direct naar inhoud van 3.1 Archeologie en monumenten
Plan: Nieuw-Schoonebeek, rijenwoningen Bekel's erf
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2012051-0701

3.1 Archeologie en monumenten

3.1.1 Algemeen

De aanleiding voor het opnemen van de archeologische waarden en verwachtingen in bestemmingsplannen vloeit voort uit het Verdrag van Valletta, de Monumentenwet 1988, de Wet op de archeologische monumentenzorg 2007 en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht 2010. In de Monumentenwet is vastgelegd dat bij het opstellen van een bestemmingsplan nadrukkelijk rekening gehouden moet worden met de archeologische waarden in de bodem en dat deze beschermd moeten worden. Daarbij gaat het zowel om aanwezige als mogelijk te verwachten archeologische waarden. Uit de verbeelding en de planregels van het bestemmingsplan dient de zorg voor de genoemde archeologische waarden te blijken.

In het kader van de Monumentenwet en de Culturele Alliantie tussen de gemeente Emmen en de provincie Drenthe heeft de gemeente Emmen eigen archeologiebeleid ontwikkeld. Hiervoor is een archeologische beleidsadvieskaart gemaakt met daarbij een rapport die als toelichting op de kaart dient. Het doel van deze documenten is om aan te geven wat de kern vormt van het archeologiebeleid en waar de beleidskeuzes zijn gemaakt. Het gemeentelijk archeologiebeleid is ten tijde van het ontwerpbestemmingsplan nog in ontwikkeling. Vooruitlopend op vaststelling van dit beleid zijn in dit ontwerpbestemmingsplan de gemaakte beleidskeuzes opgenomen. De beleidsadvieskaart zal voor vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad zijn vastgesteld.

3.1.2 Archeologische waarden

De archeologische waarden en verwachtingen zijn vertaald in de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie". Met deze vertaling is op eenvoudige wijze in beeld gebracht of archeologische waarden in het geding zijn of kunnen zijn en zo ja, op welke manier daarmee dient te worden omgegaan. Binnen de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie" is een onderverdeling gemaakt in 6 dubbelbestemmingen. Per dubbelbestemming zijn planregels opgenomen voor de te bouwen oppervlakte en een omgevingsvergunningsstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. De maatvoering voor vrijstelling is afhankelijk van de te verwachten waarden of verwachtingen en is vertaald naar oppervlakten en dieptes. In het onderhavige bestemmingsplan is sprake van de volgende dubbelbestemmingen Waarde- Archeologie 4.

Als leidraad om voor dit bestemmingsplan al dan niet een inventariserend archeologisch onderzoek uit te voeren is gekeken naar het oorspronkelijke provinciale beleid en de maten gehangen aan de dubbelbestemming Waarde-Archeologie 4.In het ontwerp van het archeologiebeleid wordt bij Waarde-Archeologie 4 uit gegaan van bodemkundige ingrepen die groter zijn dan 1.000 m2 of dieper dan 0,40 meter bedragen.

Het plangebied is inmiddels bouwrijp gemaakt, waardoor de bovengrond ernstig verstoord is. De te bouwen blok met rijenwoningen is minder dan 1000 m2. In voldoende mate is aannemelijk gemaakt dat ter plaatse geen archeologische waarden nadelig worden beïnvloed als gevolg van het ruimtelijk plan, gezien de maximaal mogelijk oppervlakte aan bebouwing wat is toegestaan..

Wel blijft de meldingsplicht conform artikel 53 van de Monumentenwet van kracht. Dit houdt in dat mochten er tijdens de graafwerkzaamheden toch archeologische resten worden gevonden, de initiatiefnemer dit onmiddellijk dient te melden bij de gemeentelijk archeoloog, mevrouw C. Verschoor (tel. 140591 of mail c.verschoor@emmen.nl).

3.1.3 Conclusie

Op grond van de bekende historische, aardkundige en archeologische gegevens kan het plangebied Nieuw-Schoonebeek, rijenwoningen Bekel's erf geïnterpreteerd wordt als een gebied met lage tot middelhoge archeologische dichtheid aan vindplaatsen en vondsten.

Op basis van het ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Emmen blijkt dat de gehele omgeving van het plangebied is aangeduid als gebied met Waarde - Archeologie 4 aanduiding.

Hoewel dit bestemmingsplan nog niet is vastgesteld geeft dit wel al voldoende duidelijk aan welk standpunt geldt ten aanzien van archeologie. In gebieden die bestemd zijn als Archeologie - waarde 4 geldt dat een onderzoekplicht. Onder deze waarden geldt dat er geen nader onderzoek naar Archeologie hoeft plaats te vinden.