direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Emmen, Centrum-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.200909054-0701

2.5 Gemeentelijk beleid

2.5.1 Ruimtelijk / economisch beleid

Masterplan Emmen Centrum

De gemeente Emmen heeft een masterplan ontwikkeld dat loopt tot 2020: dit plan vormt de visie voor het centrum. Het masterplan voorziet in circa 1000 woningen, circa 22.500 m² bedrijfsvloeroppervlak en circa 10.000 m² winkeltoevoegingen.

Het centrum van Emmen is belangrijk voor de economische ontwikkeling van Zuidoost-Drenthe. Emmen Centrum heeft een stedelijk karakter en biedt een breed scala aan voorzieningen. Daarnaast is het één van de grootste centra van het landsdeel Noord-Nederland. Het stimuleren van de centrumfunctie van Emmen geeft een sterke impuls aan de ontwikkeling van wonen, werken, bedrijvigheid en toerisme in de regio en ver daarbuiten.
De raad van de gemeente Emmen heeft in 2003 het Visiedocument Masterplan Emmen Centrum 2020 (MEC) vastgesteld. Daarin wordt een visie gegeven op de toekomstige economische, ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkeling van Emmen-Centrum. Deze visie is verder uitgewerkt in het Gebiedsprogramma MEC 2020. Het Gebiedsprogramma MEC 2020 beschrijft de periode van 2005 tot en met 2020 en geeft een samenhangend overzicht van de gewenste ontwikkelingen op het gebied van vastgoed en openbaar gebied.

Conform het Masterplan Emmen Centrum 2020 wordt het hart van Emmen verder uitgebouwd met stedelijke woonmilieus, winkels met nationale uitstraling, kantoren en leisurevoorzieningen. Eén van de belangrijkste opgaven in het centrum vormt de verplaatsing van de gehele dierentuin naar de locatie op de es. In combinatie met het theater ontstaat hier een trekker van formaat.

Raadsbesluit 2008

Op 18 december 2008 heeft de gemeenteraad van Emmen ingestemd met de voorstellen voor de ontwikkeling van het centrumgebied. Daarbij werd tevens ingestemd met het opstellen van verdere plannen voor de gebiedsontwikkeling Centrum-West, waar het dierenpark en het theater deel van uitmaken.

Structuurvisie gemeente Emmen 2020, Veelzijdigheid Troef

Op 24 september 2009 heeft de gemeente Emmen de Structuurvisie 'Veelzijdigheid Troef' vastgesteld.

De structuurvisie vormt het ruimtelijk raamwerk waarin de afstemming tussen functies, gebieden en plannen plaatsvindt en ziet op de periode tot 2020. De belangrijkste uitgangspunten en ontwikkelingsprincipes voor de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Emmen bestaan uit “kwaliteit voor kwantiteit” en “keuze voor een duurzame inrichting van de ruimte”.

De structuurvisie schetst de ruimtelijke structuur aan de hand van een aantal hoofdthema's, te weten landschap, duurzaamheid, verkeer, werken, wonen, voorzieningen en veiligheid.

De herontwikkeling van het centrumgebied van Emmen neemt in de visie een belangrijke plaats in. In de structuurvisie wordt verwezen naar het Masterplan Emmen Centrum, waarin de opwaardering van het centrum en de gewenste verplaatsing van de dierentuin en het theater, nader zijn uitgewerkt.

Ruimtelijke waardenkaart

De ruimtelijke waardenkaart geeft een overzicht van de aardkundige, archeologische, cultuurhistorische en landschappelijke waarden in de gemeente Emmen. In het document worden concrete handvatten gegeven voor de ontwikkeling van het landschap en wordt aangegeven met welke aspecten in de planvorming rekening gehouden kan worden. Het document heeft als bouwsteen gediend voor de Structuurvisie Emmen. Eén van de uitgangspunten die worden verwoord is het behoud en de versterking van escomplexen, waaronder de Westenesch.

Bestemmingsplan Noordbargeres (1997)

Op dit moment is de ruimtelijke situatie van het plangebied geregeld in het bestemmingsplan ''Noordbargeres 1997''. Het gehele plangebied (exclusief een deel aan de noordzijde) heeft daarin de bestemming 'Grootschalige dagrecreatieve doeleinden'. Aangezien de beoogde ontwikkeling niet geheel binnen het bestaande bestemmingsplan past, is het opstellen van een nieuw bestemmingsplan aan de orde. In paragraaf 1.3. (Huidige planologische regelingen) is reeds beschreven op welke punten het geldende bestemmingsplan aanpassing behoeft.

2.5.2 Verkeersbeleid

Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (2000)

Het huidige Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan (GVVP) is vastgesteld in 2000. Centraal in het gemeentelijk verkeers- en vervoersbeleid staan bereikbaarheid en verkeersveiligheid (duurzaam veilig). Bereikbaarheid gaat zowel om de externe bereikbaarheid - de bereikbaarheid van het stedelijk centrum Emmen in een grensoverschrijdende regio - als de interne bereikbaarheid - de bereikbaarheid van centrum, woonwijken en bedrijventerreinen binnen de gemeente.Centrale doelstellingén van het GVVP zijn:

  • de realisering van een efficiënt, veilig en duurzaam personen- en goederenvervoer;
  • het streven naar de verbetering van de bereikbaarheid binnen de randvoorwaarden die uit een oogpunt van leefbaarheid daaraan worden gesteld.

Emmen huisvest een aantal belangrijke recreatieve trekkers. Bereikbaarheid, parkeerfaciliteiten en bewegwijzering zijn belangrijke dragers voor een geslaagd recreatiebeleid. Het parkeerbeleid gaat uit van het beperken van het langparkeren in het centrum. Voor langparkeren zijn twee parkeerterreinen aangewezen:

  • parkeerterrein Centrum-noord, nabij Frieslandweg;
  • parkeerterrein Centrum-zuid, bij Hondsrugweg/Ermerweg;
  • parkeerterrein Centrum-oost, bij het Eden hotel.

Momenteel wordt er gewerkt aan het opstellen van een nieuw Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan. Tevens is de gemeente bezig met het opstellen van nieuw parkeerbeleid. Indien dit beleid gevolgen heeft voor het voorliggend bestemmingsplan, wordt daar in een later stadium van planvorming rekening mee gehouden.

2.5.3 Welstandsbeleid / beeldkwaliteitsplan

Welstandsbeleid

Het welstandsbeleid van de gemeente Emmen is verwoord in de Welstandsnota van mei 2005. Op grond van het beleid moeten alle vergunningplichtige bouwwerken worden getoetst aan welstandseisen. De welstandsnota bevat de basisvoorwaarden, waaraan bouwaanvragen op welstandsaspecten getoetst zullen worden. Het legt per gebied een specifiek beoordelingskader vast. Belangrijkste uitgangspunt van het beoordelingskader zijn de aanwezige waarden binnen een gebied. Afhankelijk van de waarde van het gebied kan het kader meer of minder streng zijn. Er worden criteria benoemd die ertoe moeten bijdragen dat de toekomstige bebouwing past in de omgeving.

Het plangebied is op dit moment grotendeels onbebouwd. Er zijn voor dit gebied dan ook geen specifieke welstandscriteria te benoemen. Voor het ontwerpen van het theater trekt de gemeente zelf een architect aan en wordt er een beoordelingscommissie opgericht tijdens het ontwerpproces. Tevens is er een klankbordgroep voor het ontwerp van het theater zodat de inwoners van Emmen ook een stem hebben. Daarnaast is er voor Atalanta een supervisor aangesteld die verantwoordelijk is voor de kwaliteitsbewaking op alle onderdelen van Atalanta. Deze onderdelen 'vervangen' de welstandstoets.

Om zorg te dragen voor een goede landschappelijke inpassing en een kwalitatief hoogwaardige overgang van stad naar landschap is er een landschapsvisie opgesteld en een ontwerp voor de randen van het dierenpark (zie hoofdstuk 5).