direct naar inhoud van 4.3 Groenstructuur
Plan: Emmen, Emmerdennen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2010041-0701

4.3 Groenstructuur

De Emmerdennen is één van de oudste bosgebieden van Drenthe en ligt in en tegen de stad Emmen aan. De Emmerdennen is van oorsprong een stuifzandbebossing, die werd aangelegd door de boermarke in een tijd dat stuivend zand een grote bedreiging vormde van de landerijen en nederzettingen. De stuifzandgebieden in de omgeving van de Emmerdennen verloren begin vorige eeuw deze dreiging doordat bos werd aangeplant door de markegenoten van Emmen en Westenesch (Bron: MAW Gerding e.a.: Geschiedenis van Emmen en Zuidoost-Drenthe. De stuifzandgebieden werden bebost met grove dennen om het zand vast te leggen.

In het midden van de 19e eeuw dreigden bij herhaling de wegen en akkers ten oosten van Emmen overstoven te worden door het opwaaiende zand uit het Emmer Zand. Met veel inspanning slaagden de markegenoten van Emmen er in het stuivende zand vast te leggen door de zandduinen met heideplaggen te bedekken en er dennenzaad uit te strooien.
Dat lukte; de oudste Grove dennen dateren uit 1856 en bepaalden lange tijd het bosbeeld. In 1918 werden de Emmerdennen verkocht aan Staatsbosbeheer en werden onderplantingen aangelegd met een variatie in loof en naaldhout waardoor het een afwisselend bos werd. De Amerikaanse eik, de douglas, de beuk en de fijne spar bleken het goed te doen op de keilemen onderlaag. Rond het jaar 2000 werden juist deze boomsoorten weer verwijderd omdat ze hier oorspronkelijk niet thuis horen, te hard groeiden met als gevolg lichtgebrek voor de originele bomen die daardoor onderaan afstierven.

Inmiddels heeft het bos zich sterk ontwikkeld en zijn ook veel andere boomsoorten geplant (loof-en naaldbomen), waardoor een erg gevarieerd en gestructureerd bosgebied is ontstaan.

Op dit moment kent de van oorsprong stuifzandbebossing relatief veel reliëf en variatie in boomsoorten. Door de jaren heen zijn monotone bossen (bossen met één boomsoort van één leeftijd) door Staatsbosbeheer omgevormd naar een meer gemengd bos, met behalve de grove den ook veel zomereik, beuk en tamme kastanjes. Dit open bos met dikke bomen en op veel plaatsen verjonging van diverse boom- en struiksoorten wordt afgewisseld met lariksbos of donker sparrenbos. In het gebied zijn een aantal grafheuvels en een hunnebed te vinden te vinden.

De oude dorpskernen en de woonwijken Emmermeer, Angelslo, Emmerhout en Emmerschans omsluiten thans aan drie zijden het bos, waarmee dat een zeer belangrijke recreatieve functie vervult voor de bewoners van Emmen. Inrichting en beheer zijn op deze functie afgestemd. Zo zijn binnen het bosgebied wandelroutes, routes tbv mountainbikes en bijv een speelgelegenheid aangelegd.