direct naar inhoud van 2.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Nieuw-Dordrecht, Klazienaveensestraat 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2010024-0701

2.2 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie gemeente Emmen 2020, veelzijdigheid troef

De structuurvisie vormt het ruimtelijk raamwerk waarin de afstemming tussen functies, gebieden en plannen plaatsvindt. De belangrijkste uitgangspunten en ontwikkelingprincipes voor de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Emmen bestaan uit "kwaliteit voor kwantiteit" en "keuze voor een duurzame inrichting van de ruimte".

De ontwerp Structuurvisie 2020 schetst de ruimtelijke structuur aan de hand van een aantal hoofdthema's, te weten landschap, duurzaamheid, verkeer, werken, wonen, voorzieningen en veiligheid. Een element uit de structuurvisie die van toepassing is op het plangebied is:

Wonen

De gemeentelijke vestigingsoverschotten zijn tot nu toe hoofdzakelijk het gevolg van vestiging in het streekcentrum Emmen. Dit bevestigt de regionale functie van het streekcentrum, hoewel ook veel vestigers in Emmen afkomstig zijn van buiten de provincie (vooral Zuid Holland). Om de groeiambities te bereiken dient ingespeeld te worden op de behoefte aan landelijk en dorps wonen van mensen uit de Randstad. De dorpen en het landelijk gebied zullen een belangrijke rol spelen bij het realiseren van de gemeentelijke groeiambitie door het deel van de nu verruimde opgave van de dorpen dat nog niet is ingevuld met concrete plannen geheel of gedeeltelijk te reserveren voor het realiseren van bijzondere woonmilieus.

Woonplan Emmen 2020

Het Woonplan Emmen 2020 is de actualisatie en verdere verbreding van het gemeentelijk woonbeleid zoals vastgelegd in de Structuurvisie Volkshuisvesting Emmen 1998 (SV98). Voor de kern Nieuw Dordrecht wordt een woningtoename van 12 woningen voorzien voor de periode 2010-2015. Deze kleinschalige ontwikkeling van 5 appartementen past binnen de visie van het woonplan.

Welstandsnota

Bouwwerken moeten voldoen aan redelijke eisen van welstand. De Welstandscommissie toetst aan vooraf vastgestelde criteria of bouwplannen hieraan voldoen. De gemeente heeft in 2010 een Welstandsnota vastgesteld. Doel van de vernieuwing van het welstandsbeleid is om de vooraf gestelde criteria nog helderder te maken voor de gebruikers van de welstandsnota. Het bestemmingsplan en de welstandsnota zorgen samen voor het waarborgen van de ruimtelijke kwaliteit. Het bestemmingsplan geeft daarbij alle partijen duidelijkheid over wat, hoeveel en waar er gebouwd mag worden, terwijl het welstandsbeleid aangeeft hoe er gebouwd mag worden.

Het plangebied valt binnen het welstandsgebied Wegdorpen. Voor deze gebieden (onder meer Nieuw Dordrecht, Roswinkel en Schoonebeek) zijn aanvullende specifieke criteria toegevoegd.

De kwaliteit van de wegdorpen wordt bepaald door de onregelmatige aaneenschakeling van forse boerderijen, kleinere boerderijen en woningen veelal terugliggend geplaatst van de doorgaande weg. De bebouwing kent een ietwat afwijkende typologie in vergelijking met de bebouwing van de oudere esdorpen en jongere veendorpen. De volumes zijn wat krachtiger door de vaak opgetrokken topgevels met vakwerk en bijzonder gevelsierwerk. De erven zijn licht opgehoogd en zijn rijk beplant met geriefhout.

De ambitie voor deze gebieden is als volgt geformuleerd:

  • Sturen op behoud van de wegdorpen in maat en schaal als structuurdrager van het randveenlandschap;
  • Aansluiten op de oorspronkelijke bouwstijl (vorm, kleur en materialen);
  • Uitzonderingen toegestaan mits landschappelijk ingepast en verbijzonderd (kerken, scholen, e.d.).

Aanvullend op de basis welstandscriteria zijn de volgende criteria geformuleerd:

  • Gebouwen dienen individueel duidelijk een eigen karakter te behouden bij ver en/of aanbouw. (Gevel) compositie, kleur en materiaalgebruik vormen hierbij een samenhangend beeld;
  • Het karakter van voor- en achterhuis bij boerderijen dient bij (ver)bouw behouden te blijven;
  • Aan- en uitbouwen en bijgebouwen hebben een ondergeschikte positie;
  • Agrarische bedrijfsgebouwen liggen achter of naast het hoofdgebouw;
  • Het dakvlak van oorspronkelijke boerderijen heeft een gesloten karakter.