direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingen
Plan: Bestemmingsplan Weerdinge, Steenbakkerijweg (Ruimte voor Ruimte)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2011010-0701

6.3 Bestemmingen

In het bestemmingsplan zijn de bestemmingen Agrarisch, Wonen – Vrijstaand en Wonen – Voormalige agrarische bebouwing en de dubbelbestemming Waarde - Archeologie attentiegebied opgenomen.

Agrarisch

Deze bestemming is opgenomen voor de agrarische cultuurgrond. Binnen deze bestemming is het niet toegestaan gebouwen te bouwen. Er is een omgevingsvergunningstelsel opgenomen voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden.

Wonen - Vrijstaand

Binnen deze bestemming wordt de mogelijkheid geboden voor de bouw van woningen en de realisatie van daarbij behorende voorzieningen. De bestemming maakt onderscheid tussen hoofdgebouwen en bijgebouwen. In de regels zijn een maximale bouw- en goothoogte en een minimale dakhelling voor de hoofdgebouwen opgenomen. Vrijstaande bijgebouwen zijn binnen deze bestemming niet toegestaan. In de bestemming is één woning toegestaan. De woning mag uitsluitend binnen het bouwvlak worden gebouwd.

Bij een omgevingsvergunning voor het afwijken van het plan kan de uitoefening van een aan een woning gebonden beroep of bedrijf worden toegestaan. Hieronder worden beroepen verstaan die in elk geval door één bewoner van de woning worden uitgeoefend. Het betreft beroepen die traditioneel onder de zogenaamde vrije beroepen vallen, zoals een huisarts en een architect. Onder de bedrijven worden kleinschalige bedrijfsactiviteiten verstaan, overeenkomende met categorie 1 van de bij dit plan behorende Staat van bedrijven. De woonfunctie van de woning moet in overwegende mate worden gehandhaafd en er mag geen onevenredige parkeerdruk voor de omgeving optreden. Detailhandel is slechts in beperkte mate aanvaardbaar voorzover het rechtstreeks in relatie staat tot het bedrijf en beroep. Alvorens een omgevingsvergunning wordt verleend, dient afweging van de toetsingscriteria plaats te vinden.

Wonen – Voormalige agrarische bebouwing

Deze bestemming is opgenomen voor de bestaande woonboerderij aan de Dorpstraat 70/71. Er mag, uitsluitend binnen het bouwvlak, maximaal één hoofdgebouw worden gebouwd, waarbinnen maximaal twee wooneenheden zijn toegestaan. De huidige hoofdvorm van de woonboerderij dient te worden gehandhaafd. Bijgebouwen dienen tevens binnen het bouwvlak te worden gebouwd, de totale oppervlakte mag niet meer bedragen dan de bestaande oppervlakte. Bij een omgevingsvergunning voor het afwijken van het plan kan de uitoefening van een aan een woning gebonden beroep of bedrijf worden toegestaan. Hieronder worden beroepen verstaan die in elk geval door één bewoner van de woning worden uitgeoefend. Het betreft beroepen die traditioneel onder de zogenaamde vrije beroepen vallen, zoals een huisarts en een architect. Onder de bedrijven worden kleinschalige bedrijfsactiviteiten verstaan, overeenkomende met categorie 1 van de bij dit plan behorende Staat van bedrijven. De woonfunctie van de woning moet in overwegende mate worden gehandhaafd en er mag geen onevenredige parkeerdruk voor de omgeving optreden. Detailhandel is slechts in beperkte mate aanvaardbaar voorzover het rechtstreeks in relatie staat tot het bedrijf en beroep. Alvorens een omgevingsvergunning wordt verleend, dient afweging van de toetsingscriteria plaats te vinden.

Waarde - Archeologie attentie gebied

Gronden aangegeven op de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) met een middelhoge/hoge archeologische trefkans zijn met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie attentiegebied aangegeven. Voor deze gebieden geldt onder andere dat een archeologisch bureauonderzoek en een archeologisch inventariserend veldonderzoek dient te worden uitgevoerd voordat mag worden gebouwd. Echter, indien:

  • de omvang van de totale verstoring binnen het plangebiedkleiner is dan 500 vierkante meter; of
  • het gaat om verbouw van bestaande bebouwing, waarbij de bestaande oppervlakte gehandhaafd blijft;
  • de verstoring/verbouw op een afstand van ten minste 50 meter vanaf een archeologisch waardevol gebied plaatsvindt;

hoeft geen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

Deze bestemming kent een wijzigingsbevoegdheid, burgermeester en wethouders de dubbelbestemming kunnen laten vervallen of alsnog aan de gronden de dubbelbestemming kunnen toekennen.