direct naar inhoud van 4.1 Ontstaansgeschiedenis
Plan: Emmen Kapelstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2010027-0003

4.1 Ontstaansgeschiedenis

Rond 1832 bestond het dorp Emmen uit slechts een gedeelte van het huidige stadscentrum van Emmen. Ten zuiden van de Grote Kerk op de Markt bestond er verder geen bebouwing. De bebouwing strekte zicht voornamelijk in noordelijke richting uit, naar Odoorn toen via de huidige Noorderstraat, Noorderplein en Odoornerweg.

Na 1832 breidde Emmen zich verder in Zuidelijke richting uit, langs de Hoofdstraat en de huidige Wilhelminastraat. Deze en ook andere huidige straatnamen waren in die tijd nog niet bekend. De naam Kapelstraat ontleent zich aan het gegeven dat er in deze straat in 1923 een Kapel werd gebouwd. Deze is tot op heden nog steeds in gebruik.

In 1917 werd er voor de gereformeerde jeugd in Emmen een eigen school gebouwd aan de Kapelstraat, waarbij ook de woning van het schoolhoofd aan de school werd aangebouwd.(zie de foto hieronder).

Na verloop van tijd werd er nog een verdieping opgebouwd door het toenemende aantal leerlingen, zoals te zien is op de foto hieronder;

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010027-0003_0008.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010027-0003_0009.jpg"

In de jaren zestig van de twintigste eeuw werd deze school afgebroken en maakt zij plaats voor een bedrijfspand (zie foto hieronder).

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010027-0003_0010.jpg"

Op de plek van huidige appartementencomplex de Vlinderstate welke ten oosten van het plangebied gelegen is, stonden tot in de jaren negentig vijf burgerwoningen, welke begin jaren dertig gebouwd waren. Deze zijn in de jaren negentig gesloopt om plaats te maken voor het appartementencomplex.

De eerste "georganiseerde" woningbouw in Emmen vond plaats in de Kapelstraat, begin jaren twintig. De woningen werden achterin de Kapelstraat gebouw (zie foto hieronder). afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2010027-0003_0011.jpg"

Eind jaren zeventig werden deze woningen weer afgebroken om plaats te maken voor de toenmalige Muziekschool, het tegenwoordige CQ Centrum voor de Kunsten.

Sinds 1851 heeft Emmen een zogenaamd "Armenwerkhuis" gehad.Deze oude boerderij viel onder de verantwoordelijkheid van de kerk en het gemeentebestuur. In dit "Armenhuis" werden voornamelijk weeskinderen opgenomen, die moesten meewerken in zowel het huis, de tuin als het aardappelland. In 1930 werd dit pand vervangen voor een, in die tijd, modern huis met centrale verwarming. De voorkant van dit huis was gelegen aan de Kapelstraat en de achterkant aan de Kerkhoflaan. Naast opvang van de armen en kinderen werd er in dit huis ook extra kamers ingeruimd voor individuele bewoning door ouderen die dat konden betalen. Dominee De Kat Angelino werd in de naamgeving voor dit pand beloond voor zijn inspanningen om dit concept te realiseren; op de voorzijde van dit nieuwe pand prijkte zijn naam prominent. In de jaren zestig werd het nieuwe bejaardentehuis de Holdert gebouwd aan de Hondsrugweg, waardoor het oude gebouw zijn functie verloor en als kantoor voor de Holdert nog een tijd is aangehouden. In de jaren negentig is dit pand gesloopt en zijn de ronde woontorens in het groen hiervoor in de plaats gekomen. De westelijke toren heeft in gedachtenis van haar historie de naam "Do Angelino" gekregen.