direct naar inhoud van 4.1 Algemene situatie
Plan: Weerdinge, Holtstraat 44 (schapenhouderij)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2011013-0701

4.1 Algemene situatie

Weerdinge ligt op een van de uitlopers van de Hondsrug. De overgang tussen zandgronden en de lager gelegen veenkoloniën vormt, mede door dit duidelijk zichtbaar hoogteverschil, een landschappelijk waardevol gebied. Op korte afstand van elkaar liggen zeer verschillende patronen van beplantingen, wegen, bebouwing en ruimtes. De open gebieden die zicht bieden op hellingen zijn alleen al hierom zeer waardevol.

Langs de Dikbosstraat ligt een es, die is ontstaan op basis van het potstalsysteem. Deze es is waarneembaar en omvat veelal onregelmatige blokverkaveling. Langs de Holtstraat is een strokenverkaveling ontstaan door de ontginning van het veengebied. De ligging van Weerdinge is mede door het potstalsysteem en de genoemde landschappelijke overgang bijzonder. Het is een esdorp, waarbij de boerderijen vrij worden geordend.

Karakteristiek voor het landschap waarin de locatie Holtstraat 44 ligt, is de voornoemde smalle strookverkaveling waarbinnen bebouwing en beplanting gelegen is. Deze strookverkaveling is ontstaan nadat de keerploeg (keerde de grond) in de loop van de Middeleeuwen het eergetouw verving. De keerploeg was zwaarder en minder wendbaar zodat men overging op de karakteristieke smalle strookverkaveling. Dit verklaart ook de diepte van het perceel van de locatie Holtstraat 44. Het perceel ligt op de steilrand van de Hondsrug en loopt dan ook vanaf de Holstraat (sterk) op. Vanaf de Holtstraat is ruim zicht op de lager gelegen Monden. De locatie zelf kenmerkt zich dan ook door het lager gelegen woonhuis ten opzichte van het daarachter gelegen erf (met de huidige stal in de vorm van een kapschuur). Opmerkelijk is de keuze in het verleden geweest van dichte, uitheemse beplanting (coniferen). Hierdoor wordt het zicht vanaf de Holtstraat richting de es weggenomen.