direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding tot nieuw bestemmingsplan
Plan: Nieuw-Weerdinge, Pluimveehouderij Vledders
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2010023-0701

1.1 Aanleiding tot nieuw bestemmingsplan

De heer K. Th. Haan, pluimveehouder en akkerbouwer te Nieuw-Weerdinge heeft plannen zijn pluimveehouderij uit te breiden. Hij heeft bij de gemeente Emmen een verzoek ingediend voor extra pluimveestallen tegenover de stallen aan de Vledders 44 te Nieuw-Weerdinge en voor een opslagloods. De belangrijkste reden voor het verzoek is uitbreiding van de bedrijfsvoering (schaalvergroting) om een voldoende bedrijfsomvang te creëren zodat er ook voor zijn beoogde bedrijfsopvolger een levensvatbaar bedrijf ontstaat. De bebouwing is voorzien op twee percelen landbouwgrond, kadastraal bekend gemeente Emmen, sectie AA, nummers 25 en 47.

Ten noorden van de Vledders zijn twee bestaande vleeskuikenstallen (in totaal circa 50.000 vleeskuikens) aanwezig. Tevens is er ongeveer 500 meter zuidelijk daarvan, ten noorden van het woonhuis aan het Weerdingerkanaal, een verouderde relatief kleine vleeskuikenstal (circa 29.000 vleeskuikens). De ontwikkeling betreft het beëindigen van de pluimveeactiviteiten aan het Weerdingerkanaal en deze te verplaatsen en uit te breiden ten zuiden van de Vledders, tegenover de twee daar al in bedrijf zijnde stallen. Door de verplaatsing van de pluimveeactiviteiten wordt de oude stal aan het Weerdingerkanaal gesloopt en wordt daarmee een planologisch ongewenste situatie in de bebouwde kom van Nieuw-Weerdinge opgeheven.

Het huidige bedrijf van de heer Haan bestaat uit een pluimveehouderij en daarnaast een akkerbouwtak. Door de uitbreiding van de pluimveehouderij aan de Vledders en de beeindiging daarvan Weerdingerkanaal is er sprake van een duidelijke splitsing. Op de locatie aan de Vledders ontstaat een concentratie van alle pluimvee activiteiten, terwijl de locatie aan het Weerdingerkanaal toegespitst is op akkerbouw.

Het plan is om op korte termijn de bedrijfsvoering aan het Weerdingerkanaal te beëindigen. Dit wordt mogelijk zodra de nieuwbouw aan de Vledders gereed is. Dit bestemmingsplan voorziet in de realisatie van drie stallen, met elk een capaciteit van circa 55.000 stuks vleeskuikens aan de zuidzijde van de Vledders. Tevens zal aan de noordzijde van de Vledders, aan de oostzijde van de bestaande vleeskuikenstallen een opslagloods gerealiseerd worden. Het plangebied bestaat dan ook uit de huidige locatie van de pluimveehouderij aan de Vledders en de uitbreiding aan de zuidzijde. Het totale aantal vleeskuikens van het bedrijf na uitbreiding met de drie stallen bedraagt circa 215.000 stuks.

Voor deze uitbreiding is onder de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een nieuw (postzegel) bestemmingsplan nodig, omdat op het beoogde perceel voor de nieuwbouw aan de zuidzijde van de Vledders nog geen bouwbestemming rust en aan de noordzijde het bouwperceel aangepast dient te worden. Voor het uitbreiden van de bedrijfsvoering is ook een vergunning nodig in het kader van de Wet milieubeheer (Wm). In beide gevallen is het opstellen van een MER noodzakelijk gezien de omvang van het voornemen.

Coördinatiebesluit

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) biedt de mogelijkheid tot een snellere besluitvorming: de coördinatieregeling in afdeling 3.6 Wro. Deze regeling maakt het mogelijk om aanvragen, kennisgevingen, toezendingen en andere elementen die nodig zijn voor een gestroomde besluitvorming, in één procedure samen te voegen. Met deze regeling kan de gemeente de vergunningen gelijktijdig afgeven om een ontwikkelingstraject te realiseren, na het doorlopen van één procedure. Aangezien de vergunningen voor 1 oktober 2010 zijn aangevraagd is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) hiervoor niet van toepassing.

De gemeente Emmen is voornemens een Coördintatiebesluit te nemen voor de realisatie ven dit plan. Onder het te nemen Coördinatiebesluit vallen de volgende aanvragen:

  • 1. Bouwvergunning voor de drie pluimveestallen;
  • 2. Bouwvergunning voor de weegbrug;
  • 3. Bouwvergunning voor de opslagloods;
  • 4. Wet Milieubeheer- vergunning voor de gehele inrichting (bestaand en nieuwbouw);
  • 5. Bestemmingsplan (inclusief Landschapsplan);
  • 6. Inritvergunning.

De Watervergunning zal buiten het Coördinatiebesluit vallen en wordt ingediend bij het Waterschap Hunze & Aa's