunnen) hebben op het plangebied geïnventariseerd:

Soort   Risicobron   Adres   Wet- en regelgeving  
Transport   Spoorlijn Zwolle - Emmen   -   Btev  
Buisleiding   Nederlandse Gasunie NV   -   Bevb  

Van deze risicobronnen in het plangebied moeten de beide risicobronnen beoordeeld worden.
De wijze waarop en hoe ver de verantwoording gaat is per regeling verschillend.

3.3.1.2 Risicobronnen buiten het plangebied

Buiten het plangebied zijn op voldoende afstand Bevi-bedrijven en andere risicobronnen gesitueerd. Het invloedsgebied van de bedrijven is, zover bekend, volgens de professionele risicokaart en afstanden genoemd in het REVI, niet gelegen over het plangebied.

3.3.2 Plaatsgebondenrisico
3.3.2.1 Route gevaarlijke stoffen

Ten aanzien van transportrisico’s zijn de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en de Circulaire ‘Risiconormering Vervoer Gevaarlijke Stoffen verschenen. De circulaire bevat veiligheidsnormen voor het vervoer en voor ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van transportroutes. Op korte termijn wordt het Besluit Transportroutes Externe Veiligheid (Btev) vastgesteld. Het Btev is vergelijkbaar met het Bevi en bevat risiconormen voor transportroutes.

Voor het transport van gevaarlijke stoffen via het spoor gelden momenteel ten aanzien van externe veiligheid de eisen van de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (RNGVS). Binnen het plangebied worden gevaarlijke stoffen via het spoor getransporteerd. Het transport van gevaarlijke stoffen via het spoor heeft een invloedsgebied, dat binnen het plangebied Emmen centrum oost ligt.

Voor het bepalen van het groepsrisico (GR) wordt gebruik gemaakt van de risicoberekeningmethodiek RBM II, versie 2.2. Het plaatsgebonden risico wordt niet berekend, maar is generiek in het Basisnet spoor vastgelegd. Op grond van het Basisnet blijkt dat er voor deze spoorlijn geen PR10-6 aanwezig is. De berekening in RBMII is al in het kader van het bestemmingsplan "Emmen, bedrijvenpark Waanderveld" uitgevoerd, zoals opgenomen in Bijlage 4 het advies van de RUD Drenthe. Ten aanzien van het transport via het spoor geldt in dit geval geen groepsrisicoverantwoording en hoeft de VRD daaromtrent niet om advies te worden gevraagd, omdat het groepsrisico niet toeneemt en de oriëntatiewaarde niet wordt overschreden.

Ten aanzien van waterwegen zijn er geen relevante risico's die normoverschrijdend zijn

3.3.2.2 Buisleidingen

Van belang bij Buisleidingen is de Wet informatie uitwisseling ondergrondse netten, WION, ook wel 'Grondroerdersregeling' (afspraken over graven), die per 1 juli 2010 officieel in werking is getreden. Alle gegevens over hogedrukaardgasleidingen binnen de gemeente kunnen op de provinciale risicokaart worden gevonden.

Voor het transport van gevaarlijke stoffen via buisleidingen zijn de normen voor externe veiligheid in het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) vastgelegd. De regels voor buisleidingen zijn op basis van het Bevb uitgewerkt in de Ministeriële regeling externe veiligheid buisleidingen. Ook het Bevb is op nagenoeg dezelfde wijze opgesteld als het Bevi. Het Bevb stelt verplicht om bij onder andere het vaststellen van een bestemmingsplan rekening te houden met de externe veiligheidsaspecten.Volgens het besluit externe veiligheid buisleidingen zijn gemeenten verplicht om bij het opstellen van bestemmingsplannen rekening te houden met het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR).

Het plaatsgebonden risico (PR) van de buisleiding wordt bepaald door het product dat via de buisleiding wordt getransporteerd, de druk van de leiding, de diameter alsmede de diepteligging van de leiding en eventuele maatregelen die aan de buisleiding zijn getroffen. Er worden alleen externe veiligheidsafstanden vastgesteld voor hogedruk aardgasleidingen. Voor leidingen met een ontwerpdruk lager dan 16 bar is geen externe veiligheidsbeleid van kracht. Binnen het plangebied voert de buisleiding door de oostelijke punt (van Schaikweg ter hoogte van de Stenden Hogeschool richting ziekenhuisgebied). Deze buisleiding is (4"- 40 bar) van de Gasunie.

Uit de risicoberekening met het programma Carola blijkt dat de ondergrondse buisleidingen binnen het plangebied geen PR10-6 contour hebben. Het transport van gevaarlijke stoffen via buisleidingen levert geen knelpunten op voor het plaatsgebonden risico.(zie Bijlage 4 het advies van de RUD Drenthe ).

Maatregelen:
In elk bestemmingsplan dient ruimte gereserveerd te worden voor onderhoud aan de leiding door een belemmeringenstrook strook op te nemen van minimaal 4 meter aan weerszijden van de leiding met een bouwverbod en een aanlegvergunningenstelsel. Conform het gestelde in het Besluit externe veiligheid buisleidingen is in de regels en de verbeelding rekening gehouden met de belemmerende strook van minimaal 4 meter aan weerszijden van de leiding. In het bestemmingsplan is dit op de verbeelding met een dubbelbestemming Leiding-gas opgenomen.

3.3.2.3 Hoogspanningslijnen

Binnen en in de directe nabijheid van het plangebied zijn geen hoogspanningslijnen gesitueerd die nadelig op het plangebied kunnen werken.

3.3.3 Groepsrisico

Bij het vaststellen van het bestemmingsplan geeft de externe veiligheid regelgeving de verplichting om het groepsrisico te verantwoorden. De herziening van het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld is een conserverend bestemmingsplan. Het plangebied bevat verschillende risicobronnen. Deze risicobronnen zijn de Spoorlijn Zwolle – Emmen en de buisleiding van Nederlandse Gasunie NV.
Op grond van artikel 13, derde lid van het Bevi en artikel 12, tweede lid van het Bevb, dient voorafgaand aan de vaststelling van het bestemmingsplan advies te worden gevraagd aan de Veiligheidsregio Drenthe (VRD). Dit advies is als Bijlage 5 het advies van de VRD bij het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld opgenomen.

De VRD adviseert over de zelfredzaamheid en de mogelijkheid voor de bestrijding van een ramp alsmede over de bereikbaarheid van het gebied waar zich een ramp kan voordoen. Bij de verantwoordingsplicht gaat het om de vraag in hoeverre risico's, als gevolg van een ruimtelijke ontwikkeling, nog acceptabel zijn. Daarbij moet worden afgewogen, welke veiligheidsverhogende maatregelen moeten of kunnen worden toegepast. Met de verantwoordingsplicht worden betrokken partijen gedwongen om een goede ruimtelijke afweging te maken waarin de veiligheid voor de maatschappij als geheel voldoende gewaarborgd wordt. Op deze manier wordt beoogd een situatie te creëren, waarbij zoveel mogelijk de risico's zijn afgewogen en geanticipeerd is op de mogelijke gevolgen van een incident. Deze afweging is kwalitatief van aard en richt zich op aspecten als de mogelijkheden van bestrijdbaarheid van een mogelijke calamiteit en de mate van zelfredzaamheid van de bevolking.

3.3.3.1 Verantwoording en aanvaarding groepsrisico transport over het spoor

Naast de toetsing aan het plaatsgebonden risico, paragraaf 3.3.2.1 Route gevaarlijke stoffen, dient conform de Besluit transport externe veiligheid het groepsrisico transport over het spoor te worden verantwoord wanneer de oriëntatiewaarde van het groepsrisico wordt overschreden of het groepsrisico toeneemt. Omdat van beide situaties geen sprake is, hoeft het groepsrisico vanwege het transport via het spoor voor deze procedure niet te worden verantwoord.

3.3.3.2 Verantwoordingsplicht groepsrisico buisleiding

Naast de toetsing van het plaatsgebonden risico, paragraaf 3.3.2.2 Buisleidingen, dient op basis van het Bevb het groepsrisico van de buisleiding in de toelichting van het bestemmingsplan te worden verantwoord. Van drie buisleidingen is een groepsrisico berekend. Echter het groepsrisico is erg laag en ligt ver beneden de oriëntatiewaarde voor het groepsrisico. Het aantal slachtoffers neemt niet toe, want er zijn geen nieuwe ontwikkeling binnen het invloedsgebied van de buisleidingen. Op grond van de Ministeriële regeling externe veiligheid buisleidingen kan in deze situatie worden volstaan met een beperkte verantwoording van het groepsrisico. Hierdoor is onderzoek naar alternatieve locaties niet aan de orde en is een onderzoek naar risicoreducerende maatregelen niet noodzakelijk.

Maatregelen ter beperking van het groepsrisico:
In dit geval geldt voor de verdere invulling van het plan dat vluchtroutes zodanig gesitueerd dienen te worden, zodat bij een calamiteit de vluchtroute van de risicobron af gesitueerd is. Ook hier geldt dat voorkomen moet worden dat vluchtroutes samenvallen met de toegangswegen voor hulpdiensten.

3.3.3.3 Aanvaarding groepsrisco buisleidingen

Gelet op het berekende groepsrisico, welke ver beneden de oriëntatiewaarde ligt, en het conserverende karakter van het bestemmingsplan is het risico ten aanzien van de buisleidingen aanvaardbaar. Mits bij eventuele verdere ontwikkeling van het plan vluchtroutes zodanig gesitueerd dienen worden dat bij een calamiteit de vluchtroute van de risicobron af gesitueerd is en voorkomen wordt dat vluchtroutes samenvallen met de toegangswegen voor hulpdiensten.

3.3.4 Aanvaarding groepsrisco conclusie

De herziening van het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld is een conserverend bestemmingsplan. Het plangebied bevat transportas (spoor) en hogedruk aardgastransportleidingen. Gelet op het onderzoek van de RUD Drenthe in het advies van de Hulpverleningsdienst Drenthe kan het volgende worden geconcludeerd:

Door de aanwezigheid van diverse risicobronnen, onderscheiden in transport over het spoor en via buisleidingen, is er een bepaald externe veiligheidsrisico aanwezig. Deze risico's zijn bij de gemeente en bij de hulpdiensten (brandweer) bekend en kunnen bestuurlijk aanvaardbaar worden geacht.

Het invloedsgebied van de buisleiding ligt over een aantal (beperkt) kwetsbare objecten. Ten aanzien van bestrijdbaarheid is het niet noodzakelijk om extra maatregelen te treffen. Ten aanzien van zelfredzaamheid van burgers is risicocommunicatie een goede mogelijkheid. Via bijvoorbeeld www.risicokaart.nl kunnen burgers zich laten informeren over de risico's in hun omgeving en het handelingsperspectief in geval van incidenten. De verantwoordelijkheid voor verdere risicocommunicatie ligt bij de Veiligheidsregio. Het groepsrisico is dermate laag dat uitgebreidere risicocommunicatie niet aan de orde is (Zie Bijlage 5).

3.4 Milieu

3.4.1 Vormvrije m.e.r.

In het Besluit m.e.r. zijn drempelwaarden opgenomen voor wanneer er een m.e.r. of m.e.r.-beoordeling moet worden uitgevoerd. Sinds de wijziging van het Besluit op 1 april 2011 is een beoordeling van een activiteit die op de D-lijst van het Besluit m.e.r. voorkomt noodzakelijk, ook al ligt de omvang van de activiteit (ver) onder de drempelwaarde.

In voorliggend bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld komen geen activiteiten voor die voorkomen op de D-lijst van het Besluit m.e.r.. Vanwege de afwezigheid van die activiteit(en) hoeft geen vormvrije m.e.r. -beoordeling plaats te vinden.

3.4.2 Bedrijven en milieuzonering

Vanuit milieuhygiënisch oogpunt vergt de bedrijvigheid in het plangebied een goede afstemming met de andere, in de omgeving aanwezige functies. Ten behoeve van dit bestemmingsplan is in het plangebied een inventarisatie geweest van de aanwezige bedrijven en de Staat van Inrichtingen van de oude bestemmingsplannen over de bedrijfsactiviteiten die toelaatbaar zijn in het plangebied nagekeken. Op dit moment bestaan de bedrijfsactiviteiten voornamelijk uit wonen-werken, zakelijke dienstverlening, lichte industrie en sportgerelateerde bedrijven. De meeste bedrijven vallen in categorie 1 en 2 volgens de VNG-uitgave Bedrijven en Milieuzonering. In het zuidelijke deel van het plangebied zijn bedrijven aanwezig met de milieucategorie 3.1. De in het plangebied voorkomende categorie 3 - bedrijven zijn in de bestaande situatie aanvaardbaar. Het invloedsgebied van de bedrijven is zover bekend, volgens de professionele risicokaart en afstanden genoemd in het REVI, niet gelegen over het plangebied. Voor het bepalen welke categorieën bedrijfsactiviteiten toelaatbaar zijn is in het kader van dit bestemmingsplan gebruik gemaakt van de VNG-uitgave "Bedrijven en milieuzonering" (van maart 2009) en de bestaande Staat van Inrichtingen. Zie overigens bijlage 1 van de regels.

3.4.3 Bodem

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 5 maart 2013 de Beleidsregel Bodemkwaliteit vastgesteld. Deze beleidsregel is een nadere uitwerking van de Visie op bodemkwaliteit 2012 (bodemvisie) en bevat onder meer nadere regels betreffende de wijze waarop de gemeente omgaat met saneringen, gebiedsgericht grondwaterbeheer en andere zaken die verband houden met bodemverontreiniging. In de gemeente Emmen hebben we over het algemeen een schone bodem. Het is dan ook belangrijk om verantwoord en duurzaam met onze bodem om te gaan. De kwaliteit van de bodem moet goed blijven en hergebruik van grond en baggerspecie gestimuleerd en gereguleerd. Door bodem te hergebruiken krijgen we minder afval en voorkomen we onnodige productie/delving van primaire grondstoffen. De aanwezigheid van bodemverontreiniging kan gevolgen hebben voor het gebruik van de locatie. Niet alleen kan dit betekenen dat op het perceel gebruiksbeperkingen liggen. Ook kan het zo zijn dat de bodemverontreiniging de bestemming van de locatie in de weg staat. Het nemen van saneringsmaatregelen of het verwijderen van de bodemverontreiniging kan deze belemmering weer opheffen. Op locaties waar zeker of mogelijk sprake is van bodemverontreiniging, is de Wet bodembescherming van toepassing.
Om de kwaliteit te waarborgen, moet grondverzet worden gemeld. Voorheen kon dit bij de gemeente, maar per 1 oktober 2012 moet dit bij het landelijke meldpunt: www.meldpuntbodemkwaliteit.agentschapnl.nl. Bij de melding dient tevens een milieuhygiënische verklaring te worden overlegd om te bepalen wat de kwaliteit van de grond is.
Voor het grondverzet en voor het hergebruiken van grond en (bagger)specie heeft de gemeente Emmen haar beleid middels de vaststelling van de Nota Bodembeheer vastgelegd. De opgestelde nota is de uitwerking van het Besluit bodemkwaliteit en biedt de mogelijkheid om binnen de gemeente Emmen grond toe te passen als bodem zonder dat partijkeuringen nodig zijn. Om het verplaatsen van grond te vereenvoudigen, hebben we in de gemeente Emmen een aantal kaarten ontwikkeld. Deze bodemkwaliteitskaarten zijn als bijlage in de Nota Bodembeheer opgenomen. Aan de hand van deze kaarten is het mogelijk om zonder voorgaand onderzoek grond te ontgraven en toe te passen.
Partijen grond en baggerspecie die niet voldoen aan de bodemkwaliteitskaart en de Nota Bodembeheer van de gemeente Emmen mogen alleen worden toegepast als er sprake is van een nuttige toepassing. Is het werk niet 'nuttig', dan is er sprake van het zich ontdoen van afvalstoffen. Tijdelijke opslag en grootschalige toepassingen van grond en bagger zijn vormen van 'nuttig' gebruik. Tijdelijke uitname zijn werkzaamheden waarbij de grond na korte tijd weer teruggebracht wordt. Een voorbeeld is het graven van een sleuf voor kabels en leidingen. In dat geval hoeft de kwaliteit van de te ontgraven bodem niet onderzocht te worden, tenzij er sprake is van (een verdenking van) bodemverontreiniging.
Per 1 januari 2014 is er een aanpassing Richtlijn bodemkwaliteitskaarten voor PCB's geweest Emmen heeft hieraan voldaan waardoor de kaart weer volledig up to date is.

3.4.3.1 Algemeen beeld bodemkwaliteit plangebied

Gelet op de diversiteit aan bodemverontreiniging en de mogelijke functies van een perceel, is het niet mogelijk een complete lijst met locaties en beperkingen op te nemen bij het bestemmingsplan. Elk geval dient afzonderlijk te worden beoordeeld. Bij locaties waarvan de bodemkwaliteitsgegevens niet meer actueel zijn (ouder dan vijf jaar) of niet bekend zijn, zal bij verdere nieuw- en/of verbouwplannen doormiddel van een verkennend bodemonderzoek (conform NEN 5740) de actuele bodemkwaliteit opnieuw moeten worden vastgesteld. Aan de hand van het voorgenomen gebruik en de resultaten van het onderzoek kan worden bezien of maatregelen noodzakelijk zijn.
In het kader van het landsdekkend Beeld van de bodemkwaliteit zijn potentieel verdachte locaties in beeld gebracht. Dit zijn locaties waar op grond van de activiteit uit het verleden wordt vermoed dat mogelijk sprake is van bodemverontreiniging. Voor actuele informatie over bodemverontreiniging dient altijd contact te worden opgenomen met de gemeente Emmen.

3.4.3.2 Saneringsmaatregelen en kosten

Voor wat betreft de verdachte en vervuilde locaties geldt dat de gronden gesaneerd moeten worden voordat hierop gebouwd mag worden. De kosten voor sanering dienen door de aanvrager te worden bekostigd.

3.4.4 Geluid

Regels ten aanzien van geluidhinder zijn vastgelegd in de Wet geluidhinder (Wgh). Het doel van de Wet geluidhinder is tweeledig. Enerzijds de bescherming van het milieu en anderzijds de bescherming van de volksgezondheid. Bepalend is steeds de situering van geluidsbronnen ten opzichte van geluidsgevoelige bestemmingen zoals woningen en scholen. De Wgh gaat uit van zones langs wegen, spoorwegen en industrieterreinen. Binnen dergelijke zones zijn nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen alleen toegestaan indien de geluidsbelasting op de buitengevel onder of hoogstens gelijk is aan de voorkeursgrenswaarde. Ontheffing van de voorkeursgrenswaarde is toegestaan indien maatregelen om de geluidsbelasting op de buitengevels te beperken niet mogelijk zijn of onvoldoende helpen en indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

3.4.4.1 Geluidsbronnen in en nabij het plangebied

Voor het plangebied Emmen, bedrijvenpark Waanderveld geldt dat het plangebied gelegen is binnen de van rechtswege aanwezige geluidszones van:

  • 1. Rondweg en de Nieuw-Amsterdamsestraat.
  • 2. de spoorlijn Emmen- Zwolle;

Deze geluidsbronnen hebben effect op eventuele uitbreidingsplannen bij woningen of nieuwbouwplannen van geluidsgevoelige objecten. Er is op 2 juli 2015 een geluidsonderzoek uitgevoerd door BuroSpreen voor deze aspecten (zie bijlage3).

Het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld ligt buiten de van rechtswege aanwezige zone van het Industrieterreinen Bargermeer. Om die reden niet nader ingegaan op industrielawaai.

3.4.4.2 Wegverkeerslawaai

De Wet geluidhinder is alleen van toepassing binnen de van rechtswege aanwezige zone van een weg. Conform de Wet geluidhinder heeft elke weg een zone. Conform art. 74 lid 2 Wgh zijn de onderstaande wegen hiervan uitgezonderd:

  • Wegen die gelegen zijn binnen een als woonerf aangeduid gebied;
  • Wegen waarvoor een maximum snelheid van 30 km per uur geldt.

De breedte van de zone is afhankelijk van het aantal rijstroken en de ligging in stedelijk of buitenstedelijk gebied. De wegen in en nabij het plangebied Emmen, bedrijvenpark Waanderveld zijn gelegen in stedelijk gebied. Hiervoor gelden de volgende zonebreedtes (conform art. 74 lid 1 Wgh)
a. in stedelijk gebied:
1. voor een weg, bestaande uit drie of meer rijstroken : 350 meter;
2. voor een weg, bestaande uit één of twee rijstroken : 200 meter.

Bij de realisatie van woningen of andere geluidgevoelige bestemmingen moeten de wettelijke grenswaarden in acht worden genomen. De voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai bedraagt 48 dB. Indien deze voorkeursgrenswaarde wordt overschreden moet er onderzoek worden gedaan naar mogelijke bron- en/of overdrachtsmaatregelen. Zijn maatregelen niet mogelijk dan kan een ontheffing van de voorkeursgrenswaarde worden verleend.


In kader van het bestemmingsplan "Emmen, bedrijvenpark Waanderveld II" is bij de provincie een verzoek hogere grenswaarde ingediend. Gedeputeerde Staten heeft op 10 april 2006 het verzoek verleend. Hiermee zijn alle percelen voor het wonen-werkendeel van Waanderveld qua geluid geregeld.

3.4.4.3 Spoorweglawaai

De Wet geluidhinder is alleen van toepassing binnen de van rechtswege aanwezige zone van een spoorweg. De spoorlijn Emmen - Zwolle (traject 121) is aangegeven op de geluidplafondkaart. Het geluidsproductieplafond ter hoogte van het plangebied varieert van 59 tot 63 dB. Op basis van deze GPP’s varieert de zone binnen het plangebied van 200 tot 300 meter vanuit de buitenste spoorstaaf.

Daar het bestemmingsplan “Emmen, bedrijvenpark Waanderveld” gedeeltelijk binnen deze zone ligt, is de geluidbelasting op het bestemmingsplan ten gevolge van deze spoorlijn inzichtelijk gemaakt. De voorkeursgrenswaarde voor spoorweglawaai bedraagt 55 dB. Indien deze voorkeursgrenswaarde wordt overschreden moet er onderzoek worden gedaan naar mogelijke bron- en/of overdrachtsmaatregelen. Zijn maatregelen niet mogelijk dan kunnen Burgemeester en Wethouders ontheffing van de voorkeursgrenswaarde verlenen. In binnenstedelijk gebied kan een hogere waarde worden verleend tot 68 dB.

Ook hier geldt dat de bedrijfswoningen reeds zijn toegestaan op basis van het huidige bestemmingsplan en de geluidsbelasting op deze kavels niet getoetst hoeft te worden aan de Wet geluidhinder.

3.4.4.4 Conclusie

Voor wat betreft wegverkeerslawaai zijn in dit onderzoek de geluidcontouren inclusief aftrek artikel 110g van de Wet geluidhinder voor het jaar 2025 berekend. De 48 dB contour (voorkeursgrenswaarde) ten gevolge van de Rondweg ligt maximaal 133 meter uit de zijkant van de Rondweg. Deze afstand bedraagt bij de Nieuw-Amsterdamsestraat maximaal 80 meter. Voor de bedrijfswoningen aan de noordzijde van het plangebied, die binnen deze contour vallen, is een hogere grenswaarde verleend bij het vorige bestemmingsplan.

De in dit onderzoek gehanteerde spoorgegevens zijn ontleend aan geluidregister versie 1.24.0. De 55 dB contour (voorkeursgrenswaarde) ligt maximaal 145 meter uit het hart van de spoorlijn Emmen – Nieuw-Amsterdam (traject 121).

3.4.5 Lucht

Op 15 november 2007 is de Wet luchtkwaliteit in werking getreden. De wet is enerzijds bedoelt om de negatieve effecten op de volksgezondheid aan te pakken, als gevolg van te hoge niveaus van luchtverontreiniging. Anderzijds heeft de wet tot doel mogelijkheden te creëren voor ruimtelijke ontwikkeling. Volgens de nieuwe regeling vormt luchtkwaliteit in beginsel geen belemmering voor het uitoefenen van een ruimtelijk project als aan minimaal één van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • er is geen sprake van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde;
  • een project leidt, al dan niet per saldo, niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit;
  • een project draagt 'niet in betekenende mate' (NIMB) bij aan de luchtverontreiniging;
  • een project past binnen het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) of binnen een regionaal programma van maatregelen.
3.4.5.1 Algemeen beeld luchtkwaliteit plangebied

Omdat er geen significante ontwikkelingen in het plangebied of rondom het plangebied gepland zijn, zal de concentratie van de NOX en fijnstof niet veranderen. Hierdoor betekent de luchtkwaliteit geen belemmering voor het vaststellen van het bestemmingsplan.

3.5 Waterparagraaf

3.5.1 Europese Kaderrichtlijn Water

De Kaderrichtlijn Water vormt de basis voor de waterstrategie van de Europese Unie. Alle typen en bestemmingen van water vallen onder Europese regelgevingen, met als doel het duurzame en het geïntegreerde beheer van de Europese en daarmee ook van de Nederlandse wateren te verbeteren. De Kaderrichtlijn Water heeft de volgende doelstellingen:

  • het beschermen en verbeteren van de kwaliteit van de aquatische ecosystemen;
  • het bevorderen van het duurzaam gebruik van water op basis van de bescherming van de beschikbare waterbronnen op lange termijn;
  • zorgen dat de gepaste hoeveelheid water beschikbaar is waar en wanneer dit nodig is.

Voor het duurzaam en geïntegreerd gebruik en beheer van het water zijn in de kaderrichtlijn enkele vertrekpunten vastgesteld. Zo worden alle Europese wateren krachtens de richtlijn beschermd, wordt een resultaatsverplichting opgelegd om de doelstelling 'goede watertoestand' te behalen en moet ter ondersteuning daarvan de wetgeving worden gestroomlijnd. Ten aanzien van beleidsvorming moet de burger nauwer bij het waterbeheer worden betrokken.

Het uiteindelijke doel van de Europese Kaderrichtlijn Water is het vergroten van de kwaliteit van waterecosystemen in de lidstaten van de Europese Unie. Binnen het Waterschap Vechtstromen zijn vier verschillende watertypen te onderscheiden. Het Schoonebeekerdiep wordt tot de zandbeken gerekend, hoewel het van oorsprong een veenbeek is. Deze aanduiding betekent wel een blijvend slechtere waterkwaliteit, waardoor de ecologische doelen lager liggen dan voor zandbeken.

3.5.2 Nationaal bestuursakkoord Water

In 2003 is het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) gesloten tussen het Rijk, de provincies, de Unie van Waterschappen, het interprovinciaal overleg en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Met dit akkoord hebben de overheden vastgelegd op welke wijze, met welke middelen en langs welk tijdpad zij gezamenlijk de grote wateropgave voor Nederland in de 21e eeuw willen aanpakken.

In 2007 is het NBW geactualiseerd. Nieuwe klimaatscenario's, stedelijke wateropgaven, ruimtelijke doorvertaling, financiering en uitvoering vragen nadere afspraken. Bovendien is het accent in de loop van de jaren verschoven van planvorming naar uitvoering.

Het vertrekpunt voor het NBW-actueel is dat als Nederland leeft met water, het water ook meer ruimte moet krijgen. Nederland zal dus moeten investeren in de waterhuishouding. Het akkoord benadrukt de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het op orde krijgen en houden van het totale watersysteem. Het geeft aan welke instrumenten worden ingezet om de wateropgave te realiseren, welke taken en verantwoordelijkheden iedere partij daarbij heeft en hoe de partijen elkaar in staat willen stellen hun taken uit te voeren.

Het NBW heeft tot doel om in 2015 het watersysteem op orde te hebben en daarna op orde te houden, zodat problemen met wateroverlast, watertekort en waterkwaliteit zoveel mogelijk worden voorkomen.

Specifiek betekent dat voor regionale watersystemen dat in 2015 de wateroverlast uit oppervlaktewater door de waterschappen is aangepakt met een adequaat maatregelenpakket, uitgaande van het principe vasthouden, bergen en afvoeren. Daarnaast is voor de waterkwaliteit het NBW-doel om het watersysteem ecologisch en chemisch op orde te hebben en daarna op orde te houden.

3.5.3 Lokaal bestuursakkoord Water

De uitgangspunten van het Nationaal bestuursakkoord Water zijn door het Waterschap Vechtstromen en de gemeente Emmen bekrachtigd in het Lokaal bestuursakkoord Water. In dit akkoord is vastgelegd op welke wijze de wateropgave van het Waterschap Vechtstromen zal worden opgelost en worden verdeeld over de gemeenten.

De wateropgave voor het Waterschap Vechtstromen is bepaald op 12.000.000 m3 water. Ongeveer 1.000.000 m3 van deze opgave is de stedelijke wateropgave, voor het overige deel moeten bergingsmogelijkheden worden gevonden in het landelijk gebied. Er is gekozen om de waterberging in het landelijk gebied op vier manieren vorm te geven:

  • Vasthouden in sloten en kanalen; door het verbreden en minder diep maken van sloten wordt water minder snel afgevoerd.
  • Vasthouden in lagergelegen gebieden; doordat deze gebieden van nature natter zijn, lenen deze gebieden zich beter voor natuur dan landbouw. Dergelijke gebieden kunnen worden ingezet om water vast te houden.
  • Vasthouden in beekdalen; de tegenwoordig veelvuldig gekanaliseerde beeklopen krijgen hun natuurlijke, meanderende verloop terug in een bredere bedding, zodat meer water kan worden vastgehouden in het beekdal.
  • Noodberging; omdat het verbeterde watersysteem niet op alle noodsituaties in kan spelen, wordt ruimte gereserveerd voor noodberging, die wordt benut om te hoge waterpeilen te laten zakken.

De herinrichting van het Schoonebeekerdiep is een van de maatregelen om te totale waterbergingsopgave vorm te kunnen geven. Met de herinrichting wordt in een extra waterberging van 800.000 m3 voorzien.

3.5.4 Waterbeheerplan 2010- 2015

De waterschappen Rijn - Oost (Groot Salland, Reest en Wieden, Rijn en IJssel en Vechtstromen) hebben een deels gelijk Waterbeheerplan opgesteld. De opdracht van de waterschappen in Rijn - Oost is te zorgen voor voldoende schoon water en voor veilig wonen en werken.

Met het oog op het veranderende klimaat is het verder ontwikkelen van de veiligheid in het watersysteem een belangrijke opgave voor de waterschappen. In stedelijke en landelijke gebieden wordt het water steeds meer ruimte gegeven, waarbij zoveel mogelijk kansen worden benut om wateropgaven te combineren met plannen en initiatieven voor landbouw, natuur en recreatie.

Daarbij wordt flexibel omgegaan met de eventuele planning zodat er maximaal maatschappelijk rendement komt. Veel projecten zullen in hoge mate interactief met burgers en maatschappelijke organisaties worden uitgevoerd.

Met de herinrichting van het Schoonebeekerdiep geeft het waterschap uitvoering aan vorengenoemde uitgangspunten. Na een intensief traject met betrokkenen is een plan op hoofdlijnen ontwikkeld. Daar waar mogelijk zijn ook de doelen van anderen (gemeente, grondeigenaren etcetera) meegenomen.

Als onderdeel van het waterbeheerplan is een uitvoeringsparagraaf opgesteld. De nodige maatregelen zullen gefaseerd worden uitgevoerd, waarbij de aan de Kaderrichtlijn Water gerelateerde maatregelen bijzondere aandacht vragen, omdat hieraan een resultaatsverplichting is gekoppeld. Voor het Schoonebeekerdiep betekenen deze maatregelen in ieder geval de aanleg en onderhoud van natuurvriendelijke oevers.

Voor andere maatregelen, bijvoorbeeld in het kader van Waterbeheer 21e eeuw (WB21) geldt een inspanningsverplichting. Het Schoonebeekerdiep is vanuit de WB21-maatregelen aangemerkt als waterbergingsgebied voor 800.000 m3.

In deze waterparagraaf wordt beschreven hoe het huidige waterhuishoudkundig systeem voor het plangebied van het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld is ingericht, welke fysieke omstandigheden voor het gebied gelden en of speciale functies voor het plangebied gelden. Naast een beschrijving van de waterhuishoudkundige consequenties van het plan en de stedelijke wateropgave heeft het het wateradvies van het waterschap een duidelijke plaats gekregen.

3.5.5 LIgging plangebied

Bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld ligt in het stroomgebied Rijn-Oost en valt onder het beheersgebied van het waterschap Vechtstromen. Het waterbeleid voor dit gebied is vastgelegd in het Waterbeheerplan van waterschap Vechtstromen en in het waterplan van de gemeente Emmen.

Het plangebied ligt op de overgang tussen de uitloper van de Hondsrug en het veenkoloniaal gebied richting de Sleenerstroom. Het plangebied maakt onderdeel uit van het esdorpenlandschap en wordt gekenmerkt door kleinschalige, lommerijke verkaveling doordat er op de uitlopers van de hondsrug al vroeg boeren waren neergestreken om hier het land te bewerken. Ter plaatse van het plangebied, op de wat drogere weidegronden liggen de vele houtwallen die dienden als veekering. Deze vorm van agrarisch gebruik is ter plaatse al vele eeuwen onveranderd toegepast.

Karakteristiek voor de periode 1985 – 2005 is de grote stadsuitbreiding van Emmen in zuidwestelijke richting. In deze periode wordt de bouw van de stadswijk Rietlanden voltooid en wordt het bedrijven- terreintje Waanderveld en het recreatiegebied met klein woonwijkje Parc Sandur vrijwel geheel aangelegd. Vermeldingswaard is het gebiedje ten oosten van Waanderveld c.q. ten zuiden van de Spoorlijn. Hier is nog de historische smalle strookverkaveling met houtwallen en bomenrijen tot op de dag van vandaag aanwezig.

De gronden op de uitlopers van de Hondsrug zijn ter plaatse van het plangebied voornamelijk veldpodzolgronden. Dit zijn zandgronden met een dunne, 0 – 30cm, humushoudende bovenlaag. Ter plaatse van het plangebied zijn geen slechtdoorlatende lagen aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2015001-B701_0003.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2015001-B701_0004.png"

Figuur 3.3 Kwel en infiltratie in en nabij het plangebied

Waanderveld ligt op de flank van de Hondsrug op de overgang naar het Sleenerstroomdal; de maaiveldhoogtes variëren tussen NAP +17,50 m en NAP +16,00 m in de laagste delen van het terrein. Het streefpeil in het peilgebied rond Waanderveld (NAP +14,65 m) is zodanig dat een goede drooglegging voor de gebruiksfunctie gerealiseerd kan worden (minimaal 1,20 m). Waanderveld wordt overwegend gekarakteriseerd als intermediair- en infiltratiegebied. Er is geen sprake van kwel. De grondwaterstanden liggen ruim beneden maaiveld en er zijn geen grondwater gerelateerde problemen bekend.

In hoeverre de recent uitgevoerde verbinding tussen het zuidelijk deel van Bargeres en Waanderveld de werking van het watersysteem beïnvloed is niet duidelijk. Tot nu toe zijn geen problemen bekend. Door de verbinding neemt wel de bergingsfunctie voor het eigen terrein van Waanderveld af.

3.5.6 Stedelijke wateropgave

In het kader van de stedelijke wateropgave is ook het gebied rondom Waanderveld bekeken. Geconstateerd is dat in het eigen gebied niet voldoende berging aanwezig is. Door de grote hoeveelheid verharding in het plangebied is een berekend bergingstekort ontstaan van 6.300 m3. Er zijn mogelijke alternatieven en oplossingen voor de stedelijke wateropgave.

  • Alternatief 1: handhaven huidige situatie;
  • Alternatief 2: Aanleg regionale waterberging in Sleenerstroomgebied;

De conclusie luidt dat in de huidige situatie in Waanderveld niet voldoende ruimte voor water aanwezig is om overtollige neerslag te bergen. De afvoer is bijna geheel gericht op rechtstreekse afvoer naar het Sleenerstroomsysteem. In Waanderveld en het Sleenerstroomsysteem leidt deze situatie niet tot problemen. Bij een neerslagsituatie volgens het klimaatscenario bedraagt het bergingstekort in Waanderveld ca. 6.300 m3. Gezien de mogelijkheden ter plaatse, wordt aanbevolen om het tekort op te nemen in een regionale berging, om zodoende de totale afwenteling vanuit Emmen te verkleinen. Na uitvoer van deze maatregelen is de gehele wateropgave van Waanderveld opgelost.

3.5.7 Riolering

Het beleid van de gemeente Emmen en het waterschap is gericht op afkoppelen van hemelwater van de riolering en te lozen op oppervlaktewater of zo mogelijk te laten infiltreren in de bodem. Op deze manier wordt waar mogelijk geprobeerd extra ruimte voor water te maken. Ook wordt om wateroverlast te voorkomen naar extra afvoermogelijkheden gezocht. Het gebied is overwegend met een verbeterd gescheiden rioolstelsel gerioleerd. Het bergingsniveau van de riolen (de hoogte van de overstortdrempels is minimaal NAP +17,90 m. Het rioleringssysteem voldoet, er is geen sprake van wateroverlast.

3.5.8 Wateradvies waterschap

De gemeente Emmen heeft het waterschap tijdig ingelicht over de planvorming. Hierdoor heeft het waterschap de gemeente goed op de hoogte kunnen stellen van de waterhuishoudkundige aspecten binnen het plan. Er wordt rekening gehouden met bestaande wetten en regels op het gebied van de waterhuishouding.
Het concept - ontwerpbestemmingsplan is voor overleg aan het waterschap voorgelegd. Nav dit overleg heeft het waterschap het bestemmingsplan [aanvullen@]
Gelet op het advies van het waterschap, worden gebieden die kansrijk zijn voor infiltratie van hemelwater, zoals parkeerplaatsen en groenvoorzieningen, mede bestemd voor waterhuishoudkundige voorzieningen (doeleindenomschrijving). Daarnaast wordt het bestaande oppervlaktewater specifiek bestemd als water.

Hoofdstuk 4 Stedenbouwkundige structuur

Het plangebied Bedrijvenpark Waanderveld ligt aan de zuid-west zijde van Emmen. Het gebied heeft de vorm van een driehoek en wordt aan alle zijden direct begrensd door infrastructuur. Aan de westzijde grenst de Nieuw-Amsterdamsestraat. Aan de overzijde (westzijde) van deze straat ligt van noord naar zuid Delflanden fase 1, agrarisch gebied en het station Emmen-Zuid. Aan de noordzijde ligt de Rondweg met een op- en afrit, met aan de overzijde van de weg de wijk Bargeres. Aan de zuid-oostzijde loopt de spoorlijn Emmen-Zwolle, met aan de overzijde van het spoor de wijk de Rietlanden.

4.1 Historie van het plangebied

4.1.1 Het oorpronkelijke landschap

Het plangebied ligt op de overgang tussen de uitloper van de Hondsrug en het veenkoloniaal gebied richting de Sleenerstroom en maakt onderdeel uit van het esdorpenlandschap. Kenmerk was de kleinschalige lommerrijke verkaveling, ontstaan doordat al vroeg boeren op de uitlopers van de hondsrug dit land gingen bewerken. In het plangebied lagen de drogere weidegronden met de vele houtwallen die dienden als veekering. Een deel van de houtwallen (of bomenrijen) is bewaard gebleven en onderdeel geworden van het stedenbouwkundige ontwerp van Waanderveld. Zie figuur 4.1 "functies en hoogtes".

De diverse hieronder beschreven ontwikkelingsfases zijn in deze structuur ingepast en grotendeels gerealiseerd.

4.1.2 Verschillende planfasen in de loop der jaren

Het plangebied is momenteel een hoogwaardige werk- en woon-werklocatie. Het is in ca 25 jaar in verschillende planfases gerealiseerd. Over een lange periode, al vanaf de jaren 70, is de vraag en hiermee het beleid ten aanzien van het gebied enkele keren gewijzigd en bijgesteld. Dit is beschreven in de opeenvolgende structuurvisies en vastgelegd in de opeenvolgende bestemmingsplannen.


In de jaren negentig van de vorige eeuw is in de noord-west hoek van het plangebied aan de Nieuw-Amsterdamsestraat zijde een groot bedrijf gerealiseerd, toen nog Ericsson. Vervolgens kwamen in de zuid-westhoek langs de Nieuw-Amsterdamsestraat locaties voor hoogwaardige bedrijven, kleinere bedrijven voor alleen werken. In diezelfde periode kwam er meer vraag naar de combinatie Wonen-Werken. Deze combinatie is in de zone verder naar het oosten, langs het spoor, ook mogelijk gemaakt (zie bestemmingsplan Emmen, Bedrijvenpark Waanderveld, 1996). Op de rest van het terrein waren ook nog stedelijke en regionale doeleinden en recreatieve doeleinden gepland.

De daarop volgende jaren bleef de bevolkingsgroei achter bij de prognoses en bleek de gereserveerde ruimte voor deze doeleinden groter dan de vraag. En door de aanleg van een eigen sportcomplex in de Rietlanden was uitbreiding van het in de oostelijke hoek gelegen sportcomplex ook niet meer nodig.

In diezelfde periode (eind vorige eeuw, begin deze eeuw) bleek de combinatie Wonen-Werken zeer succesvol en bleef de vraag naar deze mogelijkheid groeien. Dit kwam zowel door de toenemende belangstelling alsmede de kwaliteit en de invulling van het plangebied. Ook de gunstige ligging ten aanzien van de ontsluiting van het gebied en de ligging nabij o.a. de voorzieningen van de aangrenzende wijken waren van invloed. Begin deze eeuw werden hierom het beleid en het bestemmingsplan wederom aangepast (zie bestemmingsplan Emmen, Bedrijvenpark Waanderveld II uit 2006) en werd de rest van het gebied ook ingericht voor de combinatie Wonen-Werken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2015001-B701_0005.jpg"
Figuur 4.1: Functies en hoogtes

4.2 Stedenbouwkundige structuur

In het plangebied is een deel van de oorspronkelijke verkavelingsstructuur nog duidelijk zichtbaar en zijn enkele houtwallen bewaard gebleven. Deze houtwallen zijn opgenomen in de openbare groenstructuur.


De hoofdopzet bestaat uit een noord-zuid of oost-west georienteerde verkaveling van het wegenpatroon, de groenstructuur en de kavelgrenzen. Ook de situering van de bebouwing volgt deze typisch Emmense orthogonale structuur.


Bij het ontwikkelen van het Waanderveld is gestreefd naar een kwalitatief hoogwaardig woon- en werkmilieu. In de stedenbouwkundige structuur is de aandacht voor de relatie tussen de ruim opgezette openbare ruimte en het privéterrein, de bebouwde kavels, duidelijk zichtbaar. Ook de consequente randvoorwaarden voor de situering van de bebouwing op de kavel, de onderlinge afstand tussen de bebouwing en de uiterlijke verschijningsvorm van de bebouwing dragen bij aan de kwaliteit van het gebied. Naast de gebruikelijke bouwvoorschriften is een Leidraad beeldkwaliteit gehanteerd. De punten uit de leidraad zijn genoemd in paragraaf 2.1.6 Welstandsbeleid.

4.2.1 Wegenstructuur en en ontsluiting van het plangebied

Waanderveld wordt omgeven of wel ingesloten door de gebiedsontsluitingswegen De Rondweg en de Nieuw-Amsterdamsestraat. Het gebied is voor alle soorten verkeer ontsloten vanaf de westzijde, via de rotonde in de Nieuw-Amsterdamsestraat. Op deze rotonde takt ook de oostelijke ontsluiting van Delftlanden I aan. De wegenstructuur binnen in het bedrijventerrein kent, behalve het eerste deel van de Waanderweg, geen hierarchie. Alle wegen zijn erftoegangswegen die de verschillende bedrijven, bedrijven met woningen en het sportcomplex ontsluiten.

De Stroomweg

Vanaf de rotonde is het eerste deel van de Waanderweg in Waanderveld een stroomweg. Hier sluiten meerdere erftoegangswegen op aan. De eerste ca 150 m kent gescheiden rijbanen, overgaande in een weg met 2 richtingsverkeer. Het profiel van de openbare zone is breder dan bij de andere wegen. De brede groenzone aan de zuidzijde van de weg bestaat uit een zone met bomen, een sloot en een vrijliggend fietspad. Aan de noordzijde van de weg liggen de in-/uitritten van de bedrijven met woningen. Deze lopen door de groenzone.

Erftoegangswegen

Deze wegen ontsluiten de verschillende plandelen. De wegen bestaan uit grote lussen. Aan de noordzijde loopt 1 weg dood en aan de zuidzijde eindigt 1 weg in een klein pleintje.. Langs alle wegen is een smalle of iets bredere groenstrook. De breedte van de groenstrook is mede afhankelijk van de aan- of afwezigheid van een houtwal of bomenrij. De bedrijven en bedrijven met woningen sluiten door de groenzones via in-/uitritten aan op deze wegen.

Het sportcomplex wordt ontsloten door een evenwijdig aan het spoor lopende erftoegangsweg. In deze weg zitten verkeersdrempels, bedoeld om doorgaand verkeer te voorkomen. De weg loopt door via een brug over de Rondweg naar de Bargeres.

Fietspaden en voetpaden

Vanaf de rotonde ligt langs het eerste deel van de Waanderweg een oostwest lopend vrijliggend fietspad. Dit pad sluit aan op het fietspad langs de Nieuw-Amsterdamsestraat. Verder wordt in het hele plan wordt op de erftoegangswegen gefietst.

Dwars door het gebied, tussen de kavels door, ligt het vrijliggend noord-zuid lopend hoofdfietspad.

Dit pad vormt de langzaamverkeersverbinding met de omringende wijken de Bargeres en de Rietlanden. Aan de noordzijde, via een brug over de Rondweg, de verbinding met de Bargeres en aan de zuidzijde, via een tunnel onder het spoor door, de verbinding met de Rietlanden. Aan beide zijden van dit vrijliggende fietspad ligt een groenzone. Afhankelijk van de plek varieert de groenstrook in breedte.

Fietspad en voetpad naar het station Emmen-Zuid

In de zuid-west hoek van Waanderveld gaat de doodlopende erftoegangsweg over in een fietspad. Dit pad loopt langs het spoor en is via een fiets- en voetbrug over de Nieuw-Amsterdamsestraat verbonden met het voorplein van het station Emmen-Zuid.

Voetpad

Tussen de zuidzijde van het sportcomplex en achterzijde van bebouwde kavels loopt een vrijliggend voetpad. Dit pad is een rechtstreekse verbinding naar de ingang van het sportcomplex.

Er zijn langs de wegen geen aparte voetpaden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2015001-B701_0006.jpg"

Figuur 4.2: Wegen

4.2.2 Groen- en waterstructuur

De groenstructuur heeft dezelfde noord-zuid en oost-west orientatie als de wegenstructuur. Langs alle wegen en het fietspad en voetpad liggen smalle of bredere groenzones. De zones langs de wegen bestaan hoofdzakelijk uit gras met regelmatig bomenrijen. Op enkele plekken/stroken zijn de oorspronkelijke houtwallen (of bomenrijen) bewaard gebleven en ingepast in de groenzones.

Door de groenzones tussen de wegen en de erfgrenzen van de kavels ontstaat een ruim opgezet karakter. De aanleg van de groenstroken was mede bedoeld voor een eenduidig beeld in het hele gebied. Mede om erfafscheidingen direct aansluitend aan de wegen te voorkomen.

Op sommige plekken, waar de verkavelingstructuur van het gebied de schuine lijn van het spoor raakt, wordt het verschil in richting opgevangen door een groene driehoek. De driehoeken bestaan uit gras met grote bomen.

Aan de noordzijde van het gebied is afschermend groen langs de op- en afrit van en langs de Rondweg.

Ook rondom de sportvelden en deels langs de spoorlijn ligt afschermend groen.

Op enkele plekken in het plangebied is open water aanwezig. Dit is de waterpartij aan de voorzijde van de bedrijven langs de Nieuw-Amsterdamsestraat en de vijver aan de noordzijde.

In meerdere groenstroken naast een weg ligt een natte of droge sloot.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2015001-B701_0007.jpg"

Figuur 4.3: Groen en water

4.2.3 Bebouwingsstructuur

Zoals beschreven bij de historie is Waanderveld in fases uitgevoerd. In de loop der jaren is het accent verschoven van alleen bedrijven naar de combinatie Wonen-Werken. Deze fasering van west naar oost is in de soort bebouwing, de grootte van de bebouwing en de grootte van de kavels duidelijk zichtbaar. In het gebied is verschil in maximale bouwhoogte. Langs de randen is de bebouwing maximaal 9 m hoog, binnen in het gebied maximaal 6 m. Het grote bedrijf is max 12 m hoog. In principe is alle bebouwing plat afgedekt.

Op een puur bedrijventerrein bepalen vooral de bedrijfsactiviteiten de sfeer en de kwaliteit van de omgeving. De combinatie Wonen-Werken vraagt meer aandacht om een representatieve kwaliteitslocatie te zijn. Er is veel zorg besteed aan de kavelindeling, de materiaalkeuze en het op elkaar afstemmen van de woning met het bijbehorende bedrijfsgebouw.

Een belangrijk punt hierbij is de oppervlakte van het bedrijfgebouw ten opzicht van de grootte en oppervlakte van de bedrijfswoning. Om uit te laten komen dat bedrijfsactiviteiten de overhand hebben ten opzichte van het wonen heeft de oppervlakte van een bedrijfsgebouw minimaal de oppervlakte van de bijbehorende bedrijfswoning. In de verschillende planfases is dit principe hetzelfde gebleven maar is de toegestane oppervlakte vergroot. Dit verschil is in dit bestemmingsplan overgenomen:

  • Bedrijf-Wonen-Werken 1:
    Bedrijfswoning maximaal 100 m2, Bedrijfsgebouw bruto vloeroppervlakte minimaal 100 m2
  • Bedrijf-Wonen-Werken 2:
    Bedrijfswoning maximaal 150 m2, Bedrijfsgebouw bruto vloeroppervlakte minimaal 150 m2.

Naast de gebruikelijke bouwvoorschriften was in de vorige bestemmingsplannen een leidraad toegevoegd, waarin ondermeer aandacht werd geschonken aan materiaalgebruik en inrichting van prive- en openbare ruimte. De kavels op hoekpercelen grenzend aan de openbare ruimte hebben bijvoorbeeld twee voorzijden. Overige percelen kunnen volstaan met een zone voorzijde en een zone achterzijde.

Deze leidraad vormde het toetsingskader bij bouwaanvragen voor de Welstandscommissie. Deze leidraad is nu opgenomen als bijlage in de welstandsnota. Nieuwe aanvragen worden aan de welstandsnota en dus deze leidraad in de bijlage getoetst.

Zichtlocatie langs de Nieuw-Amsterdamsestraat

Langs de Nieuw-Amsterdamsestraat ligt het heel grote bedrijfsgebouw, voormalig Ericson Dit voorname pand ligt op enige afstand van de weg, maar is door de hoogte en maat (max 12 m) duidelijk zichtbaar vanuit de wijde omgeving.

Ten zuiden van de rotonde liggen 4 grote bedrijven, met een hoogwaardig gevelbeeld aan meerdere zijden van het gebouw. Ze liggen op een zichtlocatie en vormen een accent in beeld en hoogte (max 9 m). Voor deze bedrijven ligt de open watergang.

Bij binnenkomst in Waanderveld is duidelijk zicht op het voormalige politiebureau. Dit gebouw is enkele jaren geleden toegevoegd en is door de ronde vorm een opvallend accent.

4.2.4 Parkeren

Er wordt bij de bedrijven en bij de bedrijven met woningen op eigen terrein geparkeerd. Er zijn in het openbare gebied geen aparte parkeerplaatsen gerealiseerd.

Hoofdstuk 5 Toelichting op de planregels en verbeelding

5.1 Algemeen

Het bestemmingsplan bestaat uit de plantoelichting, regels en verbeelding. De regels en de verbeelding vormen het juridisch bindende gedeelte van een bestemmingsplan. De verbeelding en de regels moeten altijd in samenhang worden gebruikt. De plantoelichting is bedoeld om de verbeelding en de regels te verduidelijken en om gemaakte keuzes te verantwoorden aan de hand van ruimtelijk beleid.
Het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld is in overwegende mate een beheersplan. Het doel van dit bestemmingsplan is het actualiseren van het geldende planologische regime, waarbij het vastleggen van de bestaande situatie het belangrijkste uitgangspunt is. Tevens dient het nieuwe bestemmingsplan rechtszeker, eenvoudig te begrijpen, goed toepasbaar en handhaafbaar te zijn voor de gebruiker.
Met de indeling van het bestemmingsplan zoals de naamgeving van de bestemmingen, opbouw van de regels en de weergave van op de verbeelding wordt aangesloten op landelijk geldende standaarden, onder meer Informatiemodel Ruimtelijke Ordening (IMRO2012) en de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2012).

Het conserverende karakter van het bestemmingsplan brengt met zich mee dat nieuwe ontwikkelingen niet in het plan worden meegenomen, tenzij deze concreet voorzienbaar zijn en benodigde onderzoeken al zijn uitgevoerd.

5.2 Inventarisatie

De inventarisatie van het plangebied heeft op verschillende manieren plaatsgevonden. Begonnen is met het bekijken en vergelijken van de vigerende bestemmingsplannen met de meest recente topografische ondergrond en luchtfoto. Hierbij is gelet op veranderingen van de topografische ondergrond en luchtfoto ten op zichten van het vigerende bestemmingsplan. Daarna is het gebied ter plaatse geïnventariseerd en opmerkelijke en sterk afwijkende zaken zijn vervolgens nader onderzocht. Op basis van al deze gegevens zijn bestemmingen toegekend en zijn de verbeelding en de regels opgesteld.

5.3 Toelichting op de verbeelding

Voor de verbeelding wordt als ondergrond de basiskaart Emmen (BKE) gehanteerd. Deze basiskaart bestaat uit de Grootschalige Basiskaart van Nederland (GBKN) met gemeentelijke aanvullingen in de vorm van extra meetgegevens. Met het oog op de volledigheid en nauwkeurigheid van de aanwezige bebouwing wordt de meest recente versie van de BKE gehanteerd. Hiervoor wordt maandelijks de BKE automatisch herzien. Echter, de ondergrond zal nooit een volledige weergave van de werkelijkheid zijn. De op de verbeelding aangegeven bebouwing moet dan ook als illustratief worden beschouwd. De BKE wordt naast de extra meetgegevens aangevuld met kadastrale gegevens van de Digitale Kadastrale Kaart.
Alle gronden die binnen het plangebied vallen hebben een bestemming en / of aanduiding gekregen op de verbeelding. Deze bestemmingen en aanduidingen hebben slechts juridische betekenis indien in de regels hieraan een betekenis wordt gegeven. De begrenzingen van de bestemmingen volgen zoveel mogelijk geografische, topografische en/of kadastrale grenzen. Daar waar dat niet mogelijk bleek, is gekozen voor een meer praktische benadering. De schaal van de verbeelding kan met behulp van de computer door de gebruiker naar keuze worden ingesteld.

5.4 Toelichting op de regels

De regels zijn een juridische vertaling van het planologische -en ruimtelijk beleid van de gemeente, provincie en het rijk. De regels zijn een juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden en bebouwing, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bebouwing. Bij het opstellen van de regels is geprobeerd om de regels zo beperkt mogelijk te houden door alleen te regelen wat nodig is.

Gebruiksregels

Per bestemming is aangegeven voor welk gebruik de gronden zijn bedoeld. Indien daar aanleiding voor bestaat, wordt via de specifieke gebruiksregels expliciet aangegeven waarvoor de gronden niet zijn bedoeld.

Bouwregels

In een groot aantal bestemmingen zijn bouwregels opgenomen, waarbij de bouwmogelijkheden mee worden gereguleerd. Hoofdgebouwen moeten altijd worden gebouwd binnen een daarvoor aangeduid bouwvlak.

Flexibiliteit

Af en toe kan het nodig zijn dat afwijking van de gestelde regels gewenst is. Deze flexibiliteitbepalingen bieden de mogelijkheid om op specifieke situaties in te kunnen spelen. De uitvoering van de flexibiliteitregelingen ligt bij het college van burgemeester en wethouders. In het bestemmingsplan diverse flexibiliteitregelingen opgenomen, deze zijn:

  • Afwijken van de bouwregels;
  • Afwijken van de gebruiksregels;
  • Nadere eisen;
  • Algemene afwijkingsregels;
  • Wijzigingsbevoegdheden artikel 3.6 Wro;

De afwijkingen van de bouw- of gebruiksregels maken afwijkingen van geringe aard mogelijk, waarbij de aan de grond toegekende bestemming gehandhaafd dient te blijven. Door het inwerkingtreden van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) worden verschillende vergunningen en besluiten, zoals de milieuvergunning, de bouwvergunning, afwijkingen van het bestemmingsplan en de kapvergunning gebundeld in een integrale omgevingsvergunning. Toestemming van burgemeester en wethouders voor een afwijking van de bouw- of gebruiksregels kan zodoende worden verkregen door het aanvragen van een omgevingsvergunning
Met de nadere eisen kunnen ondergeschikte zaken aan gebouwen worden aangepast. Het gaat hierbij om zaken zoals het aanpassen van de vorm of de situering van een bouwwerk of de inrichting van een terrein. Met 'nadere eisen' kunnen geen ingrijpende veranderingen plaatsvinden in de bestemmingen.
Bij toepassing van een afwijking en / of nadere eisen wordt het beoordelingskader gehanteerd zoals in de onderstaande tabel is weergegeven. Deze lijst geeft de afwegingscriteria aan die meegewogen moeten worden bij de afweging of een omgevingsvergunning wordt verleend en/ of het toepassen van de nadere eisen. Op deze wijze kunnen interpretatieproblemen worden vermeden en wordt aan gebruikers van de in het plangebied gelegen gronden zoveel mogelijk rechtszekerheid geboden. Het bestemmingsplan biedt mogelijkheden voor het afwijken van de nadere eisen, de uitvoering van deze flexibiliteitsbepalingen zal plaatsvinden via de omgevingsvergunning.

Bij toepassing van een afwijking en/of nadere eis mag geen onevenredige afbreuk worden gedaan aan de volgende criteria:  
1. Woonsituatie:  
Ten aanzien van de woonsituatie dient rekening gehouden te worden met het in stand houden en/ of garanderen van een goede woonsituatie, hierbij dient gelet te worden op:
i. de verkeersaantrekkende werking en de parkeerbehoefte;
ii. overlast door lawaai, stank en/of trillingen;
iii. de lichttoetreding/bezonning ten opzichte van (bebouwing op) aangrenzende gronden;
iv. het uitzicht;
v. de aanwezigheid van voldoende privacy.  
2. Straat- en bebouwingsbeeld:  
In het belang van een verantwoorde, evenwichtige en samenhangende stedenbouwkundige en architectonische inpassing dient aandacht gegeven te worden aan:
i. een goede verhouding tussen bouwmassa's en open ruimte, (landschappelijke inpassing);
ii. de verhouding tussen de hoogte breedte van gebouwen;
iii. gevelbeelden;
iv. de samenhang van de bouwvorm met nabij gelegen bebouwing;
v. de hoogtedifferentiatie;
vi. de situering van gebouwen op het perceel;
vii. de geleding van de gebouwen indien de oppervlakte meer dan 1000 meter² bedraagt.  
3. Culthuurhistorie  
i. cultuurhistorische waarden en archeologische waarden;  
4. Verkeersveiligheid  
Ten waarborging van verkeersveiligheid dient rekening gehouden te worden met:
i. verkeersaantrekkende werking, toename van de verkeersintensiteit en de parkeerbehoefte;
ii. overlast door lawaai, stank en/of trillingen;
iii. benodigde uitzichthoeken van wegen;
iv. de aansluiting van in- en uitritten op de openbare weg;
v. de gevolgen voor het zicht op de openbare weg en of fiets- en voetpaden;
vi. de aanwezigheid van voldoende laad- en losruimte.  
5. Sociale veiligheid  
Ter waarborging en ter voorkoming van een ruimtelijke situatie die onoverzichtelijk, onherkenbaar en niet-sociaal controleerbaar is dient rekening gehouden te worden:
i. de mogelijkheden voor de verbetering van toezicht op en de overzichtelijkheid en toegankelijkheid van een sociaal onveilige plek;
ii. de mate waarin de toezicht op en de overzichtelijkheid en toegankelijkheid van een openbare ruimte wordt ingeperkt.  
6. Brandveiligheid, externe veiligheid en rampenbestrijding  
Ten aanzien van de brandveiligheid, externe veiligheid en rampenbestrijding dient rekening gehouden te worden met de volgende aspecten:
i. aanwezigheid van kwetsbare objecten;
ii. de aanwezigheid en routering van vluchtwegen;
iii. de bereikbaarheid van de bouwwerken;
de beschikbaarheid en bereikbaarheid van adequate blusmiddelen.  
7. Milieusituatie:  
Ter waarborging en ter voorkoming van een milieukundig ongewenste situatie als gevolg van een ruimtelijke ingreep dient rekening gehouden te worden met:
i. de mate van hinder voor de omliggende functies;
ii. de gevolgen voor de externe veiligheid;
iii. de gevolgen van de aanwezigheid van gevoelige functies voor de hinderlijke functies;
iv. de gevolgen voor flora en fauna in relatie met de omgeving;
v. de gevolgen voor de bodemkwaliteit;
vi. de gevolgen voor de (grond)waterkwaliteit;
vii. de situering van gebouwen ten opzichte van het water.  
8. Gebruiksmogelijkheden in andere bestemmingen  
Ter voorkoming van een onevenredige aantasting van de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden en de zich daarop bevindende bouwwerken is het niet toegestaan op enig terrein zodanig te bouwen, dat daardoor op een aangrenzend terrein, waarvan de toestand op dat moment overeenkomt met het plan, een situatie zou ontstaan die niet meer overeenkomt met het plan of waardoor een reeds bestaande afwijking van het plan zou worden vergroot.  

Figuur 5.1: Beoordelingscriteria afwijkingen en nader eisen

De bevoegdheid ex. artikel 3.6 Wro om het bestemmingsplan te wijzigen ligt eveneens bij burgemeester en wethouders. De wijzigingsbevoegdheid maakt een wijziging van een bestemming in een andere bestemming mogelijk. Voor de wijzigingsbevoegdheid geldt dat deze niet kan worden uitgevoerd, voordat onderzoek is uitgevoerd. Dit biedt de mogelijkheid om nader onderzoek zoveel mogelijk op de concrete situatie af te stemmen.

Staat van inrichtingen
In diverse regels van dit bestemmingsplan wordt verwezen naar een staat van inrichtingen. Hierin zijn de toegestane vormen van bedrijvigheid in het plangebied opgenomen. Deze staat van inrichtingen is ontleend aan de 'Bedrijven en milieuzonering' van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, 2009. Daarnaast zijn de staten van richtingen van de volgende bestemmingsplannen betrokken:

  • “Emmen, vestigingspark zuidwest”, nr 89.027
  • “Emmen, bedrijvenpark Waanderveld”, nr 94.118
  • “Emmen, bedrijvenpark Waanderveld II, wonen en werken”, nr 04.090

Op basis van deze combinatie is voor het bestemmingsplan "Emmen, bedrijvenpark Waanderveld" een specifieke Staat van inrichtingen opgesteld. Deze is opgenomen als bijlage van de regels, Bijlage 1.

Aan deze lijst is een onderscheid tussen kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten toegevoegd en als bijlage bij de regels opgenomen. Reden voor toevoeging van dit onderscheid is de bescherming van de aanwezigen in objecten. Daarnaast is het van belang dat bij de bouwplantoetsing geen verkeerde afweging wordt gemaakt in het kader van de kwetsbaarheid. De keuze voor kwetsbaar of beperkt kwetsbaar kan namelijk gevolgen hebben voor saneringsopgaven, weigeren van vergunningsaanvragen en negatief adviseren op ruimtelijke plannen.

Het is belangrijk dat de afweging niet constant hoeft plaats te vinden (ad hoc), maar dat er vooraf duidelijkheid wordt gegeven of een activiteit/ object kwetsbaar is of beperkt kwetsbaar. Deze problematiek rond de afweging speelt zich landelijk af, maar hiervoor is tot nu toe nog geen duidelijk toetsingskader ontwikkeld. De gemeente Emmen heeft daarom een toetsingskader ontwikkeld en aan de Staat van inrichtingen toegevoegd.

Bescherming van waarden
Om bepaalde natuurlijke, landschappelijke en/ of cultuurhistorische/ archeologische waarden te beschermen is in de volgende regels een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen: 'Waarde - Archeologie 2' en 'Waarde - Archeologie 4'. Daardoor wordt de uitvoering van bepaalde activiteiten - die niet altijd en overal in strijd met de onderkende waarden behoeven te zijn - aan bepaalde voorwaarden gebonden. Het stelsel biedt het college de mogelijkheid om de toelaatbaarheid van bepaalde activiteiten en gebruiksvormen per geval na te gaan en eventueel aan de uitvoering bepaalde eisen te stellen. Het moet daarbij gaan om activiteiten die op basis van de doeleindenomschrijving van het betreffende artikel mogelijk zijn, maar waarvoor een nadere afweging omtrent de toelaatbaarheid is gewenst.
Normale onderhoudswerkzaamheden kunnen zonder vergunning uitgevoerd worden. Daarom is bij alle Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden en aangegeven dat normale onderhoudswerkzaamheden niet onder de vergunningsplicht vallen. In de praktijk kan het lastig zijn om te bepalen of een bepaalde activiteit als "normaal onderhoud" kan worden aangemerkt. In ieder geval zal het bij "normale onderhouds- c.q. exploitatiewerkzaamheden" moeten gaan om werkzaamheden die ter plaatse regelmatig terugkeren, teneinde tot een goed beheer van de gronden te komen. Incidentele ingrepen zoals bijvoorbeeld de cultuurtechnische situatie kunnen niet onder normale onderhoudswerkzaamheden begrepen worden. Ook werkzaamheden die een onherstelbare aantasting betekenen van de aan een gebied toegekende waarde zullen niet als "normaal" beschouwd kunnen worden.

Opzet regels
De planregels van dit bestemmingsplan zijn opgedeeld in vier hoofdstukken:

  • Hoofdstuk 1. Inleidende regels;
  • Hoofdstuk 2. Bestemmingsregels;
  • Hoofdstuk 3. Algemene regels;
  • Hoofdstuk 4. Overgangs - en slotregels.

De inhoud van de verschillende hoofdstukken wordt als volgt toegelicht:

5.4.1 Hoofdstuk 1 Inleidende regels

In hoofdstuk 1 worden diverse begrippen welke in de planregels worden gehanteerd nader verklaard. Dit om mogelijke interpretatieproblemen te voorkomen. Daarnaast wordt aangegeven op welke wijze bepaalde afmetingen dienen te worden gemeten.

Artikel 1 Begrippen

De begripsbepalingen in artikel 1 zijn noodzakelijk bij de interpretatie van de regels. In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. De begrippen die hierin zijn opgenomen zijn terug te vinden in de bestemmingsbepalingen. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis. Voor zover geen begrippen zijn gedefinieerd wordt aangesloten bij het normaal spraakgebruik.
Met uitzondering van de eerste twee begrippen (plan en bestemmingsplan) zijn de begrippen alfabetisch gerangschikt. De begrippen zijn zoveel mogelijk gebaseerd op vaste jurisprudentie. In de loop der tijd hebben de meeste begrippen zich ontwikkeld tot een standaard, waarvan ook in dit bestemmingsplan gebruik is gemaakt.

Artikel 2 Wijze van meten

De bepalingen over de wijze van meten zijn in artikel 2 opgenomen. Dit artikel geeft aan hoe de hoogte- en andere maten die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.

5.4.2 Hoofdstuk 2 bestemmingsregels

In Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels worden artikelsgewijs de op de verbeelding aangegeven bestemmingen omschreven en wordt toegelicht op welke wijze de gronden en opstallen gebruikt mogen worden. Behalve bestemmingen en dubbelbestemmingen zijn binnen het bestemmingsplan aanduidingen te onderscheiden. Deze aanduidingen bevatten specificaties van bestemmingen en dubbelbestemmingen met betrekking tot gebruik of bouwen.

5.4.2.1 Bedrijf

Aangezien op Waanderveld zowel bedrijvigheid als Wonen-Werken voorkomt, is binnen de hoofdbestemming Bedrijf, een onderscheid gemaakt. Een gedeelte van de bedrijvigheid is verdeeld naar milieucategorieën en een gedeelte is ondergebracht in de bestemming bedrijfsverzamelgebouw. Ten aanzien van Wonen-Werken zijn vanwege de kavelgrootte twee bestemmingen opgenomen.

Afhankelijk van de mate van hinder ten opzichte van de woonomgeving is de hoofdbestemming Bedrijf opgedeeld in een gespecificeerde bestemming. Uitgangspunt voor het bestemmingsplan is dat in woon-werkgebieden in principe alleen milieucategorie 1- en 2-bedrijven (de zogeheten lichte vormen) gevestigd kunnen worden. In het middengedeelte is eveneen milieucategorie 3 mogelijk. Dit is mede ingegeven doordat het bestemmingsplan een actualisatie betreft en bestaand gebruik opnieuw wordt vastgelegd en dat bedrijven met een zwaarder milieucategorie in het plangebied voorkomen. Het bestemmingsplan kent 6 bedrijfbestemmingen,

Voor alle bedrijvenbestemmingen geldt dat gebouwen en overkappingen, binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken opgericht moeten worden. Voor andere bouwwerken, anders dan overkappingen, geldt dat deze binnen en buiten het bouwvlak mogen worden opgericht. Het bebouwingspercentage van 70% mag niet worden overschreden.Op verschillende plaatsen in het plangebied komen nutsvoorzieningen voor, ten behoeve van de distributie van gas of elektriciteit. Installaties met enige omvang zijn geregeld met de bestemming 'Bedrijf - Nutsvoorzieningen'.

Gelet op de inrichting van de openbare ruimte, is bij de aanleg van Waanderveld ervoor gekozen dat parkeren op eigen erf dient te geschieden. In dit voorliggende bestemmingsplan is dit overgenomen. Vanwege aanpassing van het Bouwbesluit is expliciet in de regels opgenomen dat er voldoende parkeerplaatsen op het eigen erf gerealiseerd moeten worden en dat parkeren langs de openbare weg niet is toegestaan.

Artikel 3  Bedrijf - Bedrijfsverzamelgebouw

Het voormalige Ericssongebouw is hier op een bijzondere manier gekomen. Nu de Ericsson er niet meer is gevestigd, zijn diverse bedrijfjes in het kantoorpand en achterliggende loods gevestigd. Om deze niet frustereren is de bestemming bedrijfsverzamelgebouw. Aangegeven is dat milieucategorie 2 mogelijk is. Let wel deze gebieden zijn tevens ook ruimte bieden voor andere lichtere functies anders dan bedrijfscategorie 2.Het gebouw is representatief voor de vestiging van high- tech bedrijven.

Artikel 4  Bedrijf - Milieucategorie 2

Aangegeven is dat milieucategorie 2 mogelijk is. Let wel deze gebieden zijn tevens ook ruimte bieden voor andere lichtere functies anders dan bedrijfscategorie 2.

Artikel 5  Bedrijf - Milieucategorie 3

Aangegeven is dat milieucategorie 3 mogelijk is. Let wel, dat betreft categorie 3.1. De bestemming impliceert tevens ook ruimte te bieden voor lichtere bedrijvigheid dan bedrijfscategorie 3.1, te . Binnen deze bestemming is een gedeelte opgenomen waar eveneens milieucategorie 3.2 mogelijk is. De vorm van de zone is ingegeven door de afstand tot de woningen in de Rietlanden en de (nog te bouwen) bedrijfswoningen op Waanderveld. De zone waar milieucategorie 3.2 mogelijk is, is opgenomen in onderstaande figuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2015001-B701_0008.jpg"

Figuur 5.1: Gedeelte binnen de bestemming "Bedrijf-Miliecategorie 3" waar milieucategorie 3.2 mogelijk is (functieaanduiding op de verbeelding).

Artikel 6  Bedrijf - Nutsvoorziening

Op verschillende plaatsen in het plangebied komen nutsvoorzieningen voor, ten behoeve van de distributie van gas of elektriciteit. Installaties met enige omvang zijn geregeld met de bestemming 'Bedrijf - Nutsvoorzieningen'. De maximale bouwhoogte is vastgelegd op de bestaande bouwhoogtes. Kleinere bouwwerken ten behoeve van nutsvoorzieningen zijn meegenomen binnen de bestemmingen.

Artikel 7  Bedrijf - Wonen-Werken 1 en Artikel 8  Bedrijf - Wonen-Werken 2

De bestemmingen zijn bedoeld voor bedrijvigheid in milieucategorie 2. Let wel deze gebieden zijn tevens ook ruimte bieden voor andere lichtere functies anders dan bedrijfscategorie 2. Binnen deze bestemmingen kunnen bedrijven met bedrijfswoningen zich vestigen. Onderscheid tussen Wonen-Werken 1 en Wonen-Werken 2 wordt er gemaakt aan de hand van de verschillende kavelgroottes. Binnen Wonen-Werken 1 is het mogelijk om maximaal 100 m2 voor een bedrijfswoning te bouwen. De kavels die onder Wonen-Werken 2 vallen hebbend e mogelijkheid om een bedrijfswoning van maximaal 150 m2 te realiseren. Daartegenover staat dat het bedrijf minimaal 100 m2, dan wel minimaal 150 m2 moet bedragen. Ook is uitdrukkelijk aangegeven dat de bedrijfswoning inpandig bij het bedrijf dient te worden uitgevoerd.

Ten behoeve van de bedrijfswoningen aan de noordzijde van het plangebied is bij het vorige bestemmingsplan een procedure tot verzoek hogere grenswaarde doorlopen. Omdat 1 kavel nog niet is bebouwd, is hiervoor, met verwijzing naar de verleende vergunning van april 2006, een functieaanduiding opgenomen.

5.4.2.2 Groen

Artikel 9 Groen

De op de verbeelding voor "Groen" aangewezen gronden zijn bestemd voor openbare groenvoorziening, bos, (erf)toegangswegen, fietsstroken, voetpaden, voorziening ten behoeve van de waterhuishouding en nutsvoorzieningen. Voorzieningen ten behoeve van sport- en speelgelegenheden en andere bouwwerken mogen binnen deze bestemming opgericht worden.

De markante, beeldbepalende bomen zijn specifiek aangeduid met "bomenrij". De bescherming is noodzakelijk om de beeldkwaliteit van het bedrijventerrein te waarborgen. Zie ook Hoofdstuk 4.
Binnen de bestemming groen is slechts 1 bouwvlak opgenomen. Dit betreft de bestaande schapenstal ten zuiden van Waanderweg 72. Verder is het niet mogelijk om gebouwen te plaatsen. Het is eveneens niet mogelijk om parkeergelegenheden in het groen te realiseren.
De reeds bestaand parkeervoorzieningen binnen de bestemming Groen mogen voortgezet worden maar kunnen direct omgezet worden in groen. Het vergroten van de bestaande parkeervoorzieningen binnen deze bestemming is niet mogelijk, hiervoor is altijd een ontheffing nodig.

5.4.2.3 Maatschappelijk

Artikel 10 Maatschappelijk-Hulpverleningsdiensten

De gronden die op de verbeelding aangewezen zijn voor Maatschappelijk-Hulpverleningsdiensten mogen gebruikt worden voor hulpverleningsdiensten. Vanwege de diverse maatschappelijke functies (zie ook artikel 1, begripsbepalingen) wordt in deze bestemming gebruik gemaakt van aanduidingen om de gebruiksmogelijkheden binnen de bestemming nader te specificeren binnen de hoofdgroepbestemming Maatschappelijk met een specifieke functie. Onder hulpverleningsdiensten worden met name politiebureau, brandweerkazerne en ambulancepost verstaan.
Gebouwen dienen in het op de verbeelding aangegeven bouwvlak opgericht te worden uitgezonderd berg- en fietsstallingen.
Binnen alle maatschappelijke bestemmingen is het niet mogelijk om te wonen of een (bedrijfs)woning te bouwen. Voor de bebouwing geldt dat deze alleen binnen de aangegeven bouwvlakken gebouwd mag worden. Een zelfstandige Horeca -1 functie voor bedrijfsmatige doeleinden is niet toegestaan.

5.4.2.4 Sport

Artikel 11 Sport

Binnen de bestemming Sport zijn alle sportaccommodaties binnen het plangebied ondergebracht. Andere bouwwerken, toegangswegen en parkeervoorzieningen, voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding en nutsvoorzieningen mogen eveneens binnen deze bestemming opgericht worden. Hoofdgebebouwen mogen mag alleen binnen de aangegeven bouwvlakken gebouwd worden. Voor de sportbestemmingen geldt dat ten dienste van de bestemming een horeca - 1 functie aanwezig mag zijn. Bij een dergelijke Horeca - 1 functie moet gedacht worden aan een sportkantine. Een zelfstandige Horeca - 1 functie is niet toegestaan.

De bestemming kent afwijkingsmogelijkheden voor het bouwen van fietsenstallingen en of tribunes buiten het bouwvlak Bijgebouwen mogen buiten het bouwvlak gezamenlijk maximaal 75 m2 bedragen.

5.4.2.5 Verkeer

Artikel 12 Verkeer

De voor 'Verkeer' aangewezen gronden zijn bestemd voor wegen en straten voor hoofdzakelijk het doorgaande verkeer. Binnen deze bestemmingen zijn ook, voor zover aanwezig, waterhuishoudkundige voorzieningen, de bermen, bermsloten en bermbeplanting opgenomen. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden opgericht. Wel is het mogelijk dat andere bouwwerken ten dienste van de bestemming worden opgericht. De viaducten zijn apart aangeduid. Parkeren is in het openbaar gebied niet mogelijk.

Artikel 13 Verkeer - Spoorverkeer

De spoorlijn welke door het plangebied loopt is geregeld onder de bestemming Verkeer -spoorverkeer. Gebouwen en/of bouwwerken mogen alleen binnen deze bestemming worden gebouwd voor zover deze verbonden zijn aan de spoorwegfunctie. De fietstunnel is apart aangeduid.

Artikel 14 Verkeer - Verblijfsgebied

De voor Verkeer - Verblijfsgebied aangewezen gronden zijn bestemd voor woonstraten en wegen ten behoeve van de ontsluiting van de aanliggende erven en percelen, toegangswegen en inritconstructies. Binnen deze bestemming is het aanleggen van voet- en fietspaden, straten, erven en pleinen, groenvoorzieningen, parkeervoorzieningen, sport en speelgelegenheden, nutsvoorzieningen en waterhuishoudkundige voorzieningen eveneens mogelijk. Gebouwen mogen niet worden opgericht binnen deze bestemmingen, wel zijn andere bouwwerken ten dienste van de bestemming mogelijk. Binnen deze bestemming mag niet worden gewoond. Parkeren anders dan op parkeren is in het openbaar gebied niet mogelijk.

5.4.2.6 Water

Artikel 15 Water

De voor 'Water' aangewezen gronden zijn bestemd voor de in het plangebied voorkomende waterlopen, watergangen, waterberging en waterpartijen, met daarbij behorende voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, oevers en groenvoorzieningen. Dit water heeft naast een belevingsfunctie een belangrijke waterhuishoudkundige functie. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden opgericht. Wel is het mogelijk om andere bouwwerken zoals bruggen, dammen en of duikers aan te leggen, echter deze mogen de waterhuishouding niet belemmeren. Ligplaatsen voor woonschepen en vaarrecreatie zijn niet toegestaan.

5.4.3 Dubbelbestemmingen

Dubbelbestemmingen worden opgenomen als meerdere functies onafhankelijk van elkaar op dezelfde plaats voorkomen. In feite betreft het hier twee (of meer) afzonderlijke bestemmingen voor één (deel van een) gebied. Daar waar een dubbelbestemming is gelegen, geldt zowel de bepaling van de betreffende (hoofd)bestemming als de bepaling zoals gesteld in de dubbelbestemming. Aan een dubbelbestemming bestaat behoefte, wanneer een bestemming onvoldoende recht doet aan de functies/gebruiksdoelen die op de betrokken gronden toelaatbaar (moeten) zijn of wanneer ruimtelijk relevante belangen veilig moeten worden gesteld die niet of onvoldoende met een bestemming kunnen worden gewaarborgd.
Dubbelbestemmingen hebben voorrang op de hoofdbestemmingen. Dit betekent dat bepalingen van bestemmingen alleen van toepassing zijn als deze niet strijdig zijn met bepalingen die horen bij dubbelbestemmingen. Door deze dubbelbestemmingen worden beperkingen opgelegd aan onderliggende (hoofd) bestemmingen. In de bestemmingsomschrijving van de dubbelbestemming worden niet alle doeleinden opnieuw genoemd maar alleen die waarvoor de dubbelbestemming is opgenomen.

Het plangebied Emmen, bedrijvenpark Waanderveld kent enkele dubbelbestemmingen.

Artikel 16 Leiding - Gas

In het plangebied ligt een buisleiding ten behoeve van gasvoorzieningen. De bestemming Leiding - Gas is opgenomen vanwege de gasleiding die het plangebied ligt. Daar waar een dubbelbestemming is gelegen, geldt dus zowel de bepaling van de betreffende (hoofd)bestemming als de bepaling zoals gesteld in de dubbelbestemming. In dit geval is de belemmeringenstrook 4 meter breed aan weerszijden van de aardgastransportleiding.

Artikel 17 Waarde- Archeologie 2 en artikel 18 Waarde -Archeologie 4

De verschillende archeologische waarden en verwachtingen en de maatregelen die daaraan zijn gekoppeld zijn in gemeentelijk archeologische beleidsadvieskaart vertaald naar diverse categorieën "Waarde - Archeologie". Met de vertaling is op eenvoudige wijze voor het gehele gebied van de gemeente Emmen in beeld gebracht of archeologische waarden in het geding zijn of kunnen zijn en zo ja, op welke manier daarmee dient te worden omgegaan. Er is een onderverdeling gemaakt in vier categorieën. Zie onderstaande tabel:

Categorie   Archeologische waarden   Oppervlakte   Diepte   Drainage  
Rijksmonument   Beschermd   -   -   Verbod  
Waarde - Archeologie 1   Zeer hoge archeologische waarde   0 m2   30 cm + 10 cm   Verbod  
Waarde - Archeologie 2   (zeer) (hoge) archeologische waarde   100 m2   30 cm + 10 cm   Verbod  
Waarde - Archeologie 3   Middelhoge of hoge verwachting   1000 m2   30 cm + 10 cm   Verbod  
Waarde - Archeologie 4   Middelhoge of hoge verwachting   1000 m2   30 cm + 10 cm   Toegestaan  

De categorieën 1 tot en met 4 worden in bestemmingsplannen als dubbelbestemming op de verbeelding opgenomen. De maatregelen zijn in planregels opgenomen voor de te bouwen oppervlakte en een omgevingsvergunningsstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. Bij een vergunningaanvraag wordt het bestemmingsplan als toetsingskader gebruikt.

Indien voorgenomen plannen binnen categorie 1 of 2 vallen en de daarbij gestelde normen voor oppervlakte en diepte overschrijden zal met de gemeente overleg moeten plaats vinden omdat het uitgangspunt bij terreinen met een archeologische waarde is om deze in de bodem te behouden.

Indien voorgenomen plannen binnen categorie 3 of 4 vallen en de daarbij gestelde normen voor oppervlakte en diepte overschrijden is archeologisch onderzoek nodig om vast te stellen of er waarden aanwezig zijn en of deze behoudenswaardig zijn. Het onderzoekstraject kan verschillende fasen omvatten waarbij per fase de afweging wordt gemaakt of er voldoende aanleiding is om aan te nemen dat er behoudenswaardige archeologie aanwezig is om een vervolgonderzoek uit te voeren.

Rijksmonumenten (beschermd) worden in principe niet binnen een gemeentelijk bestemmingsplan op de plankaart/verbeelding getoond. Desondanks zijn deze objecten wel weergegeven, aangezien het voor Emmen zeer belangrijke en in het oog springende objecten betreft, zoals grafheuvels en hunebedden. Bovendien heeft de gemeente een zone van 50m rondom het wettelijk beschermde gebied, bestempeld tot gebied met 'archeologische waarden' Indien het principe van het niet tonen van beschermde terreinen wordt nageleefd, zou enkel de 50m zone (archeologische waarde) op de plankaart getoond worden en niet het daar binnen gelegen wettelijk beschermde terrein.Om deze belangwekkende en zeer gezichtsbepalende objecten te beschermen, is een zone van 50m rondom deze terreinen bestempeld tot gebied van archeologische waarde, waarvoor 2 van toepassing is.

Onder Waarde - Archeologie 2 vallen terreinen van (hoge) archeologische waarde, door het Rijk en de provincie aangewezen. Deze terreinen bestrijken veelal een groot oppervlak. Te denken valt aan grafvelden, nederzettingsterreinen, celtic fields, bundels karrensporen schansen etc. Gelet op de omvang van deze sporen en structuren, hebben beperkte bodemingrepen een aanvaardbare invloed op het bodemarchief. Het plan hanteert hier een vrijstellingsgrens van 100m2 en 30 cm diepte.

Waarde - Archeologie 3 heeft specifiek betrekking op essen. Dezelfde maatregelen als genoemd in Waarde - Archeologie 4 gelden voor 3, met één uitzondering: voor zones vallend onder 4 geldt een drainageverbod.

Tot Waarde - Archeologie 4 behoren zones die op grond van landschappelijke kenmerken een hoge tot middelhoge verwachting hebben op het aantreffen van intacte sporen en vondsten. Deze zones worden gekenmerkt door een - al dan niet verscholen onder het huidige maaiveld - redelijk gaaf landschap met dekzandruggen en dekzandkoppen. Delen van dit landschap kunnen bovendien zijn afgedekt door esdekken. Van concrete vindplaatsen is hier echter vooralsnog geen sprake. In hoofdzaak geldt een grote trefkans op nederzettingen, grafvelden, losse boerderijen, wegen, dijken, linies, kleine jachtkampen en losse vondsten uit alle perioden.

Zowel in de dubbelbestemming Leiding-Gas als in de dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie is een Omgevingsvergunningsplicht voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen. Door het opnemen van een Omgevingsvergunningsplicht voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden in de bestemming kan de uitvoering van bepaalde activiteiten aan bepaalde voorwaarden gebonden worden. Met een Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden kunnen dus geen extra gebruiksmogelijkheden aan een bestemming worden toegevoegd. Voor de gebruiksmogelijkheden blijft de doeleindenomschrijving het kader. Normale onderhoudswerkzaamheden kunnen zonder vergunning uitgevoerd worden. Daarom is bij alle Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamhedenen aangegeven dat normale onderhoudswerkzaamheden niet onder de vergunningsplicht vallen. In de praktijk kan het lastig zijn om te bepalen of een bepaalde activiteit als "normaal onderhoud" kan worden aangemerkt. In ieder geval zal het bij "normale onderhouds- c.q. exploitatiewerkzaamheden" moeten gaan om werkzaamheden die ter plaatse regelmatig terugkeren, teneinde tot een goed beheer van de gronden te komen. Incidentele ingrepen zoals bijvoorbeeld de cultuurtechnische situatie kunnen niet onder normale onderhoudswerkzaamheden begrepen worden. Ook werkzaamheden die een onherstelbare aantasting betekenen van de aan een gebied toegekende waarde zullen niet als "normaal" beschouwd kunnen worden.

5.4.4 Hoofdstuk 3 Algemene regels

Hoofdstuk 3 van de regels bevat bepalingen die van toepassing zijn op meerdere bestemmingen, zodat het uit praktische overwegingen de voorkeur verdient deze in afzonderlijke artikelen onder te brengen.

Artikel 19 Anti-dubbeltelregel

Met dit artikel wordt voorkomen dat meer wordt gebouwd dan het bestemmingsplan beoogt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als (onderdelen van) bouwpercelen van eigenaars in maatvoering verschillen en wisselen. Door verwerving van een extra (bouw)perceel of een gedeelte daarvan, kunnen de gronden niet meegenomen worden met de berekening van de bouwmogelijkheden van het nieuwe perceel als de nieuw verworven gronden reeds meegenomen zijn bij de berekening van een eerdere bouwplannen. Het is dus niet toegestaan gronden twee keer in te zetten om een omgevingsvergunning te verkrijgen.

Artikel 20 Algemene bouwregels

In artikel 20 zijn regels opgenomen voor het bouwen van ondergeschikte bouwonderdelen. De genoemde onderdelen mogen de in de regels bepaalde maximale bouwhoogte overschrijden met de in artikel genoemde maten. Hiervoor is bewust gekozen omdat dit duidelijkheid en enige vrijheid aan ontwerpers biedt.
Tevens wordt in dit artikel, artikel 9 lid 2 van de Woningwet buiten toepassing verklaard met uitzondering van een zestal onderwerpen dit o.a in verband met de bereikbaarheid, beheer en gebruik van het openbaar gebied.

Artikel 21 Algemene afwijkingsregels

Afwijkingsregels zijn regels waardoor aan de bestemmingsbepalingen de nodige extra flexibiliteit wordt meegegeven. Toestemming voor afwijking gebeurt door het verlenen van een omgevingsvergunning. Het college van burgemeester en wethouders kan bijvoorbeeld een omgevingsvergunning verlenen voor het 10 % vergroten van de bouwmogelijkheden voor goot- en nokhoogte, het bouwen van bijgebouwen in de voorgevel van het hoofdgebouw en het bouwen met een minder steile dakhelling. Daarnaast kan afgeweken worden van het bestemmingsplan om op medische indicatie te bouwen specifiek voor het oprichten van 30m² bebouwing voor noodzakelijke voorzieningen in het licht van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Daarnaast zijn ten aanzien van het gebruik afwijkingsmogelijkheden opgenomen voor de uitoefening van een aan huis gebonden kleinschalige beroeps- of bedrijfsactiviteiten voor alle woningen of het uitoefenen van bed en breakfast.
De omgevingsvergunningen mogen alleen gebruikt worden indien niet op grond van een andere bepaling in deze regels omgevingsvergunning kan worden verleend. Dit betekent dat niet 2 keer omgevingsvergunning kan worden verleend van eenzelfde bepalingen of dat bepalingen die extra bouwmogelijkheden geven niet cumulatief gebruikt mogen worden.

Artikel 22 algemene wijzigingsregels

Het bestemmingsplan bevat in een aantal gevallen een mogelijkheid tot het wijzigen van het plan op basis van de wijzigingsbevoegdheid op grond van artikel 3.6 Wro. De procedure van de wijzigingsbevoegdheid is geregeld in de Wro.

5.4.5 Hoofdstuk 4 overgangs- en slotregels

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels bestaat uit 2 artikelen, de eerste is het overgangsrecht ten aanzien van gebruik en bebouwing en de tweede de slotregel waarin de citeertitel van het bestemmingsplan wordt aangehaald.

Artikel 23 overgangsrecht regelt het overgangsrecht ten aanzien van legaal bestaand gebruik en legale bestaande bouwwerken die afwijken van de (nieuwe) bestemming. Het overgangsrecht beschermt de gevestigde belangen of rechten bij een nieuwe, van de bestaande situatie afwijkende regeling. Dit betekent dat bestaand gebruik en bestaande bouwwerken welke in strijd zijn met het nieuwe bestemmingsplan, maar reeds aanwezig was ten tijde van de voorgaande plannen, onder voorwaarden,

mag worden voortgezet, met als doel het uiteindelijk beëindigen van de afwijkende situatie. Voorheen illegale bebouwing en illegaal gebruik worden met het overgangsrecht niet gelegaliseerd.
Artikel 24 is de Slotregel van het bestemmingsplan. In dit artikel wordt aangegeven op welke wijze de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald. In dit geval kunnen de regels van het bestemmingsplan aangehaald worden als "Regels van het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld".

5.5 Handhaving

In dit bestemmingsplan heeft actueel beleid zijn doorwerking in de regels gekregen. Hierdoor is het juridisch kader van het bestemmingsplan voor gemeente als publiek beter toepasbaar geworden. Van de gemeente mag verwacht worden dat opgetreden wordt als de regels van het bestemmingsplan niet worden nageleefd. Bestemmingsplannen zijn immers bindend voor overheid en publiek ter bescherming van een goede ruimtelijke kwaliteit en een veilige leefomgeving.

De gemeente Emmen heeft handhavingsbeleid ontwikkeld voor bestemmingsplannen. Met het handhavingsbeleid wordt aangesloten op het programma van de landelijke Stuurgroep Handhaven op Niveau met betrekking tot het programmatisch handhaven. Hierbij maakt de gemeente Emmen gebruik van een prioriteitenlijst vastgesteld door het college. De opzet van het programmatisch aanpakken is dat niet alle illegale situaties worden opgepakt, maar wel een werkbaar aantal zaken, daadwerkelijk wordt aangepakt. Voor wat betreft bestemmingsplannen wordt opgetreden in situaties met een uitstralend effect, een groot risico, of met belangrijke planologische consequenties. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld illegaal bouwen, bouwen bouten bouwvlak, bouwen of in gebruik hebben van een gebouw in strijd met de bestemming.
De opzet van het programmatisch aanpakken is dat niet alle illegale situaties worden opgepakt, maar wel een werkbaar aantal zaken, dat een uitstralend effect zal hebben. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een prioriteitenlijst dat de mate van prioriteit tot handhavend optreden aangeeft. Nieuw vastgestelde bestemmingsplannen lenen zich bij uitstek voor een projectmatige aanpak.

Hoofdstuk 6 Maatschappelijke betrokkenheid

6.1 Overleg ex. artikel 3.1.1 Bro en zienswijzen

6.1.1 Overleg

Het college heeft het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld vrijgegeven voor overleg artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro), Het concept- ontwerpbestemmingsplan is voor overleg verzonden naar verschillende overlegpartners.
De ontvangen adviezen en reacties zijn gebundeld in de Nota van Beantwoording behorende bij het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld (zie Bijlage 1).
In deze nota is tevens het standpunt van het college van burgemeester en wethouders ten aanzien van de verschillende overlegreacties opgenomen. Waar de adviezen en reacties leidden tot aanpassingen van het bestemmingsplan, zijn de aanpassingen in het ontwerpbestemmingsplan verwerkt.
Voor de inhoud van de overlegreacties en het standpunt van het college wordt verwezen naar voornoemde nota. De Nota van Beantwoording maakt deel uit van het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld

6.2 Zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan

Tegen het bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld is 1 zienswijze ingediend. De zienswijzen heeft aanleiding gegeven tot het aanpassen van het ontwerpbestemmingsplan. Op de verbeelding is ter hoogte van Waanderweg 12 het bouwvlak aangepast.

Hoofdstuk 7 Economische uitvoerbaarheid

Per 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening in werking getreden. Afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening verplicht de gemeente tot het verhalen van kosten bij grondexploitatie via een exploitatieplan, tenzij kostenverhaal anderszins is verzekerd.
De toepassing voor het afdwingbare kostenverhaal richt zich op bouwplannen. De definitie van wat onder een bouwplan wordt verstaan, is opgenomen in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Uit dit artikel blijkt dat onder een bouwplan o.a. wordt   verstaan de bouw van een woning of de uitbreiding van een gebouw van 1000 m2 of meer.
Het voorliggende bestemmingsplan Emmen, bedrijvenpark Waanderveld betreft een actualisatie van diverse oude bestemmingsplannen.  Uitgangspunt is dat bestaande bouwrechten door de gemeente worden gerespecteerd. In het bestemmingsplan zijn geen nieuwe bouwmogelijkheden opgenomen. Aan het bestemmingplan zijn behoudens het opstellen van het bestemmingsplan dan ook geen kosten verbonden. De kosten van het maken van het voorliggend bestemmingsplan worden in dit geval in z'n geheel gedekt uit het door het regulier budget voor het actueel houden van bestemmingsplannen. Het kostenverhaal is dus anderszins verzekerd, waardoor vaststelling van een exploitatieplan niet nodig is.

De vaststelling van een exploitatieplan is zodoende niet nodig, aangezien het kostenverhaal nu anderszins verzekerd is.