direct naar inhoud van 2.1 Locatiekeuze, ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Recreatieve ontwikkeling Amsterdamsche Veld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2010001-0003

2.1 Locatiekeuze, ruimtelijke en functionele structuur

Locatiekeuze

De keuze voor de locatie Amsterdamsche Veld komt voort uit een combinatie van factoren zoals de beschikbare ruimte, de eigendomssituatie, de tendens tot wijzigingen in het functioneel gebruik van het landelijk gebied en de toenemende behoefte aan recreatieve mogelijkheden. De keuze om de locatie in te richten voor specifieke vormen van dag- en verblijfsrecreatie is tevens ingegeven door de ruimtelijke kwaliteiten van het plangebied en de omgeving en de relatief gunstige bereikbaarheid. Zo is sprake van het nabij gelegen natuurgebied Bargerveen en van aanwezige recreatieve voorzieningen en cultuurhistorische elementen aan de zuidkant van het gebied langs het Dommerskanaal. Het in de nabijheid gelegen Dierenpark Emmen heeft mede ten grondslag gelegen aan de keuze voor de aard van de voorgenomen ontwikkeling. De locatie is dankzij het beschikbare oppervlak en de kwaliteiten van het gebied uitermate geschikt voor de genoemde recreatieve ontwikkelingen.

Bestaande ruimtelijke en functionele structuur

Plangebied

Het gebied Amsterdamsche Veld maakt onderdeel uit van de grootschalige en industriële veenkoloniën ten oosten van Emmen en is nagenoeg ontveend. Het grootste deel van het plangebied wordt momenteel nog gebruikt voor grootschalige akkerbouw (circa 200 ha) en is ook als agrarisch gebied bestemd. In het plangebied bevindt zich op een locatie nog een voormalig productiebos. In het noordoosten is sprake van een voormalige zandwinplas die momenteel een functie vervult als gietwatervoorziening voor de nabijgelegen glastuinbouw. Rond de zandwinplas ligt een bos- en heidegebied met een bestemming dagrecreatieve voorzieningen. Deze bestemming is echter niet gerealiseerd; het gebied is niet openbaar toegankelijk. Aan de randen van het gebied is enige bebouwing aanwezig. Aan de zuidzijde liggen langs het Dommerskanaal twee industriële monumenten: de voormalige turfverwerkingsfabriek (de Fijnfabriek) en een smalspoorremise met het nieuw gebouwde Smalspoormuseum. Aan de noordzijde (Noordersloot) ligt onder meer de bebouwing van een varkenshouderij die door de beoogde ontwikkeling op termijn zal verdwijnen.

Het plangebied wordt begrensd door de wegen Noordersloot aan de noordzijde, Dommerskanaal/Griendtsveenstraat aan de zuidzijde. De Fijnfabriek, in gebruik als vergader- en congrescentrum, wordt op dit moment ontsloten via het 'waterschapsweggetje' dat onderdeel uitmaakt van de Peelstraat.

Omgeving plangebied

In de directe omgeving van het plangebied liggen verschillende grootschalige akkerbouwbedrijven, enkele melkveehouderijen en enkele intensieve veehouderijen. Deze agrarische bedrijven zijn zowel aan de noordzijde als aan de zuidzijde van het plangebied gelegen. Ten westen van het plangebied ligt de kern Amsterdamsche Veld, in de 20e eeuw door Griendtsveen gebouwd en bestaande uit met name lintbebouwing met functiemenging langs de Peelstraat en de Griendtsveenstraat/Berkenlaan. Ten westen van het plangebied ligt tevens het grootschalige glastuinbouwgebied Erica. Bij aanvang van deze ontwikkeling bestond de intentie om de glastuinbouwsector verder door te laten groeien. Deze doelstelling is door de gemeente verlaten, bedrijfsvergrotingen zullen enkel plaatsvinden binnen het aanwezige areaal. Ten noorden van het plangebied, aan de Noordersloot en Strengdijk, bevindt zich eveneens bebouwing met functiemenging waaronder een intensieve varkenshouderij. Ten oosten van het plangebied ligt op enige afstand de kern Weiteveen en het grootschalige hoogveengebied het Bargerveen. Dit natuurgebied is onder meer aangewezen als Natura 2000-gebied en is beschermd op basis van de Natuurbeschermingswet. Staatsbosbeheer streeft als eigenaar en beheerder van Bargerveen naar realisering van bufferzones rond dit Natura 2000-gebied waar de waterstanden kunnen worden verhoogd met als doel de huidige wegzijging van water uit dit hoogveengebied te verminderen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010001-0003_0001.png"

Figuur 2.1 Ontsluitingsroutes naar plangebied

Verkeersontsluiting

Het plangebied is ontsloten via de A31 (Duitsland) en de A37 (Nederland). Vanuit de A37 leiden twee verbindingswegen naar het plangebied: de N853 en de weg Schoonebeek-Erica (Peelstraat) aan de westzijde en de N862 aan de oostzijde. De routes naar het plangebied lopen deels door woonkernen. In 2008 is de ontsluitingsweg de Vierslagen (de vervangende gebiedsontsluitingsweg voor de N853 door Nieuw-Amsterdam) gereed gekomen. Deze weg is aangelegd ter ontlasting van de bebouwde kom van Nieuw-Amsterdam en voor een betere bereikbaarheid van het industrieterrein De Vierslagen en het kassencomplex Erica.

In het MER zijn diverse routes vanuit westelijke richting naar het plangebied onderzocht (figuur 2.1). De meest logische route loopt via de Verlengde Vaart Noordzijde en de brug in Erica. Een tweede mogelijkheid is via de nieuwe N853 en het glastuinbouwgebied.

Toekomstige ruimtelijke en functionele structuur

Toekomstige functies plangebied

Binnen het plangebied wordt een aantal deelgebieden onderscheiden (zie figuur 2.2). Het WildLife ParkResort vormt een wildpark met verblijfsaccommodatie en bijbehorende voorzieningen. Aan de zuidrand (de Kanaalzone) en de westrand is sprake van dagrecreatieve voorzieningen gericht op sport en spel (waaronder een golfbaan). Het overgangsgebied kan worden benut voor voorzieningen voor het WildLife ParkResort of voor dagrecreatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010001-0003_0002.png"

Figuur 2.2 Deelgebieden MER

Voor het WildLife ParkResort wordt het huidige, voornamelijk vlakke landschap omgevormd tot een geaccidenteerd gebied met veel water. Binnen het park worden gebiedsdelen (biotopen) ingericht tot verblijfsgebieden voor Europese diergezelschappen die van nature ook bij elkaar leven. De mate van accidentatie, de mate en vorm waarin waterpartijen worden uitgewerkt en de aard van de begroeiingen zijn zoveel mogelijk op de natuurlijke leefwerelden van deze dieren afgestemd. Het WildLife ParkResort creëert op deze wijze voor de bezoekers een geheel eigen op zichzelf staande 'wereld' die losstaat van de omgeving. Dit betekent dat het resort volledig wordt afgeschermd van de omgeving met een dichte randbeplanting. Het resort zal zich van buitenaf manifesteren als een gesloten bosgebied. Binnen het park wordt een robuuste groenstructuur gecreëerd waarvan de bestaande hoog opgaande (bos)beplanting een belangrijke basis vormt.

De westrand en kanaalzone krijgen een meer transparante inrichting. In de zuidoost hoek is sprake van een reserveringsgebied waar mogelijk in de toekomst dagrecreatieve of verblijfsrecreatieve voorzieningen worden gerealiseerd die aansluiten bij de karakteristieken van de reeds bestaande voorzieningen aan het Dommerskanaal. In dit bestemmingsplan worden deze ontwikkelingen nog niet mogelijk gemaakt.

De strook in figuur 2.2 aangeduid met 'mogelijke uitbreiding' is in het bestemmingsplan opgenomen. In het MER is rekening gehouden met deze mogelijke uitbreiding van het plangebied richting het westen. Deze strook kan gebruikt worden voor een verdere kwaliteitsverbetering van de inrichting van de westelijke randzone. De gronden zijn overigens momenteel nog niet in eigendom van Griendtsveen Holding BV.

Beoogd programma

Er is sprake van het volgende programma (zie tabel 2.1). Voor het WildLife ParkResort wordt uitgegaan van een bezoekersaantal van 390.000 gasten per jaar.

Tabel 2.1 Overzicht programma

deelgebied   soort voorzieningen   programma  
WildLife ParkResort/ overgangsgebied   verblijfsaccommodatie   200 à 260 gestapelde lodges (2- en 4-persoons);
325 à 425 lodges (4-, 6-, en 8-persoons), grotendeels grondgebonden;
200 à 260 kampeerplaatsen (gericht op short break arrangementen).  
  indoorfaciliteiten   restaurants, cafés, paviljoens, ontspanningsruimten, shops, wellnessruimten, dienstruimten en recepties;
indoorpublieksvoorziening (6.000 à 8.000 m²).  
  outdoorfaciliteiten   circa 900 parkeerplaatsen, al dan niet verspreid over twee of meer terreinen;
wildverblijfsgebieden;
publieksconcentratiepunten voor dier- en andere presentaties;
wandelpadennet met bruggen en andere constructies, wildpassages en veiligheidsvoorzieningen;
voorzeningen voor (sportieve) recreatie, spel en educatie;
landschappelijke elementen (terreinaccidentaties, water, bos en natuur);
voorzieningen voor rondvaartboot en kajaks.  
  dienstfaciliteiten   beheerderwoningen, dienstloods en dierverblijven/diergewenningsverblijven.  
kanaalzone/westrand/
overgangsgebied  
outdoorfaciliteiten   golfbaan volgens nader uit te werken configuratie en omvang;
sport- en spelvoorzieningen;
aanvullende parkeerterrein(en) (150);
parkgroen.  
  indoorfaciliteiten   golfclubhuis, restaurant/café, wellnessruimten, ontspanningsruimten, recepties en dienstruimten.  
  dienstfaciliteiten   beheerderwoning en dienstloods (in combinatie met WildLife ParkResort).  
zone Dommerskanaal   groepsaccommodaties   realisering bebouwing (maximale capaciteit 150 personen) en par 3-golfbaan reeds in voorbereiding.  
  Fijnfabriek   bestaande bebouwing/reeds in voorbereiding; geen relevante toevoeging.  
  Smalspoormuseum   bestaande bebouwing/reeds in voorbereiding; geen relevante toevoeging.  
  reserveringsgebied   een bestemming aansluitend bij landschappelijk, cultuurhistorische waarde; gelet op het feit dat het grenst aan een bestaand lint, in een rand van het plangebied ligt en de exacte invulling nog moet plaatsvinden.  
  parkeerterreinen   maximaal 160 parkeerplaatsen  

WildLife ParkResort krijgt een recreatieve functie inclusief verblijfsrecreatie en bijbehorende voorzieningen. Vanwege de uitstraling naar het omliggende open agrarische gebied, zijn in de randen geen gebouwen voor verblijfsrecreatie toegestaan. Water en groen zijn toegestaan binnen de bestemming Recreatie en zijn in een aantal gevallen apart bestemd. De gebieden met archeologische verwachtingswaarden die nog niet nader zijn onderzocht, hebben de bestemming Waarde - Archeologie gekregen. Op deze gebieden ligt een wijzigingsbevoegdheid naar de bestemming Recreatie. De kanaalzone en westrand krijgen een dagrecreatieve functie. Ook hier speelt het vormgeven van een overgang tussen het WildLife ParkResort en de omgeving een belangrijke rol. In het overgangsgebied is verblijfsrecreatie toegestaan. Het reserveringsgebied is bedoeld voor themagerichte verblijfsrecreatie. De exacte invulling hiervan wordt later vastgesteld, het gebied krijgt daarom nog geen directe recreatieve functie. De groepsaccommodaties (Moor Lodges), Fijnfabriek en het Smalspoor houden hun huidige bestemming.

In de westrand en het overgangsgebied zijn enkele evenementen per jaar mogelijk. Zie voor een nadere toelichting ook hoofdstuk 5, de juridische plantoelichting.


De toegestane bebouwing is een afgeleide van het programma. De bebouwing is in het algemeen éénlaags of éénlaags met kap. Uitzondering hierop zijn enkele meerlaagse grootschalige accommodaties in het centrum van het WildLife ParkResort en een clubgebouw voor de golfbaan. De bebouwing (aantal verblijfseenheden, oppervlak overige bebouwing, bebouwingshoogte, maximale bebouwing in kanaalzone en westelijke deelgebieden) wordt gemaximeerd in de planregels.


De nieuwe functie heeft een verkeersaantrekkende werking. Om de verkeersstromen deels te sturen, worden de toegangen tot het park in het bestemmingsplan geregeld.


afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010001-0003_0003.png"

Figuur 2.3 Schetsvoorstel WildLife ParkResort: hoofdkenmerken inrichting