direct naar inhoud van 2.2 Afweging van de alternatieven van het MER
Plan: Recreatieve ontwikkeling Amsterdamsche Veld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2010001-0003

2.2 Afweging van de alternatieven van het MER

2.2.1 Overzicht alternatieven van het MER

In het MER zijn een tweetal integrale alternatieven en daarnaast een aantal varianten voor deelaspecten onderzocht. De kenmerken van deze alternatieven en varianten zijn samengevat in de navolgende tabellen.

Tabel 2.2 Kenmerken van de onderzochte alternatieven

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010001-0003_0004.png"

Tabel 2.3 Kenmerken onderzochte varianten

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010001-0003_0005.png"

2.2.2 Uitwerking MMA en VKA in het MER

Op basis van het onderzoek zijn in het MER een meest milieuvriendelijk alternatief (MMA) en een voorkeursalternatief (VKA) uitgewerkt. Het in het MER beschreven VKA vormt de basis voor dit bestemmingsplan.

Het MMA en het VKA bestaan enerzijds uit een combinatie van elementen van de hiervoor beschreven alternatieven en varianten. Daaraan zijn voor een aantal milieuaspecten aanvullende milieumaatregelen toegevoegd. In het MER is nader onderbouwd op welke onderdelen het VKA afwijkt van het MER. Onderstaand volgt een korte beschrijving van het MMA en het VKA.

Afweging van de alternatieven en varianten

Verschillen tussen de alternatieven

De effecten van de alternatieven en varianten blijken vooral te verschillen ten aanzien van de aspecten grondwater, landschap en verkeer:

  • grondwater: een maximale grondwaterwinning blijkt in een klein deel van het Bargerveen enig (maar geen substantieel/significant) effect op de grondwaterstanden te kunnen veroorzaken; door aanpassing van de winningshoeveelheid kan dit effect worden voorkomen;
  • landschap: de mate waarin de karakteristieke openheid en de kenmerken van het (overigens nog jonge) veenontginningslandschap (rechthoekige verkaveling met wijken en sloten) wordt beïnvloed; alternatief A (met een nog enigszins aangepaste inrichting van de kanaalzone past het beste in het geldende beleid; daarmee wordt overigens niet gezegd dat een andere inrichting door gebruikers en omwonenden niet kan worden gewaardeerd;
  • verkeer en daarmee samenhangende effecten: de routes waarlangs extra verkeer gaat rijden en (in enige mate) extra geluidshinder ontstaat, hangt af van de wijze van ontsluiting en de routeaanduiding; het meest relevant voor de keuze tussen de alternatieven blijkt de vraag te zijn in welke mate extra verkeer gebruikmaakt van het nu al in de zomer sterk belaste kruispunt bij de brug in Erica; alternatief B scoort op dat punt het beste; nadeel van dat alternatief is wel dat het verkeer via het glastuinbouwgebied moet rijden (zie figuur 2.1) waarvan de wegen deels voor dit doel niet goed geschikt zijn.

Overige relevante effecten

Naast deze effecten blijkt de voorgenomen ontwikkeling ook op andere terreinen relevante effecten te veroorzaken. Het gaat daarbij vooral om effecten voor de aspecten:

  • oppervlaktewater: vergroting waterberging en verbetering waterkwaliteit (positieve effecten);
  • ecologie: effecten op bestaande natuurwaarden (negatief) en realisering nieuwe natuurwaarden (positief);
  • CO2-klimaat: effecten op de uitstoot van CO2 (negatief, met aanvullende maatregelen neutraal tot licht positief);
  • met aanvullende maatregelen als onderdeel van het MMA en VKA kan de balans met name voor deze aspecten nog aanzienlijk worden verbeterd (zie hierna).

Keuze hoofduitgangspunten MMA

Op grond van de effectvergelijking voor de genoemde aspecten zijn de hoofduitgangspunten van het meest milieuvriendelijke alternatief (MMA) gekozen. De onderstaande tabel geeft een overzicht van deze keuzes en van de achterliggende motivatie.

Tabel 2.4 Keuze hoofduitgangspunten MMA

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010001-0003_0006.png"

Onderbouwing VKA

Het voorkeursalternatief (VKA) sluit waar mogelijk aan bij het MMA. In de afweging van milieubelangen en belangen van de initiatiefnemer heeft de gemeente op enkele punten echter enigszins afwijkende keuzes gemaakt ten opzichte van het MMA. De navolgende tabel geeft hiervan een overzicht.

Tabel 2.5 keuze hoofduitgangspunten VKA

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010001-0003_0007.png"

Aanvullende milieumaatregelen

In het MER is een tabel opgenomen voor wat betreft de vertaling van milieumaatregelen naar het bestemmingsplan en inrichting- en beheerplan. De tabel is opgenomen in bijlage 3 van deze plantoelichting.

Aanvullende maatregelen behorend bij het VKA die in het bestemmingsplan zijn vastgelegd:

  • wijze van ontsluiting van het WildLife ParkResort en de overige voorzieningen;
  • parkeernormen/aantal parkeerplaatsen;
  • geen bebouwing/gebruiksfuncties in randzone WildLife ParkResort maar afschermende beplanting (uitgezonderd entreevoorzieningen en een bedrijfswoning);
  • bescherming belangrijkste natuurwaarden (vennen en omgeving);
  • mogelijkheid en locatie grondwaterwinning;
  • bedrijfsbeëindiging varkenshouderij Noordersloot;
  • bij situering verblijfsrecreatie rekening houden met wegverkeerslawaai (geen verblijfseenheden binnen 53 dB-contour);
  • bij uitwerking van de inrichting rekening houden met de aanwezige aardgasleidingen (lokale PR-contouren buiten de leiding en invloed GR).