direct naar inhoud van 4.3 Nieuwbouwlocatie
Plan: Bestemmingsplan Weerdinge, Steenbakkerijweg (Ruimte voor Ruimte)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2011010-0701

4.3 Nieuwbouwlocatie

De nieuwe woning wordt niet op de locatie van de te slopen schuren, maar op een plek aan de zuidzijde van de Steenbakkerijweg gebouwd. De belangrijkste redenen hiervoor zijn van landschappelijke aard: op het perceel van de schuren zou de woning het herstel van het eertijds bestaande doorzicht onmogelijk maken en op de plek aan de Steenbakkerijweg heeft mogelijk in het verleden een boerderij gestaan. Ook zou op de slooplocatie de woning binnen de milieuzone van een (ander) agrarisch bedrijf komen te staan en zou de geluidhinder van de Dorpsstraat belemmerend werken.

Op de topografische kaart van 1900 is aan de zuidzijde van de Steenbakkerijweg een erf met enkele bomen te zien (grijs blokje) en een duidelijk herkenbare oprit. Bebouwing is op het erf niet aanwezig, maar vermoed wordt dat er wel bebouwing heeft gestaan. Ook op de topografische kaart van 1964 zijn het erf en de oprit nog zichtbaar, op latere versies van deze kaart niet meer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2011010-0701_0007.jpg"

Historische topografische kaart

Bebouwing

Een dergelijke plek verdient een bijzonder gebouw, waarbij de (hoofd)karakteristieken van een Saksische boerderij als inspiratiebron voor de nieuwbouw zijn gekozen. Deze vorm is kenmerkend voor Weerdinge. Er wordt daarom uitgegaan van een langgerekt rechthoekig hoofdgebouw in de vorm van een gebiedseigen woonboerderij, waarvan het grondoppervlak groter is dan dat van een gangbare vrijstaande nieuwbouwwoning. Het gebouw krijgt een lage gootlijn en een relatief groot, rietgedekt dakvlak met een hellingshoek van 40° of steiler. In de kap komen geen dakkapellen. De totale toegestane oppervlakte van het hoofdgebouw en bijgebouwen is maximaal 250 vierkante meter. De woning wordt gericht in de lijn van de twee aanwezige eiken op het perceel. Deze oude bomen markeren nog de plek van het (bebouwde) erf. Er worden geen bijgebouwen gerealiseerd, stalling en dergelijke vinden in het hoofdgebouw plaats. In de toekomstige situatie ontstaat er een compacte geheel van bebouwing en bestaande en nieuwe beplanting. Het geheel vormt een ruimtelijke eenheid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2011010-0701_0008.jpg"

Zicht op de nieuwbouwkavel

Erfinrichting

Het erf zal worden gekenmerkt door kleinschaligheid en vooral openheid, om tot een goede landschappelijke inpassing te komen. De inrichting van het erf zal zich daarom concentreren rondom de woning, wat de verdichting in het landschap compact houdt. De rest van de kavel blijft weiland en zal enkel worden beplant met een paar solitaire eiken. Ook de oneffenheden in het landschap en de openheid naar de onverharde Steenbakkerijweg blijven gehandhaafd, er komt geen dichte erfafscheiding. Het beplantingsplan maakt deel uit van het als bijlage toegevoegde document “Herstel erf Steenbakkerijweg”.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2011010-0701_0009.jpg"

Schets erfinrichting