Plan: | Emmer-Compascuum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0114.2009038-0703 |
Sinds april 2002 regelt de Flora- en faunawet (Ffw) de bescherming van de in het wild voorkomende inheemse planten en dieren. Met de inwerkingtreding van de Ffw is een belangrijk deel van de doorwerking van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn geregeld. Samen met de Natuurbeschermingswet heeft de Ffw tot doel de Nederlandse natuur te beschermen. De Ffw heeft dan ook belangrijke consequenties voor ruimtelijke plannen. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk van de minister van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) ontheffing te krijgen. Ontheffingen kunnen alleen worden verleend als aan bepaalde voorwaarden van zorgvuldigheid wordt voldaan. Aanvragen kunnen worden ingediend bij de Dienst Regelingen van het Ministerie van LNV. In de Natuurbeschermingswet zijn de gebiedsbeschermende bepalingen vanuit de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn verwerkt. In deze wet zijn natuurgebieden beschermd die:
Recentelijk is er nieuwe, ecologische en extensief recreatieve groenstructuur ten westen van Emmer-Compascuum gerealiseerd. In het kader van het project SPARC is in het gebied De Gruinten ten noordwesten van het dorp het beek(dal) van de Runde hersteld. SPARC beoogt een doorkoppeling van de Runde met de Ruiten Aa. Het traject ten noordwesten van Emmer-Compascuum is recentelijk gerealiseerd, evenals het traject bij Foxel ten zuiden van het dorp en Roswinkel ten noorden van het dorp. Het gebied bij Emmer-Compascuum kent, naast De Runde, poelen en opgaand bos(plantsoen) met graspaden. De opgaande beplanting volgt de historische onregelmatige verkaveling van het beekdal. Een gedeelte van het traject moet nog worden gerealiseerd, namelijk dat deel dat de verbinding moet worden tussen De Gruinten en Foxel. Dit deel loopt langs de visvijver en komt nu uit op de weg Runde ZZ,. Naast het creƫren van een ecologisch waardevolle gebied, is De Gruinten tevens bedoeld als extensief, recreatief uitloopgebied voor Emmer-Compascuum. Graspaden komen uit op de Maatschappijweg die het buurtje Achter Abeln begrensd. Als gevolg van de recent aangeplante bospartijen zal het gebied De Gruinten in de toekomst gaan verdichten en kleinschaliger worden. Het POP II heeft bepaald dat het Rundegebied tot de provinciale EHS behoort.
Rundegebied ten noordwesten van Emmer-Compascuum
Omdat dit bestemmingsplan een beheersplan betreft, is er bij de totstandkoming van dit plan geen onderzoek uitgevoerd. Er worden slechts beperkte bouwmogelijkheden in het plan geboden. Wanneer er toch plannen worden ontwikkeld voor ruimtelijke ingrepen of voornemens ontstaan om werkzaamheden uit te voeren, dient vooraf goed te worden beoordeeld of er mogelijke nadelige consequenties voor beschermde inheemse soorten zijn. De initiatiefnemer is voor het onderzoek zelf verantwoordelijk. Indien uit gegevens dan wel onderzoek blijkt dat er sprake is van (een) beschermde soort(en) en het bouwwerk en/of de activiteit beschadiging of vernieling van voortplantings- of rustplaatsen dan wel ontworteling of vernieling veroorzaakt, zal de (bouw)werkzaamheid c.q. activiteit pas kunnen plaatsvinden na verlening van ontheffing op grond van artikel 75 van de Flora en faunawet (FFW). Overigens geldt voor alle bouwactiviteiten er voorzorgsmaatregelen genomen dienen te worden waardoor: