direct naar inhoud van 2.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Weerdinge, Steenbakkerijweg (Ruimte voor Ruimte)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2011010-0701

2.2 Gemeentelijk beleid

De gemeente Emmen staat volledig achter de provinciale 'Ruimte voor Ruimteregeling' en werkt daarom in principe mee aan aanvragen om van deze regeling gebruik te maken.

Bestemmingsplan Weerdinge

Belangrijk voor de opzet van het onderhavige plan is het beleid dat middels het bestemmingsplan Weerdinge (van 2002) wordt nagestreefd. In dit 'moederplan' nemen de cultuurhistorische waarden van het dorp en het landschap een centrale plaats in. Als algemene doelstelling geldt voor Weerdinge:

“Het afstemmen van alle maatregelen ten aanzien van het gebruik van de bestaande bebouwing en gronden, alsmede ten aanzien van toekomstige bebouwing of toekomstig gebruik van gronden, in relatie met behoud, herstel èn ontwikkeling (versterking) van de ruimtelijke en functionele karakteristiek van het plangebied. Onder de ruimtelijke karakteristiek worden voor de als 'cultuurhistorisch waardevolle nederzetting' aangewezen gronden tevens de ruimtelijk-historische waarde begrepen.”

Op basis van deze algemene doelstelling zijn onder andere de volgende beleidsuitgangspunten geformuleerd:

  • handhaving van de samenhang van de bebouwing;
  • geen onevenredige aantasting van de bepalende karakteristieke kenmerken van de bestaande bebouwing door het (ver)bouwen of wijzigen van gebouwen;
  • het accepteren en ontwikkelen van bestaande functies (wonen, landbouw en overige functies), alsmede het ontwikkelen van een bescheiden aantal nieuwe woningen;
  • handhaving en versterking van de landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorisch waardevolle gebieden;
  • behoud en bescherming van waardevolle open en archeologisch waardevolle gebieden;
  • handhaving van de openbare ruimten (brinkachtige ruimten en brede bermen).

In het bestemmingsplan Weerdinge rust op de gronden van het project aan de Steenbakkerijweg de bestemming Cultuurhistorisch waardevolle nederzetting. Binnen deze bestemming zijn op de plankaart de locaties van agrarische bedrijven en woningen gemarkeerd. De bouw van een woning op een nieuwe locatie is binnen de bestemming niet mogelijk, vandaar het opstellen van het onderhavige plan.

De oude boerderij van het onderhavige plan is in het bestemmingsplan Weerdinge aangemerkt als structuurbepalende bebouwing. Dit houdt in dat de ligging en hoofdvorm van het pand moeten worden gehandhaafd en dat handhaving van het uiterlijk de voorkeur geniet.

Ook zijn in het bestemmingsplan de zichtlijnen aangegeven die open moeten blijven, evenals de te handhaven structuurbepalende beplanting.

Het is zaak om in het onderhavige project terdege rekening te houden met deze voorschiften.

WELSTANDSNOTA 'KOERS OP KWALITEIT'

Voor de opzet van het 'Ruimte voor Ruimte-project' aan de Steenbakkerijweg is ook de Welstandsnota 'Koers op Kwaliteit' van de gemeente van belang. Het concept hiervan verscheen op 14 september 2010. De nota bevat het welstandsbeleid voor het hele grondgebied van de gemeente Emmen. Leidende gedachte in de nota is dat bouwwerken en bouwplannen moeten worden beoordeeld in relatie tot de omgeving; dit vanuit de overtuiging dat de bebouwing passend moet zijn in haar omgeving en voor een belangrijk deel het beeld van de publieke ruimte bepaalt. De welstandsnota beschrijft daarom de ruimtelijke, architectonische en cultuurhistorische kwaliteiten die de gemeente aan verschillende (deel)gebieden toekent of die in de toekomst in een bepaald gebied worden gewenst. Vanuit deze kwaliteiten zijn criteria geformuleerd waaraan bouwplannen zouden moeten voldoen. De criteria hebben onder meer betrekking op ligging, massa en vorm, detaillering en materiaal- en kleurgebruik van bouwwerken.

Weerdinge valt in de welstandsnota onder het beleid voor de 'esdorpen'. De karakteristiek van deze dorpen wordt bepaald door de typerende hoofdstructuur met een open brink in het hart van het dorp en de losse boerderijen in wisselende richting hieromheen gegroepeerd. Essentieel zijn de doorzichten en rietgedekte boerderijen, waarvan er slechts enkele voorzien zijn van een decoratieve toevoeging.

Ambitie:

  • de esdorpen zijn in belangrijke mate bepalend voor de identiteit en afleesbaarheid van de ontginningsgeschiedenis van de hogere zandgronden. De samenhang van de bebouwing en het totaalbeeld bepalen in grote mate het beeld; aanvullingen en vernieuwingen dienen in dat licht te worden beoordeeld;
  • behouden en versterken van het landelijke groene karakter in de esdorpen.

Basiswelstandscriteria die overal gelden en van belang zijn voor het onderhavige project:

  • de gevels van het bouwwerk, welke vanuit de openbare ruimte in het zicht liggen, dienen van eenzelfde architectuur te zijn. Deze architectuurstijl past in de stijlkenmerken van de omgeving;
  • bij erfafscheidingen aan de openbare weg de eenheid in bestaande oplossingen respecteren;
  • vernieuwende en afwijkende architectuur bij nieuwbouw wordt gestimuleerd en getoetst aan de criteria voor uitgebreide welstand.

Criteria aanvullend op de basis welstandscriteria specifiek voor de esdorpen:

  • de samenhang van bebouwing en bouwwerken op het erf passen binnen de erfstructuur van het esdorp;
  • erfafscheidingen: passend bij het karakter van het erf;
  • eenvoud en soberheid zijn bepalend voor de architectuur.