direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Nieuw-Weerdinge, woning Tramwijk NZ
Status: vastgesteld
Plantype: omgevingsvergunning
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.zaak12641-V701

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

Dhr. Barenkamp heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een vrijstaande woning op het perceel naast Tramwijk NZ 35 te Nieuw-Weerdinge. Het perceel is kadastraal bekend als gemeente Emmen, sectie AC, nummers 946 en 947.

De bouw van een vrijstaande woning is niet rechtstreeks passend in het bestemmingsplan "Nieuw-Weerdinge, omgeving 3e Kruisdiep". Daarnaast is het plangebied voor de te bouwen vrijstaande woning voor een deel gelegen binnen het bestemmingsplan "Buitengebied Emmen".

Het betreffende perceel wordt deels gebruikt voor woondoeleinden (schuur) en deels gebruikt voor agrarische doeleinden.

Aan de bouw van een vrijstaande woning kan zo mogelijk medewerking worden verleend middels een Wabor-procedure, omgevingsvergunning (uitgebreide procedure), onderdelen handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouw. In deze ruimtelijke onderbouwing wordt nader ingegaan op het plan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.zaak12641-V701_0001.png"

Afbeelding 1: Ligging plangebied in omgeving (rood omlijnd het plangebied)

Hoofdstuk 2 Ligging, planologische regelingen en huidige situatie

2.1 Ligging en huidige situatie

Het perceel naast Tramwijk NZ 35 is gelegen in Nieuw-Weerdinge ten zuiden van de omgeving 3e Kruisdiep. Aan de overzijde langs de Tramwijk ZZ en ten noorden van het perceel zijn hoofdzakelijk vrijstaande woningen gelegen. Deze woningen zijn min of meer een lint als uitloper van de bebouwing rondom het 3e Kruisdiep.

Het betreffende perceel wordt deels gebruikt voor woondoeleinden (schuur) en deels gebruikt voor agrarische doeleinden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.zaak12641-V701_0002.png"

Afbeelding 2: Luchtfoto perceel naast Tramwijk NZ 35

2.2 Planologische regelingen

De bouw van een vrijstaande woning is niet rechtstreeks passend in het bestemmingsplan "Nieuw-Weerdinge, omgeving 3e Kruisdiep". Daarnaast is het plangebied voor de te bouwen vrijstaande woning voor een deel gelegen binnen het bestemmingsplan "Buitengebied Emmen".

In het bestemmingsplan "Nieuw-Weerdinge, omgeving 3e Kruisdiep" is een deel van het perceel bestemd voor 'Woondoeleinden'. Daarbij is op het perceel een planzone gelegen waarvoor een wijzigingsbevoegdheid is opgenomen ten behoeve van de bouw van een woning. Binnen de planzone mogen gebouwen worden opgericht waarbij verwezen wordt naar de bestemming 'Woondoeleinden' uit het bestemmingsplan "Nieuw-Weerdinge, omgeving 3e Kruisdiep".

Voor de bouw van een vrijstaande woning gelden dan een aantal bouwregels uit het bestemmingsplan waaraan voldaan dient te worden. In Hoofdstuk 4 Planbeschrijving wordt hier nader op ingegaan. Ten aanzien van de perceelsbreedte is bepaald dat de perceelsbreedte van een vrijstaande woning tenminste 15 meter dient te bedragen. Aangezien de huidige perceelsbreedte, zoals begrensd volgens de planzone uit het bestemmingsplan, kleiner is dan 15 meter dient ook het bestemmingsplan "Buitengebied Emmen" aangepast te worden.

De bouw van een vrijstaande woning is dus niet rechtstreeks passend binnen de twee bestemmingsplannen. Het bestemmingsplan "Nieuw-Weerdinge, omgeving 3e Kruisdiep" voorzag reeds via een wijzigingsbevoegdheid in de bouw van een vrijstaande woning en aangezien het bestemmingsplan "Buitengebied Emmen" ook aangepast dient te worden kan onder voorwaarden medewerking worden verleend middels een Wabo-procedure, omgevingsvergunning (uitgebreide procedure), onderdelen handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouw.

In de volgende hoofdstukken wordt nader ingegaan op het plan.

Hoofdstuk 3 Beleid

3.1 Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan "Nieuw-Weerdinge, omgeving 3e Kruisdiep" voorzag reeds via een wijzigingsbevoegdheid in de bouw van een vrijstaande woning. Binnen de planzone waarvoor de wijzigingsbevoegdheid geldt, mogen gebouwen worden opgericht waarbij verwezen wordt naar de bestemming 'Woondoeleinden' uit het bestemmingsplan "Nieuw-Weerdinge, omgeving 3e Kruisdiep".

In het bestemmingsplan "Nieuw-Weerdinge, omgeving 3e Kruisdiep" zijn binnen de bestemming 'Woondoeleinden' de volgende bouwregels opgenomen voor een vrijstaande woning:

  • de woning mag niet op minder dan 3 meter uit de zijerfscheiding worden opgericht;
  • de voorgevel van de woning dient in de voorgevelrooilijn te worden opgericht;
  • de dakhelling mag niet minder dan 35 graden bedragen;
  • de goothoogte mag niet meer dan 3,5 meter bedragen;
  • 40% van het bouwvlak (per bouwperceel) mag bebouwd worden, met een maximum tot 200 m2;
  • de breedte van een vrijstaande woning mag maximaal 10 meter bedragen;
  • de perceelsbreedte van een vrijstaande woning bedraagt tenminste 15 meter.

Bij een besluit tot wijziging worden daarnaast de volgende aspecten meegewogen:

  • het straat- en bebouwingsbeeld;
  • de woonsituatie;
  • de verkeersveiligheid;
  • de milieusituatie;
  • de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden;
  • de waterhuishoudkundige toelaatbaarheid;
  • de archeologische toelaatbaarheid;
  • de ecologische toelaatbaarheid.

Gelet op het bestemmingsplan is het bouwen van een woning is in beginsel passend binnen het gemeentelijk beleid. In de volgende hoofdstukken wordt nader ingegaan op bovenstaande aspecten.

3.2 Beleidsnotitie "Bouwen in de linten"

Op 7 juli 2005 heeft de gemeenteraad de beleidsnotitie "Bouwen in de Linten" vastgesteld. De beleidsnotitie geeft het onderzoek weer naar de ruimtelijke kaders en criteria die bij de beoordeling van verzoeken tot incidentele woningbouw in de linten moeten worden gehanteerd. In de beleidsnotitie is een balans gezocht tussen het incidenteel toevoegen van woningen enerzijds en het behoud van de waarde en karakteristiek van het landschap anderzijds. Het doel van de beleidsnotitie "Bouwen in de Linten" is het verkrijgen van een helder ruimtelijk kader voor het toetsen van nieuwe aanvragen voor het bouwen van woningen binnen lintbebouwingen in de gemeente Emmen.

In de beleidsnotitie zijn ruimtelijke criteria verwoord. Bij de ruimtelijke ontwikkeling van de linten dient een afweging te worden gemaakt tussen enerzijds het belang van de kernen, en anderzijds het belang van het landschap. De ruimtelijke criteria zijn ook vertaald in kaarten.
In de eerste plaats is bepaald wat de begrenzingen van de kernen zijn en wat de linten binnen en buiten de kernen zijn. Als vervolgstap is voor de linten buiten de kernen bepaald welke delen onlosmakelijk met het landschap zijn verbonden en welke delen met de kern zijn verbonden. De linten kunnen worden onderverdeeld in 'lint binnen kern', 'dorpsgerelateerd lint' en 'landschapsgerelateerd lint'.

De locatie aan de Tramwijk NZ is in de notitie aangemerkt als 'lint binnen kern'. Daarmee komt de locatie onder voorwaarden in aanmerking voor woonbebouwing. In de volgende hoofdstukken wordt hier nader op ingegaan.

3.3 Welstandsbeleid

Bouwwerken moeten voldoen aan "redelijke eisen van welstand". Een zogenaamde welstandscommissie beoordeelt bouwplannen aan de vooraf vastgestelde welstandscriteria opgenomen in de Welstandsnota. In deze nota wordt vooraf bepaald wat de redelijke eisen van welstand zijn. Dit betekent dat gekeken wordt of een bouwplan qua uitstraling wel past bij de omgeving. Het bestemmingsplan en de Welstandsnota zorgen samen voor het behoud van de ruimtelijke kwaliteit. Het bestemmingsplan geeft aan wat, hoeveel, in welke vorm en waar er gebouwd mag worden. Het welstandsbeleid geeft aan hoe het gebouw er uit mag komen te zien. Dit wil zeggen dat het welstandsbeleid moet voorkomen dat er gebouwen gebouwd worden die afbreuk doen aan de omgeving.

De welstandscommissie heeft ingestemd met het bouwplan. Het bouwplan voldoet aan redelijke eisen van welstand.

3.4 Rijks- en provinciaal beleid

Voor het bouwen van een vrijstaande woning zijn geen specifieke bepalingen opgenomen in het Rijksbeleid en het provinciaal omgevingsbeleid.

Hoofdstuk 4 Planbeschrijving

Dhr. Barenkamp heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een vrijstaande woning op een perceel naast Tramwijk NZ 35 te Nieuw-Weerdinge.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.zaak12641-V701_0003.png"

Afbeelding 3: Situatie volgens aanvraag omgevingsvergunning

Het perceel naast Tramwijk NZ 35 is gelegen in Nieuw-Weerdinge ten zuiden van de omgeving 3e Kruisdiep. Aan de overzijde langs de Tramwijk ZZ en ten noorden van het perceel zijn hoofdzakelijk vrijstaande woningen gelegen. Deze woningen zijn min of meer een lint als uitloper van de bebouwing rondom het 3e Kruisdiep. De nieuw te bouwen vrijstaande woning sluit aan bij deze uitloper van bebouwing.

De nieuw te bouwen vrijstaande woning heeft een oppervlakte van ca. 100 m2. Met de situering van de woning wordt aangesloten bij de voorgevellijn van de bestaande woningen. De breedte van de voorgevel is ca. 7,6 meter. Daarnaast wordt de woning op niet minder dan 3 meter van de zijerfscheiding opgericht. De goot- en bouwhoogte van de woning is respectievelijk ca. 2,7 meter en ca. 8,5 meter. De dakhelling bedraagt niet minder dan 35 graden. Daarmee past het plan binnen het straat- en bebouwingsbeeld van de Tramwijk en is rekening gehouden met de bouwregels van de bestemming 'Woondoeleinden' uit het bestemmingsplan "Nieuw-Weerdinge, omgeving 3e Kruisdiep".

In Hoofdstuk 5 Milieuaspecten wordt nader ingegaan op de milieuaspecten.

Hoofdstuk 5 Milieuaspecten

5.1 Bodem

Door middel van een Verkennend bodemonderzoek (conform NEN 5740) is de actuele bodemkwaliteit vastgesteld. Aan de hand van het verkennend onderzoek kan geconcludeerd worden dat vanuit milieuhygiënische overwegingen in relatie tot de bodemkwaliteit geen belemmeringen zijn ten aanzien van het voorgenomen gebruik voor wonen.

Het bodemonderzoek is bijgevoegd als Bijlage 2.

5.2 Geluid

De nieuw te bouwen woning wordt ontsloten via de Tramwijk NZ. Dit is een weg voor bestemmingsverkeer met een maximum snelheid van 30 km/h. Voor nieuwbouw van een woning aan een dergelijke weg is geen geluidsonderzoek noodzakelijk. Wel moet, op grond van het onderdeel vergunning voor bouwen, aan het maximale binnenniveau van 35 dB(A) worden voldaan.

5.3 Waterparagraaf

Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het waterschap Hunze en Aa's. Uitgangspunt is dat bij een bouwplan moet worden voorkomen dat er grond- of oppervlaktewateroverlast ontstaat en de kwaliteit van het ontvangende oppervlaktewater niet negatief wordt beïnvloed.

De nieuw te bouwen vrijstaande woning heeft een oppervlakte van ca. 100 m2. Het verharde oppervlak neemt door de realisatie van het plan nauwelijks toe.

Het beleid van de gemeente Emmen en waterschap is erop gericht het hemelwater af te koppelen van de riolering en te lozen op oppervlaktewater of zo mogelijk te laten infiltreren in de bodem. De nieuw te bouwen woning wordt aangesloten op het gemengde stelsel van de Tramwijk ZZ. Er kan rechtstreeks aangesloten worden op de put voor Tramwijk ZZ 152. De kosten voor de aanleg zijn voor rekening van de aanvrager. Om verontreiniging te voorkomen is het wenselijk om geen gebruik te maken van uitlogende materialen. Om wateroverlast in gebouwen te voorkomen adviseert het waterschap om voor een vloerpeil te kiezen die tenminste 30 centimeter boven de weg ligt.

De watertoets is aangevraagd bij het waterschap Hunze en Aa's. Het wateradvies van het waterschap is dat het plan geen belangen van het waterschap raakt, geen negatieve invloeden op het watersysteem heeft en daarmee geen aanleiding tot aanvullende wateradviezen geeft. Het advies is bijgevoegd als Bijlage 3.

Geconcludeerd wordt dat het plan geen negatieve gevolgen heeft voor de bestaande waterhuishoudkundige situatie.

5.4 Archeologie

Volgens de gemeentelijke beleidsadvieskaart Archeologie is het plangebied gelegen binnen een gebied met een lage archeologische verwachtingswaarde. Een verkennend archeologisch onderzoek is derhalve niet nodig.

5.5 Flora en fauna

Gelet op het huidige gebruik en de inrichting van het perceel en het wijzigen naar het gebruik als woonfunctie valt niet te verwachten dat er nadelige consequenties voor beschermde inheemse soorten ontstaan. Een flora- en fauna-onderzoek is derhalve niet nodig.

5.6 Luchtkwaliteit

Omdat er geen significante ontwikkelingen in het plangebied of rondom het plangebied gepland zijn, zal de concentratie van de NOx en fijnstof niet veranderen. Hierdoor betekent de luchtkwaliteit geen belemmering voor het plan.

5.7 Externe veiligheid

Binnen en nabij het plangebied zijn geen bedrijven of transportroutes gelegen waarbij rekening moet worden gehouden met het aspect externe veiligheid.

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

De planonwikkelingskosten komen geheel voor rekening van de aanvrager van de omgevingsvergunning. Daarmee is de economische uitvoerbaarheid voldoende geborgd.