direct naar inhoud van 5.3 Functioneel programma
Plan: Emmen, Brandweerkazerne Emmen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2009039-0003

5.3 Functioneel programma

Het nieuwe gebouw is verdeeld in zes gebouwdelen, die onderscheiden kunnen worden op basis van de verschillende typen ruimten:

  • 1. uitruk (gedeelte met stalling van de voertuigen en gerelateerde ruimten);
  • 2. oefenen (voorzieningen ten behoeve van het oefenen van de 24-uursdienst);
  • 3. 24-uursverblijf (slaap- en woonvertrekken voor de 24-uursdienst);
  • 4. kantoren;
  • 5. werkplaatsen (onderhoud voertuigen, opslag uitrukbenodigdheden etcetera);
  • 6. algemeen (voorzieningen voor het gehele gebouw).

5.3.1 Uitrukhal

Voor de stalling van de voertuigen wordt een hal gerealiseerd die plaats biedt aan 10 voertuigen en 4 haakarmbakken. Grenzend aan de uitrukhal komen de verschillende kleedruimten en ruimten waar de uitrukkleding hangt (schoon en vuil gescheiden), droogruimte voor de pakken, kleedruimte duikkleding en een douche voor de duikers.

5.3.2 Oefenen

Ten behoeve van de oefeningen met voertuigen/repressief materiaal wordt een oefenhal gerealiseerd naast de kazerne. Hierin bevindt zich tevens een instructiehal, opslag van oefenmateriaal en een fietsenstalling. Bovendien wordt er een sportveld op het terrein gerealiseerd.

5.3.3 24-uursverblijf

Voor het verblijf op de kazerne worden 17 slaapvertrekken gerealiseerd, sanitaire voorzieningen, een kantine, een keuken, een huiskamer, rookruimte, was/droogruimte en een fitnessruimte.

5.3.4 Kantoren

Het kantoorgedeelte voorziet in totaal in 42 werkplekken en bijbehorende vergaderruimten.

5.3.5 Werkplaatsen

In de kazerne worden een aantal werkplaatsen gebouwd geschikt voor het uitvoeren van reparaties aan materiaal en voertuigen en het opslaan van gasflessen en chemisch afval.

5.3.6 Algemeen

In het hoofdgebouw worden een receptie en wachtruimte voor de ontvangst van bezoekers gerealiseerd. Op het terrein wordt een antennemast geplaatst zodat een back-up voorziening voor C2000, het communicatiesysteem van de hulpverleningsdiensten, kan worden gerealiseerd.