direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Emmer-Compascuum, tijdelijke ambulancepost aan Kanaal B NZ 7
Status: vastgesteld
Plantype: omgevingsvergunning
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.zaak84019-V701

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

UMCG heeft namens de ambulancepost een verzoek ingediend voor het (her)bouwen van een tijdelijke ambulancepost op het perceel Kanaal B NZ 7 te Emmer-Compascuum.
Het bouwplan past niet in het bestaande bestemmingsplan Buitengebied Emmen. Dit perceel is bestemd voor een Veldschuur. Het houden van een ambulancepost, al dan niet tijdelijk, past niet in het bestemmingsplan.
Het bouwplan is strijdigheid met het bestemmingsplan Buitengebied Emmen. Echter, gelet op het tijdelijke karakter, kan medewerking aan de herbouw worden verleend door middel van een Wabo-vergunning "in strijd met het bestemmingsplan" .

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.zaak84019-V701_0001.jpg"

Afbeelding: Locatie plangebied in omgeving, Kanaal B NZ 7 te Emmer-Compascuum

Hoofdstuk 2 Ligging, planologische regelingen en huidige situatie

2.1 Ligging en huidige situatie

Voorliggende ruimtelijke onderbouwing heeft betrekking op het perceel Kanaal B NZ 7 te Emmer-Compascuum. Het perceel is kadastraal bekend als gemeente Emmen, sectie AB, nummer 67. Het bouwplan betreft het plaatsen van units voor een tijdelijke ambulancepost aan Kanaal B.

Het perceel is gelegen in de nabijheid van doorgaande wegen en is daarmee geschikt voor de bereikbaarheid van een groot deel van gemeente Emmen. De units worden gebouwd bij de bestaande veldschuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.zaak84019-V701_0002.jpg"

Afbeelding: Luchtfoto met kadastrale grenzen.

In afwachting van een definitieve locatie voor de ambulancepost, is gekozen voor een oplossing met tijdelijke units. Deze units zullen voor maximaal 5 jaar worden gebruikt. Er wordt gelijk gezocht naar een definitieve locatie in de kern van Emmer-Compascuum.

2.2 Planologische regelingen en beleid

Het perceel Kanaal B NZ 7 ligt in een gebied waarvoor het bestemmingsplan Buitengebied Emmen geldt. De bestemming luidt Veldschuur. Het houden van een ambulancepost, al dan niet tijdelijk, past niet in het bestemmingsplan.
Het bouwplan is strijdigheid met het bestemmingsplan Emmer-Compascuum. Echter, gelet op het tijdelijke karakter, kan medewerking aan de herbouw worden verleend door middel van een Wabo-vergunning "in strijd met het bestemmingsplan" .

De tijdelijkheid van deze aanvraag is vanwege uitvoerbaarheid op 5 jaar gesteld.

Hoofdstuk 3 Achtergronden

Voor het bouwen van lokale, maatschappelijke voorzieningen als deze ambulancepost zijn geen specifieke bepalingen opgenomen in het provinciaal omgevingsbeleid.
In de structuurvisie Veelzijdigheid Troef van gemeente Emmen is rekening gehouden met nieuwbouw van voorzieningen. De bouw past in het beleid van de gemeentelijke structuurvisie.

Verder is de leefbaarheid van het platteland een uitgangspunt waarbij de toegankelijkheid tot eerstelijnszorg in de nabijheid van belang is. De noodzaak voor een ambulancepost voor het noordelijk deel van gemeente Emmen onomstotelijk aangetoond.

Hoofdstuk 4 Planbeschrijving

Voor het bouwen van een dergelijke zorgvoorziening als deze zijn geen specifieke bepalingen opgenomen in het provinciaal omgevingsbeleid.
In de structuurvisie van gemeente Emmen is rekening gehouden met vervangende nieuwbouw van voorzieningen. De bouw past in het beleid van de gemeentelijke structuurvisie.

De tijdelijke huisvesting bestaat uit units die in een rechthoek in een van de oksels van de Kwartel zijn geplaatst. Er is daaromheen voldoende parkeerruimte. De bereikbaarheid met de auto is voldoende, per fiets is de huisartsenpraktijk goed bereikbaar. Omdat het om een tijdelijke locatie gaat, is niet gesproken over inplanting van het betreffende perceel. In bijlage 2 is een situatietekening opgenomen.

Hoofdstuk 5 Milieuaspecten

5.1 Bodem

Ten behoeve van het bouwplannen is een Verkennend bodemonderzoek (conform NEN 5740) naar de actuele bodemkwaliteit uitgevoerd. Aan de hand van het verkennend onderzoek kan geconcludeerd worden dat uit milieuhygiënische overwegingen in relatie tot de bodemkwaliteit, geen belemmeringen ten aanzien van de geplande bouw van de tijdelijke huisartsenpraktijk en het voorgenomen gebruik zijn.

5.2 Geluid

De locatie wordt ontsloten door Kanaal B. Dit is een weg voor bestemmingsverkeer. Voor nieuwbouw aan een dergelijke weg is geen geluidsonderzoek noodzakelijk. Wel moet, op grond van het onderdeel vergunning voor bouwen, aan het maximale binnenniveau van 35 dB(A) worden voldaan.

Verder ligt de locatie buiten de geluidzone van Hoofdkanaal en het bedrijventerrein in Emmer-Compasvuum.

5.3 Riolering/water

Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het waterschap Hunze en Aa's en valt binnen het stroomgebied Rijn-Oost. Het gebied is ingericht als landelijk gebied en op deze gebruiksfuncties is de waterhuishouding afgestemd.

Ter plaatse van het perceel aan Kanaal B is het rioolstelsel aanwezig. De ambulancepost kan hier eenvoudig goed op aansluiten. Het rioolstelsel voldoet aan de eisen. Er zijn geen hydraulische knelpunten bekend.

Gelet op afspraken met het waterschap dient het hemelwater bovengronds afgekoppeld te worden en te infiltreren. Om bodemvervuiling te voorkomen is het wenselijk om geen gebruik te maken van uitlogende materialen.Geadviseerd wordt om voor wat betreft het bouwpeil minimaal 30 centimeter boven weghoogte aan te houden.

5.4 Archeologie

Op basis van de archeologische beleidskaart geldt voor het plangebied een lage verwachting. In het kader van de ontwikkeling van de woonwijk is een archeologisch onderzoek uitgevoerd. De tijdelijke huisvesting van de huisartsenpraktijk valt onder de maximale 30 cem diep of maximaal 100 m2 en dus is er geen onderzoek nodig.

5.5 Flora en fauna

Gelet op de ligging van het plangebied en de te treffen ingreep valt niet te verwachten dat er nadelige consequenties voor beschermde inheemse soorten ontstaan. Een flora- en fauna-onderzoek is derhalve niet nodig. Wel geldt dat voor alle bouwactiviteiten voorzorgsmaatregelen genomen dienen te worden waardoor:

  • Planning aanvang werkzaamheden buiten het broedseizoen (globaal van half maart tot begin augustus) dient plaats te vinden;
  • Een week voor de werkzaamheden beginnen, het plangebied kort gemaaid dient te worden, zodat het plangebied ongeschikt wordt voor kleine zoogdieren en ze de kans krijgen om te vluchten;
  • (wortel)schade aan de (oude) bomen wordt voorkomen en geen graafwerkzaamheden binnen de kroonprojectie van deze oude bomen kan plaatsvinden.

5.6 Luchtkwaliteit

Omdat er geen significante ontwikkelingen in het plangebied of rondom het plangebied gepland zijn, zal de concentratie van de NOx en fijnstof niet veranderen. Hierdoor betekent de luchtkwaliteit geen belemmering voor het vaststellen van het bestemmingsplan.

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

De planonwikkelingskosten komen geheel voor rekening van de aanvrager van de omgevingsvergunning. Daarmee is de economische uitvoerbaarheid voldoende geborgd.