direct naar inhoud van 3.5 Waterparagraaf
Plan: Weerdinge, Holtstraat 44 (schapenhouderij)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2011013-0701

3.5 Waterparagraaf

De nieuwe Waterwet kent formeel slechts twee waterbeheerders voor het oppervlaktewater: het Rijk voor de rijkswateren en de waterschappen voor de overige wateren. De gemeente is geen waterbeheerder, maar heeft wel waterstaatkundige taken: de hemel- en grondwaterzorgplicht. Deze zorgplichten zijn sinds januari 2008 vastgelegd via de Wet gemeentelijke watertaken in de Wet op de waterhuishouding.
De waterschappen hebben, naast hun beheertaak, een belangrijke rol in het beoordelen van waterhuishoudkundige initiatieven die door gemeenten en/of projectontwikkelaars worden genomen. Via de zogenaamde Watertoetsprocedure beoordelen zij de initiatieven op hun waterhuishoudkundige consequenties en verwoorden dit in het wateradvies. De waterschappen hebben specifieke kennis over hun beheergebied en stemmen hun beleid af op de deze gebiedseigenschappen.

Als gemeente zullen we ervoor zorgen dat het watersysteem tijdig op orde is, duurzaam is ingericht, voldoet aan de landelijke normen voor het voorkomen van wateroverlast, bijdraagt aan het bereiken van grond- en oppervlaktewaterpeilen in relatie tot de functies van die wateren en gebieden, we gaan verdroging tegen en houden rekening met de eisen vanuit de Kaderrichtlijn Water.

In deze waterparagraaf wordt beschreven hoe het huidige waterhuishoudkundig systeem voor het plangebied van het bestemmingsplan Weerdinge, Holtstraat 44 (schapenhouderij) is ingericht, welke fysieke omstandigheden voor het gebied gelden en of speciale functies voor het plangebied gelden. Naast een beschrijving van de waterhuishoudkundige consequenties van het plan en de stedelijke wateropgave heeft het het wateradvies van het waterschap een duidelijke plaats gekregen. De tekst in deze paragraaf is een uittreksel van de watertoets zoals deze is verzonden naar het waterschap. Voor een volledige weergave van de watertoets wordt verwezen naar de bijlage, waarin de watertoets aan dit bestemmingsplan toegevoegd.

3.5.1 Waterhuishouding

Het perceel Holtstraat 44 te Weerdinge valt onder het beheersgebied van het waterschap Hunze en Aa's. Het waterbeleid voor dit gebied is vastgelegd in het Watersysteemplan en in het waterplan van de gemeente Emmen.
Voor de waterhuishouding in het gebied is het beleid voor zover mogelijk gericht op de landbouw. Daarnaast is geregeld dat de op grondwaterstroming berustende hydrologische samenhang tussen kwel- en inzijggebieden niet zodanig mag worden beïnvloed dat er (op termijn) sprake is van significante aantasting van de kenmerkende waarden. In navolging van het strategische waterhuishoudingsbeleid streeft het waterschap voor het plangebied een landbouwkundige drooglegging na. Dit komt globaal overeen met grondwatertrap IV, ofwel een gemiddelde hoogste grondwaterstand van 40 cm onder het maaiveld.

3.5.1.1 Wateroverlast

Bij een bouwplan moet worden voorkomen dat er grond- en/of oppervlaktewateroverlast ontstaat. Ook als er geen wateroverlast bekend is, zal er in het nieuwe plan rekening moeten worden gehouden met de klimaatveranderingen. Voor nieuwe plangebieden kunnen daarom ook afwijkende situaties ontstaan die wel tot wateroverlast kunnen leiden. Voorkomen dat er grond- en/of oppervlaktewateroverlast ontstaat is beter dan later alsnog aanpassingen of inspanningen te moeten uitvoeren.

Ter hoogte van het erf zijn er (volgens de kaartgegevens) geen slecht doorlatende lagen (keileem) aanwezig. Voor het toenemende verharde dak- en erfoppervlak (350 m2) het hemelwater afkoppelen en infiltreren in de bodem of eventueel als drinkwater voor het vee.

3.5.1.2 Riolering

Naast het inzamelen en afvoeren van afvalwater heeft het rioolstelsel een belangrijke functie in de afwatering van de verharde oppervlakken in het plangebied. In een gemengd rioolstelsel worden afvalwater en regenwater 'gemengd' en vervolgens gezamenlijk afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Tijdens perioden met meer neerslag kan het voorkomen dat de rioolberging geheel gevuld raakt en zal rioolwater via de riooloverstorten naar het oppervlaktewater stromen. Een gescheiden rioolstelsel houdt afvalwater en regenwater gescheiden. Afvalwater wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering, regenwater wordt rechtstreeks op het oppervlaktewater geloosd.
Het afvalwater van Weerdinge wordt afgevoerd naar het rioolgemaal aan de IJspoorweg in Weerdinge. Van hieruit wordt het afvalwater middels een persleiding getransporteerd naar het rioolstelsel van Emmen aan de oude Roswinkelerweg en loost dan onder vrijverval naar het rioolgemaal aan de Tweede Bokslootweg in Emmen.Vandaar wordt het middels een persleiding getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de "Dikkewijk" te Nieuw-Amsterdam. Het effluent van deze rioolwaterzuiveringsinstallatie loost op de Hoogeveensche Vaart.

Het regenwater van het plangebied, afkomstig van schoon verhard oppervlak van daken en wegen wordt afgekoppeld van de riolering en waar mogelijk geïnfiltreerd in de bodem. Het eventuele overtollige regenwater kan lozen op bestaande water-lopen in het gebied. Om vervuiling van de bodem en het oppervlaktewater te voorkomen is het wenselijk om bij nieuwbouw geen gebruik te maken van uitlogende materialen zoals lood, zink en bitumineuze materialen. Het rioolstelsel voldoet aan de eisen. Er zijn geen hydrologische knelpunten bekend.

3.5.2 Wateradvies waterschap

De gemeente Emmen heeft het waterschap tijdig ingelicht over de planvorming. Hierdoor heeft het waterschap de gemeente goed op de hoogte kunnen stellen van de waterhuishoudkundige aspecten binnen het plan. Er wordt rekening gehouden met bestaande wetten en regels op het gebied van de waterhuishouding. Waterschap Hunze en Aa's heeft via de digitale watertoets aangegeven dat het plan geen reden is om het waterschap verder in de procedure expliciet te betrekken, zoals uit de bestanden van 22 december 2010 is gegenereerd.
Het concept - ontwerpbestemmingsplan is voor overleg aan het waterschap voorgelegd. Op 5 april 2011 heeft het waterschap inhoudelijk gereageerd. N.a.v. dit overleg is deze paragraaf van dit bestemmingsplan op details aangepast.
Gelet op het advies van het waterschap, worden gebieden die kansrijk zijn voor infiltratie van hemelwater, zoals parkeerplaatsen en groenvoorzieningen, mede bestemd voor waterhuishoudkundige voorzieningen. Daarnaast wordt het bestaande oppervlaktewater specifiek bestemd als water.