direct naar inhoud van 3.4 Waterparagraaf
Plan: Nieuw-Weerdinge, Pluimveehouderij Vledders
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2010023-0701

3.4 Waterparagraaf

3.4.1 Algemeen

In juli 2003 sloten rijk, provincies, waterschappen en gemeenten het Nationaal Bestuursakkoord Water. In dit bestuursakkoord staat beschreven hoe de partijen omgaan met water en welke maatregelen de overheden gaan uitvoeren. Gemeenten en waterschappen dienen bijvoorbeeld de stedelijke wateropgaven in beeld te brengen, met het oog op de bestrijding van wateroverlast in de kernen. Daarnaast is in het kader van bestemmingsplannen een watertoets wettelijk verplicht (artikel 3.1.6, lid b, Bro).

In deze waterparagraaf wordt beschreven hoe het huidige waterhuishoudkundig systeem voor het plangebied van het bestemmingsplan Nieuw-Weerdinge, Pluimveehouderij Vledders is ingericht, welke fysieke omstandigheden voor het gebied gelden en of speciale functies voor het plangebied gelden. Naast een beschrijving van de waterhuishoudkundige consequenties van het plan en de stedelijke wateropgave heeft het het wateradvies van het waterschap een duidelijke plaats gekregen. De tekst in deze paragraaf is een uittreksel van de watertoets zoals deze is verzonden naar het waterschap. Voor een volledige weergave van de watertoets wordt verwezen naar de watertoets die als bijlage aan dit bestemmingsplan toegevoegd.

Binnen het plangebied dient nieuw oppervlaktewater te worden gerealiseerd. Hiermee wordt invulling gegeven aan de randvoorwaarde van het waterschap Hunze en Aa's om 10% van nieuw verhard oppervlak te compenseren binnen het plangebied. Uitgaande van een totale toename van het verhard oppervlak van 7500 m2 betekent dit dat 750 m2 oppervlaktewater dient te worden gerealiseerd. Om de randvoorwaarden te scheppen voor een goede waterkwaliteit zal dit worden uitgevoerd in de vorm van een waterberging aan de zuidzijde van het nieuwe schurencomplex.

3.4.2 Gegevens ten behoeve van nadere inrichting en ontwikkeling in het plangebied

Water is belangrijk voor het welzijn van mens en dier. In bebouwd gebied vormt het tevens een belangrijk ordenend en esthetisch element. Om aan dit doel te voldoen is het belangrijk dat het water van goede kwaliteit is en voldoende zuurstof bevat. Voor het plangebied betekent dit dat bij nieuwe ontwikkelingen er op moet worden gelet dat:

  • alleen water wordt aangelegd op plaatsen waar dit op natuurlijke wijze kan;
  • water verbonden is met de rest van het watersysteem;
  • er voldoende oeverbegroeiing is;
  • afstromend regenwater schoon is en blijft;
  • lozingen vanuit de riolering worden voorkomen.

3.4.3 Conclusie

Alle eisen genoemd in het bovenstaande beleid worden in acht genomen evenals de aanbeveling van het waterschap Hunze en Aa's.